![]() |
Ten watek zamknalem.
Takich glupot dawno nie widzialem, az szkoda czytac, bo mozna nogi wyciagnac. Salvad0r nie wyleciales jeszcze gdyz jeden z adminow akurat byl dostepny i pogadalismy sobie o tobie. Pamietaj ze chamstwa nielubimy na forum. |
NIE JA ZAMKNALEM TEN TOPIC!
nie krzyczec na mnie - przyjdzie admin i nam powie kto zamknal... |
Re: Re: Re: Re: Re: UNIA?...
Cytat:
Nie mów co to jest odpowiedzialnośc człeku,który nie pójdzie na referendów w tak waznej dla Polski sprawie. Zakładasz partie,a nie kółko różańcowe-jak mozesz manifestowac,a za takie uważam pubbliczne wystąpienie na tym Forum swoje zdanie natamat akcesji-za,a zarazem oświadczac,że nie pójdziesz na referendum? Mój pogląd jest kontrowersyjny, wiem o tym. Podałem powody dla których chcę tak postąpić (w pierwszym poście). Przekonaj mnie, że się mylę (a wierz mi, chciałbym się mylić). Jaka ta Twoja wiarygodnośc,nie kolegi z Forum,ale przyszłego polityka - sam sobie wyznaczyłeś te rolę agitując za swoją partią. To Ty jestes w tym momencie nieodpowiedzialny i az boję sie myślec co to będzie,jak zbierze się Was więcej i będziecie mieli realny wpływ na życie polityczne. Jak wyzej, z tą róznicą, że są to poglądy moje, a nie mojej partii. PPS jest partią wybitnie lewicową i wszyscy nie muszą zgadzać się ze sobą. Poza tym, wskutek wewnetrznych problemów, nie braliśmy niestety udziału w dyskusji o UE. Przyznaję to z bólem, ale nie ze wstydem, ponieważ partie będące w parlamencie równiez nie dokonały niczego wielkiego. Łatwo Ci przychodzi etykietowanie innych.Ci z sercem po lewej stronie-czerwonym na ogół- tak mają. Piszesz pewnie o "komunistach" z PZPR, którzy pozbywali się przeciwników w sposób opisany przeze mnie w poście do SalvadOra, fragment o faszyzmie. Niełatwo mi wcale przyszło nazwać SalvadOra neofaszystą, bo o tym chyba piszesz. To nie był argument, to był cios - przyznałem sie już. Wolałbym aby do tego nie doszło. Nie miałem wyboru Wstydź się ile wlezie widzac zyda z ochroniarzem,ale wara mi pisac o tym w kontekście -ja Polak. Bo ja też jestem Polakiem. Mógłbyś to rozwinąć? Bo nie wiem,czy dobrze rozumiem? A Korwina nie czytaj,nie zrozumiesz co pisze Dawno nic nie czytałem, ale rzeczywiscie niekiedy nie wiedziałem o co mu chodzi. Ja uważam Korwina za bardzo inteligentnego gościa i podziwiam go za wiele rzeczy. Myślę tylko, że posunął się za daleko w upraszczaniu rzeczywistości dla celów propagandy. Stracił tym resztkę wyborców. |
Cytat:
ok, zaczynamy. 1. nic nie wspominałem o Bogu, jeno o bogu - dla ciebie to nei stanowi różnicy? 2. jeszcze raz napiszę (następnym razem będzie drukowanymi) - nie robiłem sobie żartów 3. moje żarty zawsze są na poziomie. może poprostu niektórzy do niego nie dorośli 4. tak, jestem podłym ateistą - wim to, bo mi babcia powiedziała... |
Cytat:
widzę, że nie potrafisz czytać. mam profil. tam jest wszystko bardzo ładnie opisane, kim jestem i jakie mam zainteresowania. psychologii w niej nie znajdziesz, polskiego też nie. Cytat:
proszę bardzo. jedno zdanie: "? Przeciez nie do Ciebie rozmawialem na ten temat." Cytat:
cytatami?... wybacz, ale widocznie nie jestem tak oczytany, jak ty i nie widzę w swoich wypowiedziach żadnych cytatów. może jakiś cytat cytatu mi podsuniesz? Cytat:
widocznie marnie cię uczyli. chcesz cytat? masz - "chodź, starcze, ja cię uczyć każę". |
cytat SalvadOra, prosił o komentarz:
"Czy wy nie widzicie, że większość polityków, media, szeroko czytana i bardzo popularna prasa robią was w bambuko? Większość tych, którzy chcą głosować na tak nie ma własnego zdania i uwierzyła w szeroko reklamowaną propagandę prounijną. Czy nie widzicie tego, że o UE mówi się tylko w samych superlatywach? Każdy głośno krzyczy, że jak wejdziemy to będzie super, jednak nikt głośno nie chce mówić o bardzo negatywnych stronach UE. Czy może jeszcze nie zauważyliście, że 13 grudnia prezydent podpisał dokument, który mówi, że konstytucja UE jest ważniejsza od konstytucji naszego państwa? Jeśli wejdziemy, to będziemy musieli słuchać poleceń wydawanych z Brukseli. W grudziu straciliśmy niejako własną suwerenność, niepodległość. A pomyślmy jescze o wartościach szeroko rozpowszechniany ch we wspólnocie. Nie ma tam miejsca dla Boga. Homoseksualizm, aborcja są na porządku dziennym. Kto wie, może jak bedziesz miał 70 lat i będziesz członkiem UE to twoi najbliźsi powiedzą że nie przydasz im się już na nic, że dodajesz im tylko kłopotu i zadzwonią po lekarza, który wstrzyknie ci uśmiercający "lek" i to wszystko oczywiście w majestacie prawa, bez twojej wiedzy ale dla twojego dobra. Chyba nie po to nasi przodkowie oddawali życie, walcząc o Polskę, żebyśmy teraz oddali ją za darmo głosując na tak". Czy nie widzicie tego, że o UE mówi się tylko w samych superlatywach? Tak, pisałem już że rządową kampanię informacyjną uważam za złą. Nie ma ona żadnego wyraźnego adresata przede wszystkim - podstawowy błąd. Też mnie razi hurraoptymizm, a z drugiej strony czarne wizje pewnych środowisk. Czy może jeszcze nie zauważyliście, że 13 grudnia prezydent podpisał dokument, który mówi, że konstytucja UE jest ważniejsza od konstytucji naszego państwa? Nie jestem przygotowany do wypowiedzi na ten temat, ale myślę, że można to spokojnie rozważyć jako problem o przekazywaniu kompetencji do instytucji unijnych. Słowo "wazniejsza" nic nie określa. Wartości: Nieznany autor cytatu pisze o homoseksualizmie, aborcji i eutanazji. Nie odniosę się do tego, bo są to kwestie, w których należy uważać aby kogoś nie dotknąć. Klimat naszej dyskusji nie jest odpowiedni. Wiem, że ultraprawica z chęcią wypisuje je na sztandarach, ale ja jestem temu przeciwny. Mozemy o tym dyskutować, ale w całkowicie odrębnym wątku i przy zachowaniu szacunku dla tematu i cierpień ludzi, którzy musieli podejmować takie decyzje. słowo "eutanazja" - wiem, że niektórzy nie zgadzają się na takie pojęcie, bo jest wartościujące (gr. dobra smierć). Uzylem go tylko i wyłacznie z braku innego. |
No mnie sie wydaje, ze dobrze powiedzialem. Prawdziwy patriota i Polak IDZIE NA REFERENDUM. A Ty twierdzisz cos przeciwnego, nie chcesz isc i probujesz jeszcze publicznie propagowac taka postawe. Mysle, ze napisanie tego to jeszcze nie mieszanie z blotem, natomiast wyzywanie mnie od faszystow tylko dlatego ze mam inne poglady, ktore zreszta w przeciwinstwie do Ciebie, potrafie mocno uzasadnic, to zdecydowanie przegiecie z Twojej strony. Wyraziłeś się, że jestem niegodny Polski, ponieważ nie idę na referendum. Teraz to potwierdziłeś (Polak, patriota). Trudno mi zaakceptowac, że jest to tylko "inny pogląd" Czy gdybym napisał, że takich jak Ty należy rozstrzelać lub wypędzić z kraju, powiedziałbyś wtedy, że spoko, kazdy ma prawo do własnych poglądów? Tylko mi nie mów, że manipuluję - jak ktoś jest niegodny, to nie chciałbyś, aby go nie było w tym kraju? Nazwałem Ciebie neofaszystą, już tłumaczyłem dlaczego, ale może trochę szerzej. Nie wiem jaka jest twoja wiedza o tym pojęciu, więc kilka słów o nim: faszyzm był niespójną ideologią czerpiącą pomysły zewsząd, w celu udowodnienia kilku założeń: wyższości swojego narodu nad innym, jego dziejowej misji, znalezieniu wroga narodu. Jak już znalazł się wróg (kapitaliści, żydzi) to mozna było stworzyć uzasadnienie dla kultu wodza, terroru, wszelkich metod. Faszyzm tworzył nową moralność, która pozwalała arbitralnie ocenić postępowanie innych. W faszyzmie (komunizmie też) niemozliwe były poglądy niewłaściwe, sprzeczne z obowiązujacym. Wyrażającemu sprzeczne poglądy odmawiano prawa do zycia w społeczeństwie, kwestionowano wszystko co z nim związane, nie tylko poglądy polityczne. Podsumowując: faszyzm doprowadzał do prościutkiej wizji rzeczywistości, w której łatwo można było ocenic, kto wróg, kto przyjaciel. I równie łatwo napietnować. Dlatego Twoją postawę nazwałem neofaszystowską. Jak już mówiłem, w złości to zrobiłem i nie musiałem używac tego słowa - ale pretensji miec nie mozesz, bo Ty pierwszy wjechałeś w wycieczki osobiste. natomiast wyzywanie mnie od faszystow tylko dlatego ze mam inne poglady, ktore zreszta w przeciwinstwie do Ciebie, potrafie mocno uzasadnic, to zdecydowanie przegiecie z Twojej strony. Uzasadniłem swoje stanowisko w sprawie niegłosowania (w pierwszym poście). Wydaje mi sie, ze Ty nie odniosłeś się do tego. Owszem mówiłeś, że nalezy głosować na NIE, ale jedynym argumentem za głosowaniem wogóle jest stwierdzenie o "prawdziwym Polaku" (dla mnie faszystowskie, podkreślam). Natomiast argument o tym, że inaczej "Polskę rozkradną" to inna dyskusja, dalsza, na którą jestem gotów. Nie broniac Radia Maryja (jestem neutralny, choc SLUCHAM od czasu do czasu bo ciekawe rzeczy mozna uslyszec, np. ostatnia dyskusja o akcesji z udzialem tak przeciwnikow jak i propagatorow, prowadzona bardzo merytorycznie) chcialem zapytac jakie to konkretnie glosy wzywajace do nienawisci tam slyszales? Kto powiedzial i kiedy? Prosze konkrety bo az jestem ciekaw Znalazłem w necie stenogramy róznych wypowiedzi z tej stacji. Ale podawanie ich jest bez sensu. Wazny jest kontekst, to jak ta stacja prezentuje się od wielu lat. Było wiele publicznych dyskusji o tym. Na priv nie pojde bo nie widze sensu, jesli umiesz bronic swoich racji to zrob to publicznie. Ja jestem przeciwnikem akcesji i nie mam nic do ukrycia wiec na priv isc nie musze. Januszp takze sygnalu zadnego nie dawal, przestan wmawiac ludziom slowa ktorych nie uzyli, specyficzna metoda z Twojej strony i dosc regularna. No przecież wcześniej już zgodziłem się tutaj dyskutować. Chcialem uniknąć pyskówek i po wyjasnieniu kilku rzeczy, byc moze powrócić tutaj z merytorycznymi sprawami. Napisałem, ze januszp, chyba coś zasugerował. EOG nie rozni sie niczym, z punktu widzenia Polski, od UE! Kompletnie niczym z tym wyjatkiem ze w EOG nie bedziemy uzaleznieni w zaden sposob od dyktatu z Brukseli, nikt nam nie odbierze suwerennosci i nikt nie da przyzwolenia na wykup ziemi. Nikt takze nie zmusi nas do zablokowania rozwoju przemyslu np. stoczniowego tak jak ma to miejsce w przypadku akcesji do UE. O jakiej Ty granicy z Niemcami chcesz rozmawiac? O czym Ty w ogole mowisz czlowieku? To wlasnie w UE dostaniemy kopa od Niemcow ktorzy PRAWNIE JUZ zaczna sie upominac o swoje ziemie (juz jest pare tysiecy wnioskow w tej sprawie, ktore spokojnie czekaja na akcesje bo wtedy bedzie mozna to ruszyc) !!! Suwerenność: rzeczywiście pewną cześć niezależności oddajemy do instytucji unijnych. Tak się dzieje, gdy podpisujemy większość traktatów miedzynarodowych. Trzeba rozważać każdą sprawę z osobna, czy to dobrze czy źle. To jest bardzo skomplikowane dla mnie i kilka haseł o utracie suwerenności mnie nie przekona. Wykup ziemi: na skutek róznic w dochodzie osobistym obywateli Unii jest to problem, zgadzam się. Przemysł stoczniowy: zdaje się, że przede wszystkim mamy tutaj problem ze swoją gospodarką a nie unijnymi rozporządzeniami. Ale o tym to wiem, tyle co z gazet. Granica z Niemcami: o likwidacji granicy. Wnioski niemieckie: każdy może złożyć wniosek do sądu, o ile spełni formalne wymagania. Uwazam, ze sprawa tych ziem i majątków nie jest prostym gospodarczym problemem: "wy chcecie, ale my nie damy". Przede wszystkim jest to problem wielu starych już ludzi, ktorym 50 lat temu kazano się wynosić kilkaset kilometrów dalej. Mówię o Niemcach i o Polakach. Moja rodzina przyjechała ze wschodu... Ja SalvadOr nic w tej chwili na ten temat nie mówię, nic nie twierdzę, ze trzeba oddać czy nie - NIC. Ale gdybyś zobaczył 70-letniego Niemca, który przyjechał zobaczyć miejsce, gdzie był jego dom, gdzie sie urodził - to czy to wszystko dalej jest takie proste? Takie oczywiste? W UE juz NIC OD NAS NIE BEDZIE ZALEZEC. Najmniejsza nawet zmiana w gospodarce czy finansach zalezec bedzie od tego czy wyraza zgode inne panstwa, to juz jakas kompletna paranoja. Nawet zeby ogorki produkowac na polskiej ziemi i Polakom je sprzedawac potrzebna bedzie zgoda z Brukseli (ktorej w zyciu nie dostaniesz) oraz oplata 1 milion zlotych za jakis cholerny certyfikat. W ten sposób można wszystko obsmiać, wyciągnąć jakieś ogórki czy banany. O tym własnie pisałem, gdy twierdziłem, że Polska jest nie przygotowana do akcesji. Rząd nie jest wszystkowiedzący - jest wiele grup zawodowych (mozliwe ze producenci ogórków), które poprzez brak samoorganizacji, wiedzy - nie upomniały się o swoje. Rząd jest tylko przedstawicielem, a nie władcą absolutnym. Pewne zmiany w finansach muszą być uzgadniane, jasne, że tak, ponieważ kandydujemy do Unii z zamiarem prowadzenia m.in. wspólnej polityki monetarnej. Jest jeszcze kilka pytań do mnie, zaraz odpowiem. |
Cytat:
|
Cytat:
Pozdrowienia i stabilizacji emocjonalnej :glaszcze: |
Witam!
...bym cos powiedzial, ale sie powstrzymam chce tylko abyscie wiedzieli, ze uwazam ta rozmowa za zenade... a mogl to byc taki fajny topic. |
Salvat0r, mea culpa ale to nie wyglądało jak cytat czyjej wypowiedzi :)
tylko na Twoje klasycznie kontrowersyjne texty 8) choć jak widze nerwy Ci puszczają || Brzuszki, mnie tam to pachnie schizofrenią polityczną lub owa niespójność spowodowana jesr stanem gorączkowym do którego się kolega nieopatrznie przyznał ;) /podłoze inne ale objawy podobne/ qrde nie w formie jestem ;) a ten flame nudny jak flaki z olejem :) nawet zadnego trolla wędrownego nie ma ;) pozdro |
Cytat:
|
Re: Re: Re: Re: UNIA?...
Cytat:
Nie mów co to jest odpowiedzialnośc człeku,który nie pójdzie na referendów w tak waznej dla Polski sprawie. Zakładasz partie,a nie kółko różańcowe-jak mozesz manifestowac,a za takie uważam pubbliczne wystąpienie na tym Forum swoje zdanie natamat akcesji-za,a zarazem oświadczac,że nie pójdziesz na referendum? Jaka ta Twoja wiarygodnośc,nie kolegi z Forum,ale przyszłego polityka - sam sobie wyznaczyłeś te rolę agitując za swoją partią. To Ty jestes w tym momencie nieodpowiedzialny i az boję sie myślec co to będzie,jak zbierze się Was więcej i będziecie mieli realny wpływ na życie polityczne. Łatwo Ci przychodzi etykietowanie innych.Ci z sercem po lewej stronie-czerwonym na ogół- tak mają. Wstydź się ile wlezie widzac zyda z ochroniarzem,ale wara mi pisac o tym w kontekście -ja Polak. Bo ja też jestem Polakiem. A Korwina nie czytaj,nie zrozumiesz co pisze |
Cytat:
1. No wiec wlasnie o to chodzi, to mapsajm wladowal sie z Bogiem a nie ja i dlatego mu odpisalem ze robi zarty nie na poziomie, badz uprzejmy wczytac sie troche w to co pisze, zanim zaczniesz komentowac. Do niego skieruj takowe upomnienie. 2, 3. Napisalem ze cytuje czyjas wypowiedz i ze zgadzam sie z wiekszoscia argumentow, a nie wszystkimi. Tak wiec tu takze nie masz racji, poza tym zwracalem sie bezposrednio do Pali a nie do czytelnikow w tym akurat momencie. 4. No wiec wlasnie dlatego nalezy bronic sie przed akcesja bo oznacza ona niechlbune dokonczenie aktu sprzedazy Polski poprzez przedlozenie znaczenia traktatu akcesyjnego ponad Konstytucje, co oznacza zwyczajnie obce rzady w naszym panstwie. A propos socjotechniki to ja troche wiem na ten temat, nie musisz mi podpowiadac :-) Rowniez pozdrawiam. |
Cytat:
1. IMHO nie na miejscu tu jest ładowanie sie z Bogiem bo to jest prywatna sprawa każdego człowieka (to w co wierzy i jak wierzy) i nie zapominaj ze nie wszyscy muszą być katolikami / na szczęście jeszcze nie / 2. tak samo jak prywatną sprawą są preferekcje sexualne 3.z tą eutanazją to sorki ale coś pier... jak potłuczony, pomyśl się z łaski swojej nad strukturą wiekową UE i nad tym kto jest u władzy u u niej jeszcze długo bedzie w tym socjalistycznym grajdole :) jeśli nie przemawiają do Ciebie akty prawne 4. Polska została już dawno temu sprzedana /pytanie retoryczne przez kogo? 8)/ i nie ma co teraz zgrywać Rejtana i odstawiać cyrku z rwaniem szat tylko starać się maxumum z tego co w tej chwili jest możliwe osiągnąc a tak BTW to Salvat0r zamiast cytować ten katonarodowy bełkot zastanów się nad znaczeniem terminu socjotechnika pozdro |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:56. |