![]() |
stara LG lepsza od litka?
wlasnie kupilem se litka LTR-48246S
testuje i wyskoczyl mi dziwny bug - na cdrw przy sprawdzanu danych nero cd-speed cala plytka byla upstrzona na zolto, ta sama plytka nagrana moja stara LG wykazywala mniej bledow po upgrade biosu z SS0B na VSS0C plytka nagrana LG - 100% ok, nagrana litkiem - pstrokata na plyte nagrywam ten sam zestaw danych, zeby wyeliminowac przypadkowe uszkodzenia nosnika wzielem nowke z safoliowanego pudelka test odczytu robie litkiem plytka platinium CDRW 4-12, spawam pod nero 5.5.9.0, domyslne *******y (ASPI, DMA itp) sprawdzone i ok weryfikacja plyty cd-r dysan palonej u kumpla na pleksie - sporo zoltego (litek mocno mieli), weryfikacja takiej samej plytki nagranej moim trupem - 100% ok chyba sie do serwisu wybiore ale czy cos jeszcze moge zrobic samemu? |
a tak wogole to "lepRZa" pisze sie przez "sz"
padłem... |
Cytat:
|
Mam 48246S podkręconą do 52x - i, niestety, jako czytnik nie sprawuje się ona bez zarzutu - nawet na nagranych przez nią samą płytkach w Scandisku Nero CD Speed widać czasem żółte pola, zwłaszcza pod koniec. Inne napędy odczytują te płyty bez problemu - same pola zielone. Co ciekawe, ograniczenie prędkości odczytu np. programem Nero Disc Speed nawet do 48x już poprawia wynik, a przy 40x nie ma żadnego problemu.
W świetle tego rozumiem, dlaczego LG w swoich nowych napędach ogranicza prędkość odczytu CD-R do 40x max. |
puch - to isc do tego serwisu czy nie?
nagrywarka kolegi - tez litek 48x24x48 spisuje sie niezle i jak o spawara i jako czytnik |
Nie mam pojęcia - u mnie jest to co najwyżej kilka - kilkanaście żółtych pól pod koniec płyty, a po ograniczeniu prędkości odczytu one też są zielone. Jeżeli u Ciebie jest gorzej, to chyba iść - tylko jak to serwisowi udowodnić? Pokazać wydruki? To chyba zależy, na kogo trafisz - jeden by Ci wymienił od ręki na inną, a inny będzie udowadniał, że wszystko w porządku i żebyś przyszedł, jak w ogóle przestanie cokolwiek czytać, będzie zwalał na marne płytki, źle nagrane, itd. Niestety, w większości przypadków najłatwiej jest coś w serwisie załatwić gdy urządzenie po prostu zupełnie nie działa - gdy w ogóle działa, ale niezbyt dobrze, udowodnić im cokolwiek bywa bardzo trudno. Ale ja bym na Twoim miejscu spróbował... Może trafisz na kogoś rozsądnego i życzliwego?
Ale może zanim polecisz do serwisu, spróbuj jeszcze nagrywania na lepszych płytach oraz z mniejszą prędkością. Platinum - no cóż, są płyty od nich lepsze. Spróbuj może Verbatima, TDK, Sony, Fuji, lepsze BASF/Emtec... |
testowalem - platinium CDRW nie sa takie zle a i tak nie palilem na maksa tylko x8 zeby miec porownanie z LG, testowalo sie tez CDRW x4 z podobnym wynikiem
chyba sie przejade - w koncu to tylko 1godz rowerem a moze trafie leprza sztuke zastanawiam sie czy 40x12x40 BLACK mie bylaby leprza jak z 48 sa takie kwasy |
No wiesz - moja 48 @ 52 wcale nie jest taka zła, a wiedząc o możliwych - i w sumie niewielkich - problemach z odczytem jestem w stanie sobie z tym poradzić. Poza tym mnóstwo innych osób też takie ma, i nie narzekają. Widocznie po prostu miałeś pecha - zawsze jeden wyrób na ileś może być wadliwy.
Ta 40x black to jednak starszawy model - przypuszczam, że AB załapało po bardzo okazyjnej cenie serię robioną na specjalne zamówienie jakiegoś producenta komputerów, którą ten odrzucił, albo się po prostu temu komuś nie sprzedały, gdy 40x było "na topie". Wróciły do producenta, a ten szukał okazji, by gdzieś to sprzedać. Ktoś tu pisał, że mają jakiś dziwny BIOS, niedostępny na stronach Lite-On'a. Raczej bym się w to nie pchał... PS. "lepsza" :) |
bylem w serwisie - wymienili na nowa i dziala jak powinna
BTW - polecam wszystkim z Trojmiasta sklep komputerowy ESC we Wrezeszczu - zalatwili sprawe [prawie] od reki |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:35. |