Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   wazne, jezeli ktos kupuje wypalarke (i nie tylko) (https://forum.cdrinfo.pl/f2/wazne-jezeli-ktos-kupuje-wypalarke-nie-tylko-20216/)

meszrum 22.04.2003 11:03

wazne, jezeli ktos kupuje wypalarke (i nie tylko)

od 01. 01. 2003r. nie ma juz rekojmi w przypadku sprzedazy konsumenckiej (czyli jak cos kupujesz w sklepie...), tylko jest odpowiedzialnosc sprzedawcy wobec kupujacego (w praktyce daje te same prawa kupujacemu, co rekojmia). ta odpowiedzialnosc trwa PRZEZ 2 LATA od dnia zakupu !!!! nie 1 rok tylko 2 LATA !!! nawet jezeli sprzedawca daje gwarancje na 1 rok, to i tak jest odpowiedzialny przez 2 lata niezaleznie od tej gwarancji.

podstawa prawna: Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.
:)

p. s. wiem, ze to nie na temat, ale to bardzo wazne, malo kto wie o zmianie tych przepisow - stawiaja one kupujacego w 2 razy lepszej sytuacji...

Laser 22.04.2003 11:13

Witam !

Informacja bardzo dobra dla konsumenta ale znajac zycie trudno bedzie to pewnie wyegzekwowac.

Cos czuje ze jesli na karcie gwarancyjnej bedzie napisane ze 12 m-cy to po upływie gw. sprzedawca bedzie stawiał opór - cos czuje ze musze znalesc te ustawie i wydrukowac - przy ew reklamacjach bede ja nosił przy sobie;)

meszrum 22.04.2003 11:19

to nie jest wcale trudne do wyegzekwowania...

jestem doktorantem na Wydziale Prawa i Administracji UŁ.
jezeli ktos ma pytania natury prawnej, to piszcie (odpowiem na kazdy mail):
meszrum@wp.pl

Laser 22.04.2003 11:20

Cytat:

meszrum napisa***322;(a)
to nie jest wcale trudne do wyegzekwowania...

jestem doktorantem na Wydziale Prawa i Administracji UŁ.
jezeli ktos ma pytania natury prawnej, to piszcie (odpowiem na kazdy mail):
meszrum@wp.pl

Witam !

A to fajnie sie sklada - witam Łodzianina;)-

adres zapisuje - kto wie moze sie przyda;)

Thx

jasut 22.04.2003 11:54

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

A to fajnie sie sklada - witam Łodzianina;)-

adres zapisuje - kto wie moze sie przyda;)

Thx

Witam na forum.
Twoja wiedza niejednokrotnie będzie bardzo pomocna.

CIAPEK 22.04.2003 14:09

To ja też witam!;)

Ale przyjęcie nowego jak ważnego V.I.P.'a :)

PINOL 22.04.2003 16:22

Dz. U. Nr 141, poz. 1176
Jesli mozna zapytac, w ktorym artykule jest to napisane. Byc moze przeoczylem,bo nie znalazlem (jesli to ten Dz.U)

-=KoWaLiK=- 22.04.2003 17:30

Re: wazne, jezeli ktos kupuje wypalarke (i nie tylko)

Cytat:

meszrum napisa***322;(a)
od 01. 01. 2003r. nie ma juz rekojmi w przypadku sprzedazy konsumenckiej (czyli jak cos kupujesz w sklepie...), tylko jest odpowiedzialnosc sprzedawcy wobec kupujacego (w praktyce daje te same prawa kupujacemu, co rekojmia). ta odpowiedzialnosc trwa PRZEZ 2 LATA od dnia zakupu !!!! nie 1 rok tylko 2 LATA !!! nawet jezeli sprzedawca daje gwarancje na 1 rok, to i tak jest odpowiedzialny przez 2 lata niezaleznie od tej gwarancji.

podstawa prawna: Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.
:)

p. s. wiem, ze to nie na temat, ale to bardzo wazne, malo kto wie o zmianie tych przepisow - stawiaja one kupujacego w 2 razy lepszej sytuacji...

Witaj. Przeslij mi na email konkretne namiary na ta ustawe, ew. wersje do druku.

jasut 22.04.2003 18:07

Re: Re: wazne, jezeli ktos kupuje wypalarke (i nie tylko)

Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
Witaj. Przeslij mi na email konkretne namiary na ta ustawe, ew. wersje do druku.
Myślę, że to chodzi o ten akt prawny.

http://rp.pl/prawo/doc/kon0916.html

Pozdrawiam i miłej lektury.

Sorty 23.04.2003 10:42

Spox. Prawnik napewno sie przyda na forum i nie tylko. A propos może forumowicze przedstawili by sie jaki uprawiają zawód. To było by bardzo dobre. Może kiedyś bedziemy szukali policjanta, prawnika, etc.
Ja na przykład jestem ksiegowym (ale dopiero poczatkującym).

:) :) :) :) :)

icemac 23.04.2003 10:53

Cytat:

Sorty napisa***322;(a)
Spox. Prawnik napewno sie przyda na forum i nie tylko. A propos może forumowicze przedstawili by sie jaki uprawiają zawód. To było by bardzo dobre. Może kiedyś bedziemy szukali policjanta, prawnika, etc.
Ja na przykład jestem ksiegowym (ale dopiero poczatkującym).

:) :) :) :) :)

a ja palaczem plyt w kotlowni ;)
i wracajac co do przepisu to skorzystalem z tego na cdrinfo mowiacego o niezgodnosci towaru, ktory otrzymalem z tym za ktory zaplacilem
:spoko:

meszrum 23.04.2003 11:25

thx za mile powitanie, ale ja juz jestem na tym forum (i jeszcze na starym) od ponad roku - malo sie odzywam...

jasut ma racje, chodzi o ten akt prawny.
szczegolnie zwroccie uwage na Art. 8. - to w zasadzie kwintesencja tego, co nam wolno, a co nie...

Art. 10. tez powinniscie znac na pamiec...

jezeli chcecie, to moge artykul po artykule omowic dokladnie cala te ustawe na tym forum.

forum odwiedzam raz na dobe - korzystam z kompa mojej squaw (a raczej jej starszego...), w chatce nie mam netu :buu: i co gorsza mieszkam w miejscu, w ktorym dlugo nie bede go mial :buu:

pawelblu 23.04.2003 13:05

To jeszcze pytanko:
bo ten przepis o ile rozumiem dotyczy sprzedazy konsumenckiej, a jak kupowalem burnera na firme to moge cos zwojowac (opocz rocznej gwarancji) ?

puch 23.04.2003 13:07

Wydaje mi się że tak, o ile nie kupowałeś sprzętu do dalszej odsprzedaży - przecież firma, w której używasz sprzętu, jest tu końcowym odbiorcą, konsumentem - i chyba nie ma to znaczenia, czy konsumentem jest osoba fizyczna, czy prawna - ale o to trzeba zapytać prawnika.

meszrum 23.04.2003 21:49

:( niestety:

Art. 1. 1. Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny).

to tlumaczy wszystko - pawelblu ma tylko 1 rok.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:57.