Z tego, co słyszałem, to taśmy 80-żyłowe może nie tyle nie lubią CD-ROMów, co czasami wymagają, by urządzenie Master było podłączone do końcowej, czarnej wtyczki, a Slave - do środkowej, szarej. Tak zresztą urządzenia zostaną rozpoznane automatycznie, jeśli zworki ustawi się w pozycji CS (Cable Select). Podobno czasem są kłopoty, jeśli do szarej wtyczki podłączy się urządzenie ustawione zworkami jako Master, a do czarnej, końcowej - urządzenie ustawione jako Slave - wtedy zworki mówią kontrolerowi IDE co innego, a pozycja na kablu - co innego, i powstaje konflikt. Przyznaję, że się z tym problemem osobiście nie spotkałem (ale na wszelki wypadek stosuję się do tej zasady) - zresztą ustawienie CS również działa bez pudła!
Kiedyś też zdarzyły mi się "krzaczki" przy rozpoznawaniu napędów - winna była, o ile dobrze pamiętam, po prostu niedokładnie wciśnięta któraś wtyczka taśmy IDE. (A może był to niedokładnie kontaktujący kabel zasilania? Nie pamiętam!) W każdym razie, sprawdź wszystkie wtyczki, połączenia, itd.
|