![]() |
Tlumienie drgan obudowy
Wyciszanie kompa juz zrobione, teraz pojawil sie odwieczny wrog niedokreconych srobek i wszelkich halasliwych elementow obudowy, DRGANIA. Sa one wywolane wszelkimi elementami ktore sie kreca (mowa tez o dyskach :)) , a najbardziej w tym wszytskim dokuczliwe sa wentylatory. Czym je wytlumic, jak najlepiej to zrobic, zdjecia itd mile widziane.
|
Re: Tlumienie drgan obudowy
Cytat:
Mata antywibracyjna i nic praktycznie poza tym nie zdzialasz... przeciez nie zawiniesz dysku w gabke :D |
Ale wiatraki da sie zawinac w gabke tylko chce jakies konkretne sposoby przetestowane przez kogos.
|
Ja mam pomysl...
Wsadz obudowe do dzwiekoszczelnego a za razem chlodzonego pudla... Nie wiem tylko co moze byc na tyle dzwiekoszczelne i zeby w dodatku chlodzilo... hmm... moze cos w stylu lodowki plazowej ;p Albo cos takiego jak zwykla lodowka tyle ze w rozmiarach obudowy... To bylo by naprawde dobre... ale lodowka chyba pod wplywem ciepla ktore wydawala by odbudowa walila by sie... wiec dalej jestesmy w punkcie wyjscia... |
Cytat:
a po instrukcje jak zalozyc fan'a to idz do "sklepu komputerowego" ;p |
Cytat:
http://www.4max.com.pl/sklep/wyciszaniepc.htm FanMate i podkładki gumowe. |
na zbyt głośne wentylatorki dobre są albo gumowe podkładki pod śruby, albo plastikowe zaczepy. możesz je znaleźć na www.4max.com
jeżeli chodzi o dysk, do kiedyś udało mi się nabyć szynę z tłumieniem. wygląda to tak, że masz sobie gumową szynę na dysk, w którą go zresztą wkładasz i usztywniasz wszystko gumowymi taśmami, bo zamontować je ostatecznie w kieszeni 5,25" - miodzio. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:34. |