![]() |
Do wszystkich co mają LG 32@40
Siemka. Kumpel mnie porosił abym przerobił jego palarkę. Na cdrinfo jest plik, który niby sam wgrywa nowy firmware. Mam takie pytanko: Czy przed wgraniem nowego firmwaru mam wyłączyć DMA i powiadamianie o włożeniu CD? Ja u siebie wgrywałem z poziomu Windows (mam lg 48@52). Czy jak nie uda się wgrać firmwaru to da się odratować napęd?
|
Przeczytaj bardzo uważnie (!!!) to wszystko, co SoBal (autor przepisu przeróbki 32x na 40x) pisze o tym. Nie rób nic w ciemno. Program SoBal'a generuje dyskietkę startową, z której uruchamiasz komputer. Oczywiście sama generacja dyskietki następuje pod Windows. Najpierw przeczytaj instrukcję!!!!!!!!!!!!!
W moim przypadku zadziałało bez pudła, ale parę innych osób donosiło, że miały kłopoty. |
ale czy przed przerabianiu mam wyłączyć DMA i powiadamianie o włożeniu CD?? patrz: http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/poczatkujacy-bios.php3 SoBaL nic nie wspomina o tym więc nie wiem
|
Cytat:
|
A można wiedzieć, gdzie jest powiadamianie o włożeniu CD w WinXP?, bo jakoś niemogę znaleść :(:(:(
|
Wpisujesz w uruchom: gpedit.msc
po uruchomieniu konsoli wchodzisz w ustawienia systemu i tam masz opcję której szukasz |
dzięki
|
Wybaczcie, ale czegoś nie rozumiem. Aktualizacja firmware'u metodą SoBal'a odbywa się w czystym DR-DOSie. Główny twardy dysk z Windows może być nawet całkowicie odłączony od taśmy IDE. A zatem co ma do tego DMA w Windows i powiadamianie o włożeniu?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:41. |