Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki monitor (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-monitor-20221/)

Torwald 22.04.2003 17:30

Hehe
A nie da sie tego "domowym" sposobem zrobic ? Jakies schematy kolorow w Windzie czy cos takiego ?
Monitora nie uzywam do zadnych profesjonalnych prac graficznych wiec...

-=KoWaLiK=- 22.04.2003 17:22

Cytat:

Torwald napisa***322;(a)
Ja mam LCd Sony SDM-X52 i jestem baaardzo zadowolony..

PS.Jakby mi ktos powiedzial jak wyregolowac te przeklamania kolorow w LCD to bylbym bardzo wdzieczny.:jupi:

Zajdz do bylejakiego salonu Kodaka, juz oni ci powiedza ile placa raz na 3 miesiace za taka usluge.

Torwald 22.04.2003 17:20

Ja mam LCd Sony SDM-X52 i jestem baaardzo zadowolony..

PS.Jakby mi ktos powiedzial jak wyregolowac te przeklamania kolorow w LCD to bylbym bardzo wdzieczny.:jupi:

andrzejj9 22.04.2003 16:55

Cytat:

Franc napisa***322;(a)
Ja mam NEC 791 SB - kupiłem za 960 zł. (teraz niestety skoczył lekko w górę). Wad praktycznie nie ma, tutaj jest dokładny opis:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3865

no wlasnie, dokladnie ten sam model bym Ci polecil. Co prawda nie uzywalem go i nie wiem raczej, jak sprawdza sie w praktyce, ale przez pewien czas przegladalem rozne testy i rozmawialem z wieloma osobami na temat monitorow i tak mi wyszlo, ze ten bedzie nastepnym modelem, ktory sobie kupie (chociaz nie spieszy mi sie, bo moj IBM caly czas niezle sie sprawuje).

W kazdym razie raczej nie polecalbym Ci teraz LCD, choc niektorzy maja inne zdanie. Fakt, ze jakosc obrazu jest tam duzo lepsza i widac to juz na pierwszy rzut oka, ale sa tez dosc spore ograniczenia. Chociazby jedna, najlepsza rozdzielczosc i wlasciwie niemoznosc pracy w jakiejkolwiek innej (jakosc obrazu jest juz wtedy fatalna). Niby wiekszosc osob pracuje teraz w 1024*768 i taka tez daja LCD 15'', ale jednak dobrze jest miec mozliwosc jej zmiany. No i druga sprawa to wpolczynnik opoznienia czy jakkolwiek sie on nazywa. Jesli kiedykolwiek postanowilbys zagrac sobie w np pinballa, to wlasnie ten wspolczynnik prawdopodobnie skutecznie by Ci to uniemozliwil. Kula zostawialaby za soba taka smuge, ze nie moglbys nawet zauwazyc, gdzie w danej chwili sie znajduje. Oczywiscie jak wszystkie inne parametry techniczne, tak i tez jest coraz bardziej udoskonalany, jednak monitory, w ktorych jest on juz na zadowalajacym poziome, znajduja sie w zupelnie innych przedzialach cenowych.

A wracajac do CRT to oprocz tego Neca (ewentualnie Mitsubishi bo to wlasciwie to samo), to moglbys jeszcze zwrocic uwage na Iliyame, oraz na polecanego przez niektorych Hundaya.
Ale i tak najlepiej bedzie jesli po prostu wybierzesz sie do jakiegos wiekszego sklepu, gdzie maja wystawionych troche monitorow i przyjzysz sie im. Wybierz sobie kilka, porownaj i ewentualnie na koncu zwroc uwage na parametry techniczne (teraz juz w wiekszosc przypadkow sa one zadowalajace, ale zdarzaja sie jeszcze monitory, dla ktorych np praca w 1024*768 przy odswiezaniu chociazby 85MHz jest niemozliwa).

para 22.04.2003 14:49

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
A ja jako zielony w temacie LCD, mam pytanie: "Czy to prawda, ze monitory 15 cali sa takie jak zwykle 17, ze 17 cali jak 19 zwykle?"
pozdro ;)

ps - gdzies tak slyszalem i chcialbym spytac ekspertow ;p

Jeżeli wyświetlacz LCD ma 15 cali tzn. że przekątna obrazu wynosi tyle samo.
W przypadku monitorów (w Europie) przekątna 17 cali oznacza
przekątną kineskopu, a przekątna obrazu w typowym kineskopie
17 calowym wynosi około 15.7 cala czyli niewiele więcej niż 15" LCD.

-=KoWaLiK=- 22.04.2003 14:48

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
A ja jako zielony w temacie LCD, mam pytanie: "Czy to prawda, ze monitory 15 cali sa takie jak zwykle 17, ze 17 cali jak 19 zwykle?"
pozdro ;)

Ale pod jakim wzgeldem takie same ?? Wielkoscia powierzchni "wyswietlajacej" na 100% nie. ^_^ :P :D

Smartek 22.04.2003 14:43

pozdro ;)

CIAPEK 22.04.2003 14:30

expretem od monitorków nie jestem, ale jak można dodać swoje przysłowiowe 3 grosze to dodaje.

Poleciłbym LG albo PHILIPS.

Ja jako użytkownik jestem zdumiony ponad 6 letnim ACER'em AcerView 55L 15". Nie wiem jak to się dzieje, że on jeszcze działa i wyświetla wszystko co chce z pięknymi barwami?! Może dlatego, że był on kupiony w Niemczech?! ;) Dostałem go od Ciotki z moim pierwszym komputerem 486, kupując nowy komputer monitora nie zmieniałem i ACER służy mi należycie do dziś.

Więc ACERa też polecam.:)

mapsajm 22.04.2003 14:16

Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
mapsajm, nie zgodze sie z toba, kazdy grafik Ci powie ze LCD nie nadaje sie do pracy przy grafice.
dlatego właśnie wspomniałem chociażby o dtp. do reszty się nadaje jak ak47

-=KoWaLiK=- 22.04.2003 14:02

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
to przekłamanie kolorów można sobie bardzo ładnie wyregulować - jeśli nie siedzisz w dtp, to powinno wystarczyć. jeżeli zaś chodzi o pracę, a w szczególności biurową, to lcd nie mają sobie równych. wzrok się męczy, jak przy czytaniu z kartki. raczej tego o crt nie można powiedzieć.:)
mapsajm, nie zgodze sie z toba, kazdy grafik Ci powie ze LCD nie nadaje sie do pracy przy grafice.

Y@nkee_PL 22.04.2003 13:58

ja bym wzial albo Samsunga albo Philipsa

przykladowe ceny u mnie w Zielonej ;)
PHILIPS 17" 107T40 FLAT - 764 zl
PHILIPS 17" 107B30 FLAT - 925-930 zl

SAMSUNG 17" SM763MB - 745 zl
SAMSUNG 17" SM765MB - 798 zl
SAMSUNG 17" SM757MB - 906 zl

mapsajm 22.04.2003 13:52

Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
Jesli to ma byc monitor do zabawy (gry) to moze byc LCD, jesli do pracy (grafy) to tylko i wylacznie ANALOG, LCD przeklamuja kolory, dobry LC do grafy kosztuje ok 8000zl :)
to przekłamanie kolorów można sobie bardzo ładnie wyregulować - jeśli nie siedzisz w dtp, to powinno wystarczyć. jeżeli zaś chodzi o pracę, a w szczególności biurową, to lcd nie mają sobie równych. wzrok się męczy, jak przy czytaniu z kartki. raczej tego o crt nie można powiedzieć.:)

-=KoWaLiK=- 22.04.2003 13:43

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
a nie zastanawiałeś się nad lcd? 15" to będzie coś w podobie do crt 17", a komfort pracy o niebo większy. czasami można złapać takiego 15" lcd za ok. 1000-1200zł albo nawet 17" za 1500zł.
Jesli to ma byc monitor do zabawy (gry) to moze byc LCD, jesli do pracy (grafy) to tylko i wylacznie ANALOG, LCD przeklamuja kolory, dobry LC do grafy kosztuje ok 8000zl :)

Laser 22.04.2003 13:30

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Nie polecam tego monitorka... tak poprostu...

Jak masz wydac 1000zl to kup sobie bez wachania Iiyama - dokladnie ten
Napewno nie bedziesz zalowal... Iiyama to BDB firma

Wybor nalezy do Ciebie...

Witam !

Sam na niego poluje i kombinuje jak tu spalic tego samsunga ...

Jak najbardziej sie zgadzam ze Zbignieffem - pozdro

ZbigNieff 22.04.2003 13:25

Cytat:

Dawid Partyka - Koli napisa***322;(a)
Przed chwilka jeszcze zejrzałem nowy monitorek: LG EZ FLatron T710PH TCO 2003. Co o nim myślicie?? Niby na 1024x768 pracuje na 100Hz. Tylko zastanawia mnie jedno czemu w cenniku komputronika został dodany do działu studio works a nei flatron??
Nie polecam tego monitorka... tak poprostu...

Jak masz wydac 1000zl to kup sobie bez wachania Iiyama - dokladnie ten
Napewno nie bedziesz zalowal... Iiyama to BDB firma

Jesli ten nie przypadnie Ci do gustu to polecam CTX ewentualnie Philips

Wybor nalezy do Ciebie...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:38.