Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Ausus/LiteOn (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ausus-liteon-20765/)

-Sid-The-Rat=> 06.05.2003 09:03

litek 48246s - podkrecasz go potem bez problemow do 52246s... :)

a 30 zeta na piwo :)

Theriel 05.05.2003 21:54

a ja takie pytanie zadam: lepszy lite-on 52x24x52 czy też może asus 52x24x52 ? Jest jeszcze jeden wariant - czekanie na Lite-ON 52327S -który pojawi się... ?

madmax2 05.05.2003 20:27

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
i z cennikow sklepow internetowych :)
Moze ktos w koncu zaryzykuje i kupi to W. Jak bede potrzebowal drugiego litka to sam kupie W z ciekawosci :)

Mam Litka LTR 40125 W. Znakomita maszyna. Żadnych problemów. Odczyt płyt 800 i 870 MB. Tnie prawie wszytskie zabezpieczenia. Szybko czyta dane. Nic dodać, nic ująć.
Pozdr.

puch 05.05.2003 18:21

Lite-On'y mają trochę niefortunnie rozwiązany zapis płyt RW-US (Ultra Speed). Zapis z prędkością 24x max odbywa się w trybie CAV, tzn. rozpoczyna się od prędkości zaledwie 10x, potem prędkość rośnie prostoliniowo i osiąga 24x dopiero pod sam koniec płyty, w związku z czym średnia prędkość to zaledwie ok. 18x, czyli w efekcie tylko parę sekund szybciej niż przy 16x CLV. Jeśli więc zależy Ci na naprawdę szybkim zapisie RW-US, Lite-On, mimo swoich bardzo wielu niezaprzeczalnych zalet, pod tym względem akurat nie będzie najlepszym wyborem. Nie wiem, jak to robi ASUS, ale np. nowe LG pracują w trybie P-CAV, zaczynając od 20x i bardzo szybko osiągając 24x, i utrzymując tę prędkość do końca - w efekcie czas zapisu jest o prawie minutę krótszy niż w Lite-On'ach.

Jeśli jednak nie zależy Ci aż tak bardzo na RW-US - polecam Lite-On'a.

-Sid-The-Rat=> 05.05.2003 18:06

jestem bardzo sceptycznie nastawiony do informacji jakoby liteony w/s/k roznily sie glownie optyka - z moich domyslow i zaslyszanych informacji zmiany sa znacznie glebsze siegajace do samego kontrolera

jasut 05.05.2003 14:17

Re: Ausus/LiteOn

Cytat:

wycior napisa***322;(a)
Dziwny problem - za te same pieniądze moge kupic
Asus 48x24x52 lub LiteOn 52x24x52 (240 zł)
Na pierwszy rzut oka każdy odpowie Asus - ???
Ale mam wątpliwości o tyle że wydaje mi się że ten model Asusa to po prostu przerobony bios modelu 48x16x52 (jest w testach na cdrinfo) .
A więc dośc stary model - to by przemawiało za kupnem Liteona 52x24x52 - z drugiej strony tu też nie jestem pewien na ile to nowy napęd/laser - a na ile nowszy firmware.
Zależy mi na obsłudze przez napęd bezproblemowo płyt RW (HS i UHS) oraz 800 Mb -odczyt i zapis - tu mam problem wiem że liteon powinien sobie z tym poradzić , ale nie wiem czy Asus??
Bądzcie tak mili i napiszcie c o tym myślicie!!!

Ostatnio kumpel przyniósł mi ASUSA 48X ... (nie wiem dokładnie jaki model) i miałem problem z przegraniem na nim zabezpieczonej gierki, LiteON poradził sobie doskonale. Sorry za tak lakoniczną odpowiedź, ale nie pamiętam jakie to było zabezpieczenie:( .

pawelblu 05.05.2003 12:23

Cytat:

Victorek napisa***322;(a)
no i wreszcie wersja W znana tylko z legend ;)

i z cennikow sklepow internetowych :)
Moze ktos w koncu zaryzykuje i kupi to W. Jak bede potrzebowal drugiego litka to sam kupie W z ciekawosci :)

Victorek 05.05.2003 12:02

Cytat:

wycior napisa***322;(a)
Ok thanks Już wiem Liteon lepszy, ale co z tymi literkami na końcu???? Co znaczą??/
Różnych producentów optyki. Najpopularniejszy jest S (najwięcej biosów itp.), niedawno wszedł do produkcji K (inne gabaryty = biosy od S niekompatybilne), no i wreszcie wersja W znana tylko z legend ;)

Reasumując zainteresuj się wersją S.

Pozdrawiam

wycior 05.05.2003 11:10

Ok thanks Już wiem Liteon lepszy, ale co z tymi literkami na końcu???? Co znaczą??/

CIAPEK 05.05.2003 10:16

dzięki pawelblu za dokładniejsze wyjaśnienie tej kwestii z literkami :):piwo:

pawelblu 05.05.2003 10:14

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
na pierwszy rzut oka więkzość powiem LiteOn.

Ja też mówie LiteOn bezapelacyjnie. Powiedz jeszcze czy to ta wersja na końcu z "S" w symbolu to podobno ważne tak mówią koledzy co posiadają Litki:):3msie:

No ja tez powiem LiteOn bo na "lajtonie" pale i do tej pory to mi tylko system sie zwieszal i przez to spalaly sie plyty. Sam Litek nigdy mnie nie zawiodl. Co do literek to K ma ladniejsze pudelko 8-) a W jeszcze "na zywo" nie widzialem. Oczywiscie najbezpieczniej jak narazie jest miec wersje S .

CIAPEK 05.05.2003 09:45

na pierwszy rzut oka więkzość powiem LiteOn.

Ja też mówie LiteOn bezapelacyjnie. Powiedz jeszcze czy to ta wersja na końcu z "S" w symbolu to podobno ważne tak mówią koledzy co posiadają Litki:):3msie:

wycior 05.05.2003 07:37

Ausus/LiteOn

Dziwny problem - za te same pieniądze moge kupic
Asus 48x24x52 lub LiteOn 52x24x52 (240 zł)
Na pierwszy rzut oka każdy odpowie Asus - ???
Ale mam wątpliwości o tyle że wydaje mi się że ten model Asusa to po prostu przerobony bios modelu 48x16x52 (jest w testach na cdrinfo) .
A więc dośc stary model - to by przemawiało za kupnem Liteona 52x24x52 - z drugiej strony tu też nie jestem pewien na ile to nowy napęd/laser - a na ile nowszy firmware.
Zależy mi na obsłudze przez napęd bezproblemowo płyt RW (HS i UHS) oraz 800 Mb -odczyt i zapis - tu mam problem wiem że liteon powinien sobie z tym poradzić , ale nie wiem czy Asus??
Bądzcie tak mili i napiszcie c o tym myślicie!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:48.