Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Formatowanie partycji w XP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/formatowanie-partycji-xp-20243/)

rex88 22.04.2003 17:50

Formatowanie partycji w XP

Mam problemik, mianowicie tworze dyskietke startowa ustawiajac to co trzeba w opcjach formatowania dyskietki. Restartuje komputer, uruchamia sie dyskietka i wpisuje "format c:". No i powinno napisać, że wszystko zostanie bezpowrotnie utracona, a tymczasem mi wyskakuje, że nie można tego zrobić w DOS-ie. Robię to pierwszy raz, więc pewnie coś jest nie tak. Jak sie z tym trzeba obejść?
Z góry dzięki.

-=KoWaLiK=- 22.04.2003 18:08

Re: Formatowanie partycji w XP

Cytat:

rex88 napisa***322;(a)
Mam problemik, mianowicie tworze dyskietke startowa ustawiajac to co trzeba w opcjach formatowania dyskietki. Restartuje komputer, uruchamia sie dyskietka i wpisuje "format c:". No i powinno napisać, że wszystko zostanie bezpowrotnie utracona, a tymczasem mi wyskakuje, że nie można tego zrobić w DOS-ie. Robię to pierwszy raz, więc pewnie coś jest nie tak. Jak sie z tym trzeba obejść?
Z góry dzięki.

Nie bardzo cie rozumiem, formatujac robisz dysk startowy ???

Pawel_k 22.04.2003 18:21

Cytat:

rex88 napisa***322;(a)
Z góry dzięki.

dysk formatuj po wystartowaniu kompa z dyskietki startowej windowsa 98 a nie XP ;p

Y@nkee_PL 22.04.2003 19:37

Re: Re: Formatowanie partycji w XP

Ilość załączników: 1
Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
Nie bardzo cie rozumiem, formatujac robisz dysk startowy ???
w XP tak jest
dajesz formatowanie dyskietki i tam zaznaczasz opcje 'Utworz dysk startowy...' (zalacznik)

BTW, jak wspomnial Pawel_k, uzyj dyskietki startowej od Win98 ;)

Maciej 22.04.2003 19:57

Cytat:

rex88 napisa***322;(a)
Z góry dzięki.

Jeśli masz system plików ntfs ...to nie zrobisz tego z poziomu DOS-a...8)
Zrób format partycji programem Partition Magic 8 ...:)

djc 23.04.2003 10:44

Cytat:

rex88 napisa***322;(a)
Z góry dzięki.

Z tego rozumiem, że chcesz wszystko od początku zainstalować na pusty dysk, czyli:
1. Jeśli jest partycja Fat32, to nie ma problemu, komenda "format c:" powinna zadziałać.
2. Jeśli jest partycja ntfs, to żadne formatowanie nie jest potrzebne, poprostu przy pomocy fdisk usuwasz partycję ntfs, uruchamiasz instalatora Windowsa XP i po krzyku. W czasie instalacji będziesz miał możliwość założenia partycji.

Macio.Men 23.04.2003 14:10

Re: Re: Formatowanie partycji w XP

Cytat:

djc napisa***322;(a)
W czasie instalacji będziesz miał możliwość założenia partycji...
...albo sformatowania istniejącej. Czyli mozesz po prostu zostawic to tak jak jest, uruchomic instalke XP, wybrać tą partycje na której chcesz zainstalowac i sformatowac pod NTFS.

djc 23.04.2003 14:29

Re: Re: Re: Formatowanie partycji w XP

Cytat:

macio.men napisa***322;(a)
...albo sformatowania istniejącej. Czyli mozesz po prostu zostawic to tak jak jest, uruchomic instalke XP, wybrać tą partycje na której chcesz zainstalowac i sformatowac pod NTFS.
Fakt, jakoś mi to umknęło, że jest tam przecież też możliwość formatowania.

mallow 23.04.2003 15:53

sprobuj instalatorem XP jak chcesz zainstalowac ten system :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:42.