Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Otoczenie sieciowe w XP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/otoczenie-sieciowe-xp-20318/)

djc 24.04.2003 15:33

Otoczenie sieciowe w XP

Mam taki dziwny problem. Już mi zabrakło pomysłów.
Są dwa komputery, jeden z zainstalowanym Windowsem XP, a drugi z Win98SE. Oba są połączone kablem. Komputer z WinXP udostępnia połączenie dla tego drugiego, udostępnia mu też część zasobów ze swojego dysku.
Komputer z win98SE, bez najmniejszego problemu widzi w otoczeniu sieciowym tego z winXP i kopiuje z niego pliki.
Natomiast ten z WinXP, rzadko widzi komputer z win98se, a jeśli już wymusi się poprzez wpisanie \\nazwa_komputera, żeby go widział i pliki na nim udostępnione, to próba kopiowania najczęściej kończy się przywieszeniem kompa, albo czasem kopiowania, takim, że głowa mała.
Nieda się też nic z tego kompa z win98se uploadować na ten z winXP, dokładnie taka sama sytuacja (czas kopiowania duży).

Ma ktoś może jakieś pomysły, w czym może być problem?

Remix 24.04.2003 15:51

Witam!

trzeba dokladnie posprawdzac ustawienia

maska sieci - powinna byc taka sama
grupa robocza - musi byc taka sama na obu kompach
protokol TCP/IP sprawdz adresy IP
udostepnianie
Protokol NetBEUI

i ogolnie wszystkie ustawienia...

sprobuj spingowac oba kompy

ps. tez kiedys mialem takie problemy, tylko, ze oba kompy win98se i okazalo sie, ze na jednym nie mialem NetBEUI

djc 24.04.2003 16:02

Cytat:

remix napisa***322;(a)

ps. tez kiedys mialem takie problemy, tylko, ze oba kompy win98se i okazalo sie, ze na jednym nie mialem NetBEUI

Faktycznie na tym z win98se, nie mam NetBeui. Czyżby to mogłoby być problemem?
Zaraz sprawdzę.

djc 24.04.2003 16:17

Niczego, to nie zmienia. Po wpianiu nazwy kompa widzę to co jest udostępnione, ale kopiowanie trwa w nieskończoność (wyświetla się tylko okienko "trwa kopiowanie") i nic więcej się nie dzieje. Wszystko inne mam dobrze ustawione. Muszę jeszcze kabel sprawdzić. Może to on jest przyczyną.

Zelea 25.04.2003 00:30

jak to masz polaczone jakim kablem ??
masz sieciwoki w nich czy przez port rownolegly ??

co do grupy roboczej to nie musza byc takie same ale wygodniej jest jak takie wlasnie sa

a co do tego NetBEUI to nie jestem pewnien w 100 % ale to jest do internetu protokol a Ty tu mowisz o sieci lan rozumiem tak ???

djc 25.04.2003 06:34

karty sieciowe 100 Mb/s. Na tym z win98SE, Karta Planet, a na tym z WinXP nVidia (na nim próbowałem też przy pomocy karty 3com, ale było tak samo).

Zelea 25.04.2003 12:42

Cytat:

djc napisa***322;(a)
karty sieciowe 100 Mb/s. Na tym z win98SE, Karta Planet, a na tym z WinXP nVidia (na nim próbowałem też przy pomocy karty 3com, ale było tak samo).
no to jedyne co mi przychodzi no to motyw z kablem sam go skladales ?? czy kupiles juz zrobiony ??

djc 25.04.2003 13:04

Robił mi go gość w sklepie, bo nie mam zaciskarki. Strasznie się z nim motał. Jak będę miał czas to połącze je innym kablem.
chociaż dziwi mnie, dlaczego jednak komputer czyta bez problemu a drugi nie. Ale internet działa na obu.

Zelea 25.04.2003 13:11

Cytat:

djc napisa***322;(a)
Robił mi go gość w sklepie, bo nie mam zaciskarki. Strasznie się z nim motał. Jak będę miał czas to połącze je innym kablem.
chociaż dziwi mnie, dlaczego jednak komputer czyta bez problemu a drugi nie. Ale internet działa na obu.

nie no to faktycznie dziwne ale z doswiadczenia wiem ze najczesciej sa problemy z kablami przynajmniej ja w soich zawsze tzn z reguly chodzilo o kabel :)

djc 25.04.2003 22:22

Kiedy na nowszym komputerze zamiast XP uruchomić win98SE, to dalej jest ten sam problem. Wygląda więc na to, że jest to problem sprzętowy, chyba że to stary komputer z win98SE zawala sprawę.
Pocztę z dołączonym większym plikiem też wysyła w nieskończoność, chociaż idzie mu trochę lepiej niż otoczeniu sieciowemu.

Majonez 26.04.2003 00:20

wiem ze to nie jest rozwiazanie twojego problemu ale to moze zweryfikowac co jest nie tak

jezeli mozesz to zaloz sobie na obu albo chociaz na tym z xp serwery ftp i zobacz jakie masz transfery poprzez protokol ftp nawet commanderem

jezeli nadal to samo to sprobuj wylaczyc/odinstalowac pakiet QoS oraz jakims programikiem - nawet xp antispy - powylaczac rozne uslugi ktore spowalniaja dzialanie sieci - xp domyslnie szuka zaplanowanych zadan i wyszukuje drukarki sieciowe to moze bardzo spowalniac dzialanie sieci

djc 26.04.2003 06:12

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)

jezeli nadal to samo to sprobuj wylaczyc/odinstalowac pakiet QoS oraz jakims programikiem - nawet xp antispy - powylaczac rozne uslugi ktore spowalniaja dzialanie sieci - xp domyslnie szuka zaplanowanych zadan i wyszukuje drukarki sieciowe to moze bardzo spowalniac dzialanie sieci

Już dawno to zrobiłem, ale pomyślę o tym ftp, sprawdzę jakie są transfery.

djc 26.04.2003 20:27

Przyczyną jest kabel, sprawdzone na innym.

Zelea 27.04.2003 00:10

Cytat:

djc napisa***322;(a)
Przyczyną jest kabel, sprawdzone na innym.
tak jak myslalem bo bardzo podobne problemy mialem jak pierwszy raz jakies 3 czy 4 lata (nie pamietam) pierwszy raz zakladalem sobie sam siec :) to tez byl kabel........... ehh :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:47.