Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pojemnosc plyty DVD-R (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pojemnosc-plyty-dvd-r-20272/)

fido2001 23.04.2003 13:18

Pojemnosc plyty DVD-R

Troszke sie pogubilem. Podaje sie rozne wartosci, choc tak naprawde to chodzi o jedna wielkosc; wiec spytam o to najprosciej jak potrafie : Ile MAXYMALNIE moga zajmowac pliki do nagrania na DVD-R po zaznaczeniu ich np. w Windows Commanderku ( aka Total Commander ) ?? Oczywiscie przy nagrywaniu bez zadnych kombinacji typu Overburning....

Salvad0r 23.04.2003 17:06

Zaczynajac od konca: DVDR "na dzien dzisiejszy" nie umozliwia overburning'u tak wiec ten "problem" odpada zupelnie. Natomiast jesli chodzi o pierwsza czesc Twojego pytania to plyta DVD-R umozliwia zapisanie dokladnie 4489MB danych.

masterofp 23.04.2003 22:06

Cytat:

Salvad0r napisa***322;(a)
Zaczynajac od konca: DVDR "na dzien dzisiejszy" nie umozliwia overburning'u tak wiec ten "problem" odpada zupelnie. Natomiast jesli chodzi o pierwsza czesc Twojego pytania to plyta DVD-R umozliwia zapisanie dokladnie 4489MB danych.
Padus DiscJuggler w wersji 4.10.1070 potrafi, ale jak piszą sami autorzy:
Cytat:

Overburn DVD:

You can attempt to "overburn" a DVD that exceeds the maximum size of a standard DVD by checking this box. When you select this option DiscJuggler will simply ignore the maximum available space on the target CD and will let you start the recording process anyway. However, there is no guarantee that you will be successful or how much space, if any, is available beyond the standard maximum size for the DVD brand media that you are using. DiscJuggler will give you the choice of overburning or terminating on a task-by-task basis if you have checked the box for this in the confirmation dialog.
Niestety wersja trial pozwala przygotować tylko 700 mb - dvd więc nie miałem okazji sprawdzić jak to się ma w praktyce ...

Salvad0r 23.04.2003 22:53

Cytat:

masterofp napisa***322;(a)
Padus DiscJuggler w wersji 4.10.1070 potrafi
Hmmm. Czyli jednak to, co slyszalem o DiscJugglerze to prawda. Nie mialem do tej pory potrzeby instalowac tego programu ale skoro, przynajmniej w teorii, overburn na DVD wyglada w nim dobrze to warto sprawdzic, chocby w trybie symulacji. Mowil mi ktos o tym kiedys ale uznalem ze to dowcip raczej bo najmniejszej wzmianki o overburningu nie spotkalem nigdzie a i kazdy inny kogo zapytalem mowil ze to niemozliwe. Przyznam, ze plytka nagrana do 99.99% nominalnej wielkosci wciaz posiada cienki, nienagrany obszar przy krawedzi, wiec moze da sie chociaz 100MB wiecej wcisnac... dzisiaj zabieram sie za eksperymenty na mojej LG z dwuletnia gwarancja :-)

Serdeczne dzieki za podpowiedz.

masterofp 23.04.2003 23:51

Cytat:

Salvad0r napisa***322;(a)
dzisiaj zabieram sie za eksperymenty na mojej LG z dwuletnia gwarancja :-)
Powiedz co i jak jeżeli burner przeżyje ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:43.