Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem Z Aspi (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-aspi-19999/)

gizmon 17.04.2003 04:16

Problem Z Aspi

Witam!!!!
Borykam sie z tym problemem juz kilka ladnych godzin. Zaczne tak pracuje na winXP naped CDR liteon12101B. Jak wiadomo windows XP nie posiada standardowo ASAPI. Po napewno poprawnym zainstalowaniu firmowego sofware "aspi_v471" i sprawdzeniu "aspichk.exe" czy dziala ASPI wszystko wygladalo na ok. Okazalo sie ze EAC (EXtract Audio Copy)
widzi naped lecz nie widzi plytek wlozonych do napedu probowalem wielu wariantow i nic. Mam 2 virtualne dyski, moze tu lezy pies pogrzebany. Bylbym wdzieczny za wszelka pomoc
z gory dziekuje i pozdrawiam. Robertgizmone@interia.pl
----------------------------------------------------------------------
Problem udal mi sie rozwiazac w inny sposob. Oczywiscie korzystajac z ForceASPI1.7 EAC nie widzial nadal dysków CDR CDRW, musialem uruchomic Extract Audio Copy w trybie zgodnosci z win98 i that's it, works :jupi:

pali 17.04.2003 07:58

Witam na forum
fixaspi

Zelea 17.04.2003 08:29

Re: Problem Z Aspi

Cytat:

gizmon napisa***322;(a)
Witam!!!!
Borykam sie z tym problemem juz kilka ladnych godzin. Zaczne tak pracuje na winXP naped CDR liteon12101B. Jak wiadomo windows XP nie posiada standardowo ASAPI. Po napewno poprawnym zainstalowaniu firmowego sofware "aspi_v471" i sprawdzeniu "aspichk.exe" czy dziala ASPI wszystko wygladalo na ok. Okazalo sie ze EAC (EXtract Audio Copy)
widzi naped lecz nie widzi plytek wlozonych do napedu probowalem wielu wariantow i nic. Mam 2 virtualne dyski, moze tu lezy pies pogrzebany. Bylbym wdzieczny za wszelka pomoc
z gory dziekuje i pozdrawiam. Robertgizmone@interia.pl

ja bym zainstalowal Force ASPI tez mialem podobny problem a kiedys przeczytalem podobny topic i pomoglo :)

pali 17.04.2003 09:08

róznice

-force aspi nie ma bugu, które ma aspi 4.71 w instalacji na w2k/xp

-bug aspi 4.71 jest trywialny - wpis do rejestru

-force aspi jest starsze od aspi 4.71, zdaje sie ze adaptec wogóle zrezygnował z rozwijania force aspi

Wielkich róznic brak (no chyba, ze kto¶ je zna) - wybór należy do ciebie :)

mallow 17.04.2003 09:43

a ja mam jedno podstawowe pytanko ... bo cienki jestem w tych sprawach
1. co to jest to aspi ?:o
2. po co jest to aspi :o
3. gdzie wydobende ten soft pod xp do gce8520b :o

3m sie

esem 17.04.2003 10:15

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)

3m sie

Na stronie głównej masz artykuł "ogólny", opcja SZUKAJ jak co¶ Ciebie bardziej zainteresuje, jak masz problemy z czym¶ - to pisz na forum, napewno pomożemy. 8)

-=Shade=- 17.04.2003 10:56

Potwierdzam to ze "aspi_v471" jest lewe . U mnie bylo to samo : EAC nie widzi napedow , Clony nie widzi napedow mimo tego ze mialem to cholerstwo ktore ma w takich przypadkach pomagac. KillASPI--->Install ForceASPI = napewno pomoze ( tak mysle ;) )

esem 17.04.2003 12:23

U mnie ASPI 4.71 działa bezbłędnie. Clone, EAC, Nero, Alcohol widz± napędy.
Moim zdaniem jest to problem sterowników do kontrolera IDE.
A więc pytanie: jaka jest specyfikacja przedmiotowego kompa (MB) i jakie zostały założone sterowniki IDE. 8)

jasut 18.04.2003 08:27

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)

3m sie

"Szukajcie, a znajdziecie".
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php
Ten tekst odpowiada na twoje pytania.
"I stało się ¶wiatło".

Marius_The_Mad 24.04.2003 03:21

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Moim zdaniem jest to problem sterowników do kontrolera IDE.
To możliwe, ale stawiałbym raczej na fakt, że 4.7x jest po prostu inne, niż 4.60 i nie wszystko działa z nim tak, jak z tym starszym.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:30.