![]() |
poprawione :)pytanie
Mam dwa dyski teraz seagate. Oraz nagrywarkę i creativa cdrom. Chcę to podłączyć. Jak to połaczyć? Ja widzę to tak:
Kanal ide 1 master hdd1 slave hdd 2 Kanał drugi nagrywarka master cdrom slave Dobrze kombinuję?:):) |
Re: pytanie
Cytat:
-nagrywarka MASTER -cd-rom SLAVE ............................8) Było o tym pisane dziesiątki razy ...:cisza: Zacznij od tego : http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/pod...e/ideconf.php3 |
Re: Re: pytanie
Cytat:
|
Podobno podłączenie nagrywarki i czytnika na jednym kanale nie jest najszczęśliwsze, jeśli chciałbyś nagrywać w locie z czytnika na nagrywarkę (a piszesz o tym gdzie indziej). Zastrzegam, że nie jestem komputerowcem z zawodu, ale podobno kontroler IDE nie potrafi dokładnie jednocześnie odczytywać z jednego urządzenia i zapisywać na drugie, jeśli podłączone są na tym samym kanale, tylko robi to na przemian: w małych porcjach odczyt z jednego, zapis na drugie. Czy może to mieć znaczenie? Może i tak, musisz wypróbować.
Ja miałem przez dłuższy czas inaczej: Kanał pierwszy: M: HDD-1, S: CD-ROM, kanał drugi: M: nagrywarka, S: HDD-2, i działało to dobrze. |
Cytat:
A co do jednoczesnego odczytu i nagrywania jesli oba sprzety sa na tym samym kanale, to racja :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:19. |