Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z oczytaniem plyt (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-oczytaniem-plyt-20447/)

blejs 27.04.2003 10:07

Problem z oczytaniem plyt

A wiec tak.. mam d700, soltek sl75kav, 128ramu, dysk segate 40GB 5400 obr, I mam nastepujacy problem.. plyty nagrywaja sie niby dobrze 100% ale z oczytem juz problem.. juz gdzies tak w 1/3 zwalnia a pozniej wogole nie da sie skopiowac zarowno u mnie jak i na innych kompuerach.[nero cd-speed pokazuje uszkodzone sektory i niedajace sie odczytac] testowana bylo na liteon x52, asus x52, plextor x40, a na innych kompach dziala dobrze. A i tez ma problemy wogole z czytaniem plytek.. nawet i nagranych na innych nagrywarka..na wszystkich 3 jest tak samo.. Wiec w sumie wine nagrywarki wykluczam.. zmienilem paski od dysku i nagrywarki.. nic.. Wiec cos w kompie pewnie nie tak.. jakies propozycie ?

Ps. DMA jest, sterowniki do plyty sa, najnowsze biosy do wszystkiego tez, poprostu nagle zaczelo sie tak robic :(

CIAPEK 27.04.2003 10:13

hmmm, troche zakręcony ten problem, ale spróbuje.:)
Na czym wogóle nagrywasz? Chodzi mi o samą nagrywarke i płyty?!
Jeśli u innych działa to musi być tylko sprzęt.
A nagrywarka jak czyta te płyty? Jeśli też ma problem to wyłącz UDMA i zobacz jak będzie czytać.
Sam fakt, że płyty nagrywają się dobrze, a czytają źle jest troche dziwny.

Może te płytki są po prostu "nie oczytane" tak jak napisałeś w temacie topicu?! ;)
Prosze innych o pomoc...
Witam na forum kolege z Torunia :)

pawelblu 27.04.2003 10:26

I jeszcze taki maly request:
zrob scany w nero CD-speed (surface scan) i zapodaj tutaj. Najlepiej z jednego z 3. opisanych CD-ROMow i z jakiesgos na ktorym plyta dziala ok (podaj model). Tak na pierwszy rzut oka to pomyslalem o roznicy korekcji bledow w napedach, ale zeby byla az taka roznica i zeby sie powtarzalo na 3 napedach z ktorych co najmniej 2 sa bardzo dobre? Zobaczymy jak to bedzie z tymi wykresami. Rozumiem ze zmieniales napedy, a co z tasmami ? Sprobuj podmienic/docisnac. Jaki system operacyjny ?

blejs 27.04.2003 10:40

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
hmmm, troche zakręcony ten problem, ale spróbuje.:)
Na czym wogóle nagrywasz? Chodzi mi o samą nagrywarke i płyty?!
Jeśli u innych działa to musi być tylko sprzęt.
A nagrywarka jak czyta te płyty? Jeśli też ma problem to wyłącz UDMA i zobacz jak będzie czytać.
Sam fakt, że płyty nagrywają się dobrze, a czytają źle jest troche dziwny.

Może te płytki są po prostu "nie oczytane" tak jak napisałeś w temacie topicu?! ;)
Prosze innych o pomoc...
Witam na forum kolege z Torunia :)

Dziekuej za przywitanie :D
A wiec tak, obojetnie czym nagrywam.. nero, clone(probowalem na roznych wersiach), nagrywarka na tych 3 napedach co podalem jest tak samo. plytki roznie, d-vison, akos, datex, esperanza na all jest tak samo. Nagrywarka nie zawsze chce je odczytac a jezeli juz odczyta to z wielkimi problemami. I z czytaniem nagranych na innych sprzetach. tez ma wielkie problemy UDMA on/off nic nie daje.. Dosc mocno pokombinowalem zanim tu napisalem (przez co zjechalem jakies 20-30 cd :( ) ;)

ROBON 27.04.2003 12:23

Cześć
Jeśli na innych kompach jest dobrze to pożycz od kogoś zasilacz (sprawny!)i spróbuj jeszcze raz.
Możesz jeszcze zrobić tak:
-spawara na PRIMARY MASTER
-Twardziel na SECONDARY
wykluczy to usterkę kontrolera IDE

blejs 29.04.2003 08:55

Cytat:

ROBON napisa***322;(a)
Cześć
Jeśli na innych kompach jest dobrze to pożycz od kogoś zasilacz (sprawny!)i spróbuj jeszcze raz.
Możesz jeszcze zrobić tak:
-spawara na PRIMARY MASTER
-Twardziel na SECONDARY
wykluczy to usterkę kontrolera IDE

Zasilacz? myslisz ze to moglo by byc sprawca? czy ja wiem.. no ale sproboje od kogos zalatwic.. a co do paskow to probowalem wszelkich ustawien.. na kazdym jest tak samo :(

koala1 29.04.2003 12:28

może nie będę orginalny w swoich pogląach, ale to również może byc wina aszego kochanego windowsika. Znam takie przypadki. Zawsze dobrze by było zrobić oddzielną partycje i zainstalować tam testowego wina i zobaczyć czy występuje ten sam problem. a jeśli chodzi o sprzęt to praktycznie winne temu moą być prawie wszystkie elementy. Sprawdz pamięc, jest w sieci programik DocMemory, świetnie się do tego nadajacy

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:56.