![]() |
LTR-48246S + TDK Metallic
Witam.
Właśnie kupiłem sobie nagrywarkę LTR-48246S i mam mały problem: nagrałem dwie płyty TDK METALLIC (z indexem 48x) z prędkościami 32x i 40x. Podczas odczytu ScanDisk'iem okazało się że na płycie zapisanej 40x jest ok. 16% błedów DAMAGED, a na płycie zapisanej 32x jest ok. 6% DAMAGED. Co ciekawe po odczycie w DVD LG wartości te były mniejsze, a odczyt przy użyciu Teac 4x4x32 wypadł idealnie - bez jakichkolwiek błędów. Zapisywałem również AKOSS Black i w ich przypadku nie było najmniejszch problemów nawet przy zapisie 48x. Dzisiaj zamierzam dokupić jeszcze trochę innych płytek do testów, ale gdyby ktoś mógł to prosiłbym o jakąś radę bo już się zastanawiam czy przypadkiem z moją nagrywarką nie jest coś nie tak. Manufacturer : TDK Code : 97m15s05f Disc Type : CD-R Usage : General Recording Layer : Dye Type 5: Short Strategy (Phthalocyanine) Recording Speed : n/a Capacity : 79:59.74 703 MB Additional Capacity : n/a Overburn Capacity : not tested Jeszcze jedno. Tacka napędu wysuwa się dość głośno. Dodatkowo 2/3 wysuwa się bardzo gwałtownie po czym zwalnia tak jakby ją coś przytrzymywało. To normalne czy też się czepiam? Pozdrawiam. |
Kiedys byl taki topic - jakie plytki najlepsze do litka (nie doslownie) - moze po prostu ten typ TDK nie lubi sie z litkiem (malo prawdopodobne). Co do roznych wynikow - rozne napedy = rozne stopnie korekcji bledow. Poza tym wypalenie 2 plyt o niczym nie swiadczy. Kup jeszcze 2 (ten sam typ) w innym miejscu, najlepiej za jakis czas i zobacz czy problem sie powtorzy. Co do tacki - to normalne.
Tez mam 48246S i nie zamienie go na nic innego (no chyba ze na yamahe F1, ale i tak nastepnego dnia dokupilbym sobie nowego 48246S ;p ). |
wiecie ja tak szczerze mowiac nie mam
najlepszej opinii o tych TDK jakos mi nie podchodza. Wole Verbatimy Diamond Blue |
Mam te plyty, z tym ze sa od Riteca i nie mam do nich zastrzezen. Nie ma na nich indeksu predkosci i np filmy pale na nich 24x (na moim teac 524 to max speed) i spoko. Jak na razie muze tez ladnie "trzymaja".
|
Liteony lubia akossy więc radze korzystac zarówno black jak i zwykłe
polecam black mediasonictanie a bardzo dobre. Pozdrawiam |
Cytat:
dobrego. A z niedrogich plytek, ktore sa markowe i w testach kprobe wypadaja swietnie warto kupic DYSANY. Mediasonic stanowczo odradzam. A na akossach stosunkowo wysoki poziom bledow c1 |
Mam Lt-O 48246S podkręconą do 52x, i zauważyłem podobne zjawisko: bywa, że nagrana płyta, skanowana Nero CD Speed, ma trochę błędów, zwłaszcza pod koniec. Włożona do innego napędu odczytuje się bez problemów. Zauważyłem to na kilku różnych płytach, zarówno nagrywanych w niej jak i w innych nagrywarkach.
Pomaga na to ograniczenie prędkości odczytu, np. programem Nero DiscSpeed. Podejrzewam, że po prostu ten model w roli czytnika sprawuje się tak sobie, zwłaszcza przy bardzo dużych prędkościach. W świetle tego można zrozumieć, dlaczego LG w swoich nowych modelach ogranicza prędkość odczytu CD-R do zaledwie 40x. |
Mój 32123S też niezbyt lubi TDK od TDK. Te od Riteka chodzą natomiast świetnie.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:50. |