![]() |
Otoczenie sieciowe w XP
Mam taki dziwny problem. Już mi zabrakło pomysłów.
Są dwa komputery, jeden z zainstalowanym Windowsem XP, a drugi z Win98SE. Oba są połączone kablem. Komputer z WinXP udostępnia połączenie dla tego drugiego, udostępnia mu też część zasobów ze swojego dysku. Komputer z win98SE, bez najmniejszego problemu widzi w otoczeniu sieciowym tego z winXP i kopiuje z niego pliki. Natomiast ten z WinXP, rzadko widzi komputer z win98se, a jeśli już wymusi się poprzez wpisanie \\nazwa_komputera, żeby go widział i pliki na nim udostępnione, to próba kopiowania najczęściej kończy się przywieszeniem kompa, albo czasem kopiowania, takim, że głowa mała. Nieda się też nic z tego kompa z win98se uploadować na ten z winXP, dokładnie taka sama sytuacja (czas kopiowania duży). Ma ktoś może jakieś pomysły, w czym może być problem? |
Witam!
trzeba dokladnie posprawdzac ustawienia maska sieci - powinna byc taka sama grupa robocza - musi byc taka sama na obu kompach protokol TCP/IP sprawdz adresy IP udostepnianie Protokol NetBEUI i ogolnie wszystkie ustawienia... sprobuj spingowac oba kompy ps. tez kiedys mialem takie problemy, tylko, ze oba kompy win98se i okazalo sie, ze na jednym nie mialem NetBEUI |
Cytat:
Zaraz sprawdzę. |
Niczego, to nie zmienia. Po wpianiu nazwy kompa widzę to co jest udostępnione, ale kopiowanie trwa w nieskończoność (wyświetla się tylko okienko "trwa kopiowanie") i nic więcej się nie dzieje. Wszystko inne mam dobrze ustawione. Muszę jeszcze kabel sprawdzić. Może to on jest przyczyną.
|
jak to masz polaczone jakim kablem ??
masz sieciwoki w nich czy przez port rownolegly ?? co do grupy roboczej to nie musza byc takie same ale wygodniej jest jak takie wlasnie sa a co do tego NetBEUI to nie jestem pewnien w 100 % ale to jest do internetu protokol a Ty tu mowisz o sieci lan rozumiem tak ??? |
karty sieciowe 100 Mb/s. Na tym z win98SE, Karta Planet, a na tym z WinXP nVidia (na nim próbowałem też przy pomocy karty 3com, ale było tak samo).
|
Cytat:
|
Robił mi go gość w sklepie, bo nie mam zaciskarki. Strasznie się z nim motał. Jak będę miał czas to połącze je innym kablem.
chociaż dziwi mnie, dlaczego jednak komputer czyta bez problemu a drugi nie. Ale internet działa na obu. |
Cytat:
|
Kiedy na nowszym komputerze zamiast XP uruchomić win98SE, to dalej jest ten sam problem. Wygląda więc na to, że jest to problem sprzętowy, chyba że to stary komputer z win98SE zawala sprawę.
Pocztę z dołączonym większym plikiem też wysyła w nieskończoność, chociaż idzie mu trochę lepiej niż otoczeniu sieciowemu. |
wiem ze to nie jest rozwiazanie twojego problemu ale to moze zweryfikowac co jest nie tak
jezeli mozesz to zaloz sobie na obu albo chociaz na tym z xp serwery ftp i zobacz jakie masz transfery poprzez protokol ftp nawet commanderem jezeli nadal to samo to sprobuj wylaczyc/odinstalowac pakiet QoS oraz jakims programikiem - nawet xp antispy - powylaczac rozne uslugi ktore spowalniaja dzialanie sieci - xp domyslnie szuka zaplanowanych zadan i wyszukuje drukarki sieciowe to moze bardzo spowalniac dzialanie sieci |
Cytat:
|
Przyczyną jest kabel, sprawdzone na innym.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:47. |