Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nagrywanie cd-audio z prędkością x1 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nagrywanie-cd-audio-predkoscia-x1-20372/)

ROBON 25.04.2003 20:47

W temacie konserwacji w serwisie to za bardzo bym się nie spieszył.
Wywalisz 2 dychy i może to niewiele dać.A czyszczenie soczewki jest zabiegiem stosunkowo prostym i niegroźnym pod warunkiem że nie będziesz tego robił za pomocą śrubowkręta ;)
Co do kalibracji to po pierwsze:
-nie każdy napęd posiada trymer
po drugie:
-jest to proces dość czasochłonny i ryzykowny(ale często pomaga)

koala1 25.04.2003 14:22

Cytat:

Corvim napisa***322;(a)
Tez myślałęm ze to zalezy od nagrywarki . Ale w takim razie jak to sie dzieje ze CloneCD oferuje możliwość nagrywania z prędkością x1 ??

I od razu kolejne pytanie . Jak mozna wyczyścic laser w odtwarzaczu?? Czy mozna to zrobić bez rozpierania odtwarzacza ??
I słyszałem cos kiedys o kalibracji napędu ??

Teoretycznie można wyczyścić optyke bez otwierania, płytkami czyszczącymi. Tylko problem jest taki, że zazwyczaj te płytki potrafią nieźle porysowac optyke. lepiej jak się boisz ja rozebrac i wyczyścić zabrać ją do jakiegoś serwisu. tzw. konserwacja kosztuje zazwyczaj koło 25 zł

para 25.04.2003 13:46

Cytat:

Corvim napisa***322;(a)
Tez myślałęm ze to zalezy od nagrywarki . Ale w takim razie jak to sie dzieje ze CloneCD oferuje możliwość nagrywania z prędkością x1 ??

To sprawdź to sobie z zegarkiem w ręku. Wybierzesz 1x, a CloneCD
nagra z najniższą dostępną dla Twojej nagrywarki prędkością czyli 4x.

Corvim 25.04.2003 13:38

I od razu kolejne pytanie . Jak mozna wyczyścic laser w odtwarzaczu?? Czy mozna to zrobić bez rozpierania odtwarzacza ??
I słyszałem cos kiedys o kalibracji napędu ??

Sprezyn 25.04.2003 12:30

podejrzewam, ze Twoj odtwarzacz ma brudna soczewke,
lub poprostu dogorywa. Mniejszej predkosci na tej
spawarce nie uzyskasz.
Mozesz pokusic sie o podkrecenie delikatnie lasera
w odtwarzaczu (ale moze nie pociagnac dlugo)

para 25.04.2003 12:10

Re: Nagrywanie cd-audio z prędkością x1

Prędkość nagrywania zależy od nagrywarki, a nie od programu.
W Twoim przypadku Teac ma najniższą prędkość 4x i nie przeskoczysz tego.
Z nowych nagrywarek to chyba tylko Yamaha CRW-F1 ma prędkość 1x.
Dziwi mnie, że Twój odtwarzacz jest aż tak wybredny.
Jedyne co mogę poradzić to wypróbowanie innych nośników.
Muzykę nagrywam wyłącznie na Verbatimach (Crystale lub Pastele).
Poza tym na 1x nagrywanie płyty trwa bardzo długo.

Pozdrawiam

Corvim 25.04.2003 12:03

Nagrywanie cd-audio z prędkością x1

Moze sprawa jest banalna ale mam mały problem. Mam nagrywarke Teac nie znam modelu ale moge nagrywać z prędkością x40 (40/48/12 - czy jakos tak ). Oprócz tego jestem posiadaczem odtwarzacza CD który nie specjalnie radzi sobie z płytami nagrywanymi w prędkości większej niz x1. Uzywam Nero 5.5.10.7 czy jest mozliwośc i jak to zrobic aby miec mozliwośc nagrywania audio z predkością x1 (a nie x4 - minimalna dostepna w nero). Ewentualnie czy moze mi ktos polecic inny program do nagrywania audio z mp3, który udostepnia takie opcje (filtry) jak normalizacja, korektor itd. ..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:50.