Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kilka pytań do korzystających z DSL (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kilka-pytan-korzystajacych-dsl-20111/)

lipek16 20.04.2003 18:54

Cytat:

emer74 napisa***322;(a)
wstepnie 8 userow, a docelowo 10, max 11. wiecej nie chcemy , bo choc spadnie abonament to kosztem transferu.Na glowe wyjdzie po ok 37 zl/mies. Duzo ci nie napisze bo nie jestem "biegły" w temacie "zakladanie sieci". Fizycznie siec juz zrobilismy i wlasnie ja testujemy. Za tydzien koles wykupi DSL i bedzie go dzielil. Zaraz spadam, mysle ze nastepny post napisze juz od siebie( teraz siedze w pracy). Czuwaj
Jakiego DSL-a bierzecie??? Jak założycie wcześniej niż ja to podzielcie sie uwagami.

emer74 20.04.2003 17:44

wstepnie 8 userow, a docelowo 10, max 11. wiecej nie chcemy , bo choc spadnie abonament to kosztem transferu.Na glowe wyjdzie po ok 37 zl/mies. Duzo ci nie napisze bo nie jestem "biegły" w temacie "zakladanie sieci". Fizycznie siec juz zrobilismy i wlasnie ja testujemy. Za tydzien koles wykupi DSL i bedzie go dzielil. Zaraz spadam, mysle ze nastepny post napisze juz od siebie( teraz siedze w pracy). Czuwaj

lipek16 20.04.2003 17:11

To fajnie bo ja też niedługo się chyba za to zabiore. Powiedz jesczcze ile sob bedzie w waszwj sieci

emer74 20.04.2003 17:01

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
A może robił ktoś LAN na DSL-u???
Za jakis tydzien bedziemy sie za to zabierac, sam nie wiem jak to bedzie chodzic, ale wreszcie bede mial net w domu.

lipek16 20.04.2003 16:03

A może robił ktoś LAN na DSL-u???

Intimo 20.04.2003 08:27

Witam

Nie korzystam, ale mam paru kumpli co maja dsl i neo+, jak cos sciagaja to transfer jest w granicach 50 - 60kb/s.
A mozecie zapytac w czym mierzone no to:

FlashGet,
LanSpeed,
windowsowy pobieracz plikow,
kazaa,
bearshare.

Pozdrawaim

-Sid-The-Rat=> 20.04.2003 02:14

oops - dlugo pisalem tego posta i nie zauwazylem ze ty tez to napisales - sorki...

bas 20.04.2003 02:12

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
1 bajt - 8 bitow - a nie 8 + jakies smiechu warty bin parzystosci i jakis drugi - jak popatrzysz glebiej to bity parzystosci wykrozystuje sie gdzie indziej (np. w rejestrze flag procka czy przy testach pamieci)

wiec 512kbit=64kbajt - i najczesciej jest to nieduzo mniej - u mojego kumpla 62kb... - neo+ jedzie na tej samej technologi i w moim przypadku tranfer srednio to ok 75-78kb... czyli przegiecei w druga strone - wystarcza do zycia w zupelnosci :)

Ja to wiem. O co Ci chodzi? Bo chyba napisaliśmy mniejwięcej to samo.

-Sid-The-Rat=> 20.04.2003 02:10

1 bajt - 8 bitow - a nie 8 + jakies smiechu warty bin parzystosci i jakis drugi - jak popatrzysz glebiej to bity parzystosci wykrozystuje sie gdzie indziej (np. w rejestrze flag procka czy przy testach pamieci)

wiec 512kbit=64kbajt - i najczesciej jest to nieduzo mniej - u mojego kumpla 62kb... - neo+ jedzie na tej samej technologi i w moim przypadku tranfer srednio to ok 75-78kb... czyli przegiecei w druga strone - wystarcza do zycia w zupelnosci :)

bas 20.04.2003 01:40

Re: Re: Re: Re: Kilka pytań do korzystających lub wiedzących coś o dostępie DSL w TPSA

Cytat:

Dawid Partyka - Koli napisa***322;(a)
Krok po kroku nieznam. Ale wiem że się to robi w linuksie (chyba na maskaradzie). Głowy niedam. Ja tego nie konfigórowałem umnie tylko znajomy.
No nie na maskaradzie, ale kaze blokujesz na iptables, jeśli chodzi o ograniczenie to cbq, htb, sharped. Takie rzeczy to robi się na linuxie, na win raczej się nie da, odsyłam do http://sierp.net/faq
Co do 512kbps=64kBps, od tego odejmujesz pakiety kontrolne, nagłówki TCP/IP i nagłówki protokołu, w teorii to jest 20%, a w praktyce czasami trochę mniej, wszystko zależy od algorytmu liczącego transfer itp.

ZbigNieff 19.04.2003 21:17

1. Nie w rzeczywistosci jest to jakos kolo 80kb/s
2. Tak, z gory!
3. Raczej nie...
4. Chyba sie da ale to sie nie oplaca - przynajmniej w/g mnie...

Dawid Partyka - Koli 19.04.2003 21:07

Re: Re: Re: Kilka pytań do korzystających lub wiedzących coś o dostępie DSL w TPSA

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
Sorka ze nie na temat ale zauwazylem ze napisales o ograniczeniu
ale jak zrobic takie ograniczenie?
eMule? KaZaA? one zapychaja! Idzie je jakos ograniczyc? Bez blokowania portow? Po prostu kazdemu w Lanie dal x kb/s po rowno. Nikt mi nie odpowiedzial na takie pytanie jak to zrobic.Krok po kroku. Moze ty znasz?

Krok po kroku nieznam. Ale wiem że się to robi w linuksie (chyba na maskaradzie). Głowy niedam. Ja tego nie konfigórowałem umnie tylko znajomy.

Kasprzak 19.04.2003 20:58

Re: Re: Kilka pytań do korzystających lub wiedzących coś o dostępie DSL w TPSA

Cytat:

Dawid Partyka - Koli napisa***322;(a)
... Cghyba ze postawisz sobie serwer i dasz kazdemu ograniczenie.
Sorka ze nie na temat ale zauwazylem ze napisales o ograniczeniu
ale jak zrobic takie ograniczenie?
eMule? KaZaA? one zapychaja! Idzie je jakos ograniczyc? Bez blokowania portow? Po prostu kazdemu w Lanie dal x kb/s po rowno. Nikt mi nie odpowiedzial na takie pytanie jak to zrobic.Krok po kroku. Moze ty znasz?

Dawid Partyka - Koli 19.04.2003 19:23

Re: Kilka pytań do korzystających lub wiedzących coś o dostępie DSL w TPSA

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
Kilka pytań o DSL:
1. Czy w opcji 512kb's rzeczywiście osiąga się taki transfer?
2. Czy abonament za pierwszy miesiąc trzeba płacić z gówry?
3. Czy można opłate rozłłożyć na raty?
4. Czy ktoś udostępnia intwernet w LAN na DSL-u? Jakie wrażenia, ile osób itp.

ad. 1: oni podaja 512bitów a nie bajtów co daje maksymalny transfer 51,2kb/s (jesli jedni mysla że sie pomyliłem dzieląc prze 10 a nie przez 8 to mówię że się nie pomyliłwm ponieważ jeszcze sa jakies 2 bity wykorzystywane do czegos innego)

2. tak

3. Niewiem

4. Nie warto. Jak inni sciagaja pliki to ty masz zerowy transfer. Cghyba ze postawisz sobie serwer i dasz kazdemu ograniczenie.

raptor123 19.04.2003 17:46

Nie korzystam,
dot pytania 2. tak abonament płacisz z góry za miesiąc

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:33.