Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LG GCE-8481B.Moze ktos pomoze!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-gce-8481b-moze-ktos-pomoze-20768/)

Robelcik 05.05.2003 10:13

LG GCE-8481B.Moze ktos pomoze!!!

Witam mam maly problem z ta maszynka.Podczas wypalania z HDD wszystko jest ok.Caly ambaras zaczyna sie dopiero gdy przepalam z plytki na plytke-bufor odczytu po wystartowaniu wypalania ustala sie na 49 % i tak ciagnie do konca o bufor zapisu sobie skacze jak szalony.Tak sie dzieje obojetnie z jaka predkoscia nagrywam.
Wypalare mam podlaczona jako master i podpieta jest razem z cd-rom.DMA mam wlaczone ,wgralem juz nowy bios,sciagnalem nowe stery do plyty glownej i tak samo !!!

Moj sprzet to:
800 Duron
MSI -plyta
Hdd Samsung 20 Gb
i winda XP

pawelblu 05.05.2003 10:17

Re: LG GCE-8481B.Moze ktos pomoze!!!

Cytat:

Robelcik napisa***322;(a)
...Wypalare mam podlaczona jako master i podpieta jest razem z cd-rom...

Zweryfikuj to. 8)

Ale bedzie mniej pisania niz szukania wiec masz gotowe
Piramry Master: HDD
Primary Slave: Czytnik
Sec. Master: Burner
Sec. Slave: N/A

CIAPEK 05.05.2003 10:19

:(i znowu problem z tym modelem (co ja mam). Dobrze, że mi tylko z UDMA tam cos szwankuje, a tak to nagrywareczka dziala OK.

Nie wiem co jest tego przyczyną, ale wiem, że bufor nie powinien tak skakać (u mnie przynajmniej tak nie ma).
A jak było przed wgraniem biosu? Może niepotrzebnie Bios właśnie zmieniałeś.

Robelcik 05.05.2003 11:58

Wierzcie mi juz wszystkich chyba mozliwych ukladow podlaczen probowalem i nic ciagle tak samo.A gdy podlacze czytnik do twardego to go nawet komp nie moze wykryc!! A bios wgralem bo wlasnie mialem takie krzaki.Jeszcze jedno uzywam NERO 5.5.10.20 i robilem symulacje z jaka jest mozliwe nagranie i wychodzi mi ....8 X
BADZ TU MADRY !!!!

pawelblu 05.05.2003 12:09

Cytat:

.A gdy podlacze czytnik do twardego to go nawet komp nie moze wykryc!!
A co tam słychać u pana zworka ;p ??
Jak masz oba na master ustawione to mozesz miec rzeczywiscie problem. Na stacjach (lub w instrukcji) powinienes miec napisane ustawienie zworek jakie powinno byc dla poszczegolnych trybow.

IDE PRIMARY
HDD ma byc Master
CD-ROM (czytnik) ma byc slave

W cable select wyglada to tak: dysk na gorze, czytnik na dole (o ile dobrze pamietam, juz dawno nie robilem cable select).
Jak nadal beda krzaki to zmien tasme.

Zetor 05.05.2003 16:36

Re: LG GCE-8481B.Moze ktos pomoze!!!

Cytat:

Witam mam maly problem z ta maszynka.Podczas wypalania z HDD wszystko jest ok.Caly ambaras zaczyna sie dopiero gdy przepalam z plytki na plytke-bufor odczytu po wystartowaniu wypalania ustala sie na 49 % i tak ciagnie do konca o bufor zapisu sobie skacze jak szalony.Tak sie dzieje obojetnie z jaka predkoscia nagrywam.
Wypalare mam podlaczona jako master i podpieta jest razem z cd-rom.DMA mam wlaczone ,wgralem juz nowy bios,sciagnalem nowe stery do plyty glownej i tak samo !!!

Moj sprzet to:
800 Duron
MSI -plyta
Hdd Samsung 20 Gb
i winda XP

Zrób test dysku twardego w preferences (preferencje)/cache (pamięć tymczasowa) testuj prędkość wszystkich twardych. Jak jest 4 mb/ to pozostaje wymiana dysku. Dysk'i i wyplara muszą być na osobnym kanale. Primary Master, Slave: dysk'i Seconday Master, Slave: cd-rom, wypalara.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:20.