Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Kieszeń do HDD (https://forum.cdrinfo.pl/f101/kieszen-hdd-20504/)

darsoon 28.04.2003 12:50

Kieszeń do HDD

Mam zamiar kupić kieszeń do HDD.
Na początku wydawało mi się, że to prosta sprawa (idę i kupuję najtańszą)... ale im więcej się poczyta tym wybór jest trudniejszy. Czy metalowa/plastikowa, czy z 1 wiatrakiem wystarczy czy może muszą być dwa? itd itp...
Na co trzeba tak naprawdę zrócić uwagę przy zakupie tego czegoś?
Chodzi mi o to żeby:
1. Przenosić dysk :)
2. Wyciszyć go (nie wiem czy kieszeń wycisza - jak z wiatraczkami to chyba nie bardzo)
3. Trochę ochłodzić HDD(dlatego zastanawiam się czy musi być metalowa i z 2 śmigłami)
4. Nie może kosztować więcej niż jakieś 60pln ;)

Zastanawiałem sie nad modelem TRACER TRH-10 KPF PAVIS+WIATRAK LUB ViPower

Doradźcie coś ... jakieś linki gdzie to można kupić on-line. ViPower wiem, że jest w Komputroniku (tylko że ma plastikową szufladę):(

Pozdrawiam

CIAPEK 28.04.2003 12:57

rozumiem Ciebie :)

Polecam standardową kieszeń RH-06 (koszt do 40 zł)
metalowa, z kluczykiem :), bez wiatraczków, łatwa w montażu.

Z wiatraczkiem nie polecam i mi też nie polecano.
-jest głośniej
-te wiatraczki od kieszeni szybciej sie psują, brudzą, a co za tym idzie charczą ;).
-dysk w kieszeni (jeszcze zależy do czego go używasz) nie nagrzewa się tak szybko jak dysk "główny" więc nie ma aż tak dużej potrzeby dodatkowego chłodzenia.

Ja mam taką kieszeń już z 2 lata i dysk działa i sama kieszeń w nim OK! :spoko:

darsoon 28.04.2003 13:14

Cytat:

dysk w kieszeni (jeszcze zależy do czego go używasz) nie nagrzewa się tak szybko jak dysk "główny" więc nie ma aż tak dużej potrzeby dodatkowego chłodzenia
A no właśnie, rzecz w tym że w tej kieszeni będzie "główny" dysk - Baracuda IV 7200rpm więc może się troszkę spocić.8)
Kieszeń RH-06 , z tego co napisali na stronie Komputronika zalecana jest do dysków 4500rpm, więc chyba odpada.

Druss 28.04.2003 13:19

Polecam tego Tracer`a, sam mam taka z wiatrakiem, tylko ze wiatrak wykrecilem bo po 2 miesiacach zaczal chodzic nieprzyjemnie glosno, mam dwie takie kieszenie, dlaczego akurat taka ?? Nawet bez wiatraka ma wspanialy przeplyw powietrza, jezeli masz wentylator ssacy jakis w budzie to chlodne powietrze bedzie przechodzic przez ta kieszen z porownywalna predkoscia jak z wiatrakiem.

mallow 28.04.2003 13:33

darson ja jestem w stanie ci opchanc moja kieszen ...
20 zl + koszt wysylki ... wiatraczek(nie skwierzczy nie charczy i nie piszczy), na ata 33

Pedros 28.04.2003 13:34

racja - RH-06 jest OK, tania i wystarcza w zupełności
nie kupuj wersji z wiatrakiem (są takie) bo wiatraki są marnej jakości i piszczą po tygodniu użytkowania, a są małe i wiele pożytku z nich nie ma.
Jak już chcesz ochłodzić kieszeń to w jej pobliżu zamontuj duży 80 mm wiatrak (lepszej jakości) i podłącz go na 5 V, żeby był cichutki

ps. rh są i na 7200 obr. - kwestia wersji

CIAPEK 28.04.2003 13:34

aha darsoon! To jeśli tam będzie Baraca i to dysk główny to można nad czymś innym jeszcze pomyśleć, ale i tak polecam nadal RH-06, a moi znajomi trzymają tam różne dyski, więc tym co pisze Komputronik nie przejmowałbym się zbytnio bo kieszeń to kieszeń może obsłużyć każdy dysk.

Tak jak napisał Druss(Pedros też no i JA ;) ). Wiatraczki i kieszeń to nie jest dobry pomysł.

RH-O6 :spoko:

Druss 28.04.2003 13:46

Tylko ze RH-06 nie ma przewiewu ze tak powiem od zewnatrz a to bardzo sie przydaje przy wentylacji dobrej obudowy bo powietrze z zewnatrz tak czy siak chlodzi te dyski bez tych malych chalasujacych wiatraczkow nawet. TRacer ma wspanialy przelot, i bez tych malych gowienek nie kurzy sie tak jak z nimi. I tracer posiada jeszcze takie gumki po bokach ktore przejmuja troche drgan dysku :)

Pedros 28.04.2003 14:03

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Tylko ze RH-06 nie ma przewiewu ze tak powiem od zewnatrz a to bardzo sie przydaje przy wentylacji dobrej obudowy bo powietrze z zewnatrz tak czy siak chlodzi te dyski bez tych malych chalasujacych wiatraczkow nawet. TRacer ma wspanialy przelot, i bez tych malych gowienek nie kurzy sie tak jak z nimi. I tracer posiada jeszcze takie gumki po bokach ktore przejmuja troche drgan dysku :)
Chodzi Ci o to, że RH nie ma dziur z przodu, a Tracer ma?
Hmmm.. ja myślałem o montażu wentylatora pod kieszenią, lub nad kieszenią... u mnie to zdaje egzamin.

Druss 28.04.2003 14:29

To znaczy te RH z wentylatorem tez maja z przodu otwory ale nie wiem jak wyglada to z tylu, bo Tracer z tylu ma otwory na calej powierzchni a nie tylko dziore na wentylator. Pozatym wyglad tracera jest ladniejszy. I chodzi mi wlasnie o przewiew poziomy przez kieszen. No i ma te gumki. I ma tez gumki przy kieszeni samej jak sie ja wklada zeby czegos nie porysowac.

Hans Uhrmacher 28.04.2003 15:13

Kieszeń to bardzo ważna część kompa. Można do niej wsadzić trochę drobniaków.:P ^_^ Poza tym zalecam z przewiewem - obejdzie się bez zdejmowania obudowy. Proponuję model z wbudowanym wodotryskiem i mikrfoalą. Poza tym bez względu na model powinna zdać egzamin.:cisza:

RiT2 28.04.2003 15:47

Nabylem przez Alegro RH-06. Uzywam jej od roku na dyski dodatkowe. I to jest fajne rozwiazanie. Gdy cos trzeba zrobic z dyskiem kogos jest to duze ulatwienie za jedy 20 zl.
Dyski grzeja sie w kieszeni straszliwie, ale przeciez i bez kieszeni maja temperatury niezle. Gorna obudowe kieszenie zdjolem ale niewiele to pomaga, szczegolnie jezeli kieszen jest miedzy 2 napedami np. CD i CdRW. Mimo tych temperatur dotad z dyskami umieszczonymi w kieszeni nie mialem klopotow, czego i Tobie po zakupie zycze!^_^

-=KoWaLiK=- 28.04.2003 15:49

Cytat:

darsoon napisa***322;(a)
A no właśnie, rzecz w tym że w tej kieszeni będzie "główny" dysk - Baracuda IV 7200rpm więc może się troszkę spocić.8)
Kieszeń RH-06 , z tego co napisali na stronie Komputronika zalecana jest do dysków 4500rpm, więc chyba odpada.

A ja ci powiem ze mi byloby szkoda dysku, raz ze goraco to jeszcze nosic !! dyski nie sa do noszenia o czym niedawno dowiedzialem :P

CIAPEK 28.04.2003 16:01

RH-O6 RULEZZZ! :)

a i właśnie jakby było za gorąco to można zdjąć górną i dolną pokrywe kieszeni i wentylacja jest jak klimatyzacja. To w tym modelu jaknajbardziej możliwe! I tania ta kieszeń. :spoko:

;)Jakby się jeszcze komuś nudziło to może wywiercić dziurki na przednim panelu ;)

Nikita_Bennet 28.04.2003 20:26

a ja powiem tak...

ja jade na typie RH-06 odkad mam kompa. trwala prosta. mam ten bajer ze poki nie przekrece kluczyka to dysk z kieszenie nie dostaje napiecia - mi to bardzo potrzebne. obecnie takiej nie mozna chyba juz dostac.

polece po prostu RH-06 - metalowe blachy ale wersje z wentylem - i po prostu go wylaczyc - roznica w ceni 5 zl a moze sie przydac.

chlodzenie - coz ja nigdy nie zakladam gornej blachy a mam jedno wolne gniazdo 5,25 nad nagrywarka i mysle nad wstawieniem u gory wentylka - tak dla frajdy lub samej perforowanej zaslepki, bo hdd jest i tak nie jest cieply.

mialem w niej kilka hdd i zaden sie nie zagrzal - powiem w ten sposob: padl mi jeden hdd ktory akurat nie byl w tej kieszeni.

inna alternatywa to kieszen adax'owska - druga kieszen ktora mam - droga i malo popularna ale ja lubie.

nie lubie rzadnych plasikow.

pzdrwm Nikita_Bennet

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:37.