![]() |
GCE-8481B a firmware na cdrinfo.pl
czesc
dziwna sprawa sciagam sobie biosy z cdrinfo plik readme jest totalnie zkaszaniony nic nie da sie odczytac nie mowiac juz o tym ze nie moge zrobic update'a biosu do 1.05 z 1.00 bo pisze mi : CD-ROM drive model doesn't match!! czy on mi nie wykrywa nagrywary ? :( jest na secondary slave podpieta na osobnej tasmie to cd-roma narazie odlaczylem , dzieki z gory za pomoc bye! |
nie zmieniaj biosu jak nie chcesz miec wiekszych problemów. Jak działa Ci wszystko OK to po co?
Zobacz ile jest postów z problemami z tym modelem związanych z biosem:czytaj: :( |
ehhhhhhh wcale nie !!! nie rozumiem tych ktorzy tak odradzaja zmiany biosu chyba wkoncu po cos sie wypuszcza nowe biosy (przewaznie obluga nowych plytek a to sie przydaje czasami jakies funkcje nowe ) zrobilem tego update'a udalo mi sie , musialem przepiac na master i dac zworke na master, wszystko dziala OK!!! mam teraz 1.05 . Na teacu ktorego mam w opisie tez robilem update'a i nie wiem co w tym jest takie strasznego . Jezeli robi sie wszystko tak jak powinno to nic nie moze (nie powinno np prąd wylacza :) ) stać , przeczytalem te wszystkie posty za nim zrobilem update'a bo szukalem problemu ktory ja mam ale nie znalazlem , dzieki ze probe zniechecenia mnie do tej czynnosci ;)) ale i tak po czasie THANKS AGAIN :] pa
a tym ktorym nie wychodzi i sie sypią nagrywary to pewnie robia mase rzeczy podczas update'u ;) antyviry , gg a moze gracie w q3 ;) hehehe sorry glupi zart |
Re: GCE-8481B a firmware na cdrinfo.pl
Ilość załączników: 1
Cytat:
W załączniku masz prawidłową instrukcję aktualizacji....:) |
Po Prostu rozpakuj ten plik np. WinRarem i uruchom plik JE6LG105.exe.
Ja tak zrobiłem a mam nagryware ma drugim jako master a dvd jako slave i wszystko poszło ok. |
spoko spoko mam nadzieje ze przeczytaliscie ze juz to zrobilem praktycznie zaraz po dodadniu posta ale dzieki na instrukcje szkoda ze nie moge jej poprawnie zessac z zalacznika ;p BYE
|
Instrukcje upgrade'u dla biosów ściąganych ze stron LG w Korei są po koreańsku - dlatego trochę trudno to przeczytać :D
Jeśli zaś chodzi o samą procedurę upgrade'u - to niestety, wiele osób doświadczało mniej poważnych problemów, a wielu osobom ona się nie udała w ogóle, i zostały z martwą nagrywarką :buu: , którą udało się ożywić dopiero poprzez wgranie biosu z pliku binarnego programem mtkflash. Próbowałem zebrać od forumowiczów dane o tym, jak i co robili (post pt. "Problemowicze LG łączcie się"), ale na razie mało danych i mało z nich wynika. W każdym razie, coś jest bez wątpienia nie w porządku - możliwe, że program LG ma błąd, możliwe, że ktoś coś robi nie tak. Zalecenia LG są jasne: napęd pusty, bez płyty, skonfigurowany zworką jako master i podłączony jako samotny (bez slave) napęd do drugiego (secondary) kanału kontrolera IDE na płycie. Ze względu na częste niepowodzenia proponuję ściśle stosować się do tych zaleceń - a jeśli mimo to coś się nie powiedzie, będziemy przynajmniej wiedzieli, że nie ma co zawracać sobie głowy zaleceniami LG, a błąd tkwi gdzie indziej. |
Puch!!!!! zgadzam sie :)) a co do "...napęd pusty, bez płyty, skonfigurowany zworką jako master i podłączony jako samotny (bez slave) napęd do drugiego (secondary) kanału kontrolera IDE na płycie..." to wlasnie tak zrobilem na czuja poprostu tak mi sie wymyslilo ze tak powinno byc czy to przeznaczenie :)? hehe no tez nie wiem co inni robia zle ale wiem ze program do flashowania po uruchomieniu automatycznie zaczal upgradowac tez dziwne a go tylko uruchomilem i troche to trwalo o wiele dluzej niz przy update'cie biosiku do Teac W540e
|
To, że program LG od razu po uruchomieniu bierze się do pracy, nikogo o nic nie pytając ani o niczym nie informując, czy tego chcemy, czy nie, też bardzo mi się nie podoba, bo nie ma możliwości sprawdzenia z góry, czy napęd prawidłowo rozpoznał nagrywarkę, itd. - i nie można z operacji zrezygnować, bo jeśli spróbuje się ją przerwać na siłę, to już na pewno skutki będą opłakane.
Ale sprawdziłem, że z takiego gotowego updater'a LG można (np. Windows Commanderem - poleceniem Rozpakuj) wyekstrahować BIOS w postaci pliku szesnastkowego (*.hex), i potem wgrać go mtkwinflashem, a jak ktoś bardzo chce, to zapewne i mtkflashem spod DOS-u (tego nie próbowałem, ale dlaczego miałoby się to nie udać?). W każdym razie tak sobie myślę, że następnym razem, zamiast ryzykować z updater'em LG, który nigdy nie wiadomo kiedy i dlaczego się "wykrzaczy", spróbuję od razu wyekstrahować z niego BIOS i wgrać go mtkwinflash'em. W każdym razie, nadal nie mam pojęcia, dlaczego to się czasem nie udaje i ludziom padają przy tym nagrywarki. Skłonny jestem podejrzewać, że nie wszyscy niestety zadali sobie trud przeczytania instrukcji i ścisłego zastosowania się do jej zaleceń. Bardzo możliwe, że program LG jest bardzo czuły na to, czy do taśmy jest podłączone jeszcze jakieś urządzenie. Możliwe, że w wielu przypadkach nie ma to znaczenia, a błąd ujawnia się tylko w jakiejś bardzo konkretnej kombinacji napędów. Niestety, ciągle jest za mało danych. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:37. |