![]() |
Ale to dają chyba tylko najnowsze BIOS-y.
Moje combo 4480, pierwotnie v. 1.00, zyskało tę funkcję dopiero po wgraniu v. 1.02. Poza tym zauważyłem, że decyzja LG o ograniczeniu prędkości odczytu CD-R jest uzasadniona: Lite-On 52x ma czasem problemy przy odczycie z końca płyty przy prędkości 52x (w Nero CD Speed pojawiają się błędy) - pomaga na to ograniczenie prędkości odczytu do 48 lub 40x. Szkoda, że trzeba do tego używać programu, takiego jak np. Nero DiscSpeed; mogli by zastosować rozwiązanie jak w napędach CD-ROM Asus'a: kolejne naciśnięcia przycisku Play zmniejszają prędkość odczytu bez potrzeby korzystania z żadnych programów. |
Trochę szybsza praca napędów LG
Witam.
W kilku tematach na foruch przewija się informacja, że nowsze napędy LG mają ograniczoną prędkość odczytu płyt CD-R do 40x wraz z informacją, że można ją "obejść" przez przytrzymanie przycisku eject podczas wkładania płyty. Sprawdziłem i faktycznie już przy samym starcie prędkość odczytu wzrosła z 17-18x do 21-22x. Testowałem na GCE-8520B firmware 1.04 i GDR-8161B firmware 0101 programem NeroCDspeed 1.02e. Co ciekawe na GDR-8161 uzyskałem prędkość 49x do 49,5x. Według specyfikacji wyciąga on tylko x48. Wyniki były powtarzalne. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:28. |