![]() |
Re: Czy może się coś stać jak zostawię kompa na noc, a wiatraczek jest troszkę zapchany..
Cytat:
ja niestety rowniez mam cos podobnego, ale jak sie kiedys kogos o to pytalem, to powiedzial mi, ze to wcale nie wiatraczek na procesorze, tylko od karty graficznej. Sprawdzilem i faktycznie okazalo sie to prawda. Poza tym przyzwyczailem sie do tego i tez nie slychac tego zawsze. Od czasu do czasu sie odezwie przy wlaczaniu komputera i po kilku minutach przejdzie. Sprawdz, moze u Ciebie to rowniez karta graficzna. |
Cytat:
Zapomniałem dodac ze NIE był to smar stały - tylko kolejny NIEMIECKI wynalazek w stylu Castrol Magnatec - niby przykleja sie i smaruje;) PS: Wiatrak jest do wymiany bo sie wytrało łozysko cierne .... |
moj tak rzezi przy uruchamianiu od pol roku i na
noc go zostawiam - po jakims czasie sie stabilizuje. A mam durona i pracuje w nader niesprzyjajacych warunkach - ponoc pod 80 stopni - ale zyje8) |
Re: Re: Re: Czy może się coś stać jak zostawię kompa na noc, a wiatraczek jest troszkę zapchany..
Cytat:
|
Po przeczytaniu tego postu nie wywnioskowalem o ktory cooler ci chodzi, proc,zasilacz ?? Powiem tylko tyle ze ja mialem podobna sytuacje z coolerkiem w zasilaczu. Start kompa powodowal potworny halas, tak jakby ktos pchal kredke miedzy platy wiatraka. No to co?? nowy cooler i po zabiegu ;) Rozkrecilem wymienilem na nowy i zdazylem popracowac pol godziny :o Wiatrak nie ta strona przykrecilem^_^ splil mi sie zasilacz.
|
Re: Re: Czy może się coś stać jak zostawię kompa na noc, a wiatraczek jest troszkę zapchany..
Ilość załączników: 1
Cytat:
Rdzenie procesorów Intela są wyposażone w monitoring temperatury. Po prostu jednostka termiczna spowalnia zegar lub zawiesza procesor przy ekstremalnych temperaturach osiągniętych przy awariach wiatraczków. A AMD nie posada owych zabezpieczeń ,co prowadzi do "usmażenia" procesora, a nawet i do uszkodzenia płyty głównej...no cóż o mało nie prowadzi do pożaru ...;) Zainteresowanych polecam artykuł o awariach termicznych procesorów: http://www.tomshardware.pl/cpu/20010917/index.html |
Bardzo dziękuję za wskazówki. Tylko czy ja to potem dobrze złożę? Jak kiedyś próbowałem naprawić budzik, to zegarmistrzowie nie wiedzieli, jak to poskładać. :D:D:D
Miłego dnia. |
Cytat:
|
Cytat:
co prada obudowy bok miałem sciągnięty - to dobry pomysl ale jak sie nie ma zwierzat:) Moja kotka lubi wszelkie tekie zakamarki i kiedys gdy mnie nie bylo w pokoju a obudowa byla zdjeta ( szczescie komp wylaczony tez) ulozyla sie tam ladnie:) Wprawdzie zmiescila sie tylko boczkiem ale :):):) |
Cytat:
Miłego dnia. |
Cytat:
|
Witam !
Poprostu wiatrak wpada w rezonans i hałasuje - jak komp / zasilacz / sie podgrzeje to obroty sie ponosza i pracuje juz płynnie. Od razu mówie ze smarowanie nic nie daje - mi uciszył sie na dwa starty kompa i nadal jest to samo. Camfo jak ja czyciłem wiatrak to na łopatkach było mnóstwo kurzu - u ciebie zapewne tez tak jest wiec wyczycs starannie łopatki - odciazy to wentylator i wywazy moze go troche. Ale musze ten wentyl wymienic bo widze ze jest na złaczu - tzn nie trzeba lutowac - zwykły 80mm wentyl tak wstawie i spokoj.;) |
Nic się niestanie, mój serwer chodził od 84 dni non stop, aż do dziasiaj. Spalił się zasilacz bo coś się stało na płycie, kondensatory się powybrzuszału i się spaliło. Jutro jadę po nową płyte, procesor i zasilacz do serwisu oddać. Kupic Ci coś?:)
A tak całkiem poważnie: jak ma paść to padnie i czy zrobi to o 19:30 czy o 04:00 to chyba bez różnicy, przedmuchaj drania a jak to nie pomoże to wymień wentka i finał(wiem, że można przesmarować itp, ale niepolecam), u mnie przy starcie w zimnym pokoju wentek na chipsecie wyje niemiłośiernie, ale jak mu sie cieplej zrobi to przestaje, może kiedyś coś z tym zrobię. |
Re: Czy może się coś stać jak zostawię kompa na noc, a wiatraczek jest troszkę zapchany..
Cytat:
|
Cytat:
ale juz spie spokojnie... ja sobie ustawiłem w biosie ze jak temperatura procka podskoczy powyzej 70 stopni to komp mi się wyłączy... poszukaj w biosie moze masz taką opcję... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:09. |