Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak upiec PROCKA - ciekawe doświadczenia (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-upiec-procka-ciekawe-doswiadczenia-20798/)

duchol 06.05.2003 14:56

Cytat:

kraluk napisa***322;(a)
Sory, ze zbocze z tematu...
Nie bylo Ci szkoda procka???
Mi by bylo szkoda...

Mnie tez go szkoda ale to był przypadek. Zawiódł system chodzenia wodą a domownicy sie nie zorientowali. Mnie nie było a jak przyjechałem to miałem kartke na monitorze : " sprawdź skad się wzieła woda pod biurkiem" hehe:-) Jak go otworzyłem to był własnie piękny widok:buu: :buu: :buu: .... jak po bitwie. Matka powiedziała:" cos zaczał liczyc więc go zostawiłam a jak przyszłam to juz był wyłaczony" Mamy są świetne. Ale bez nich nie było by takich doświadczeń.

kraluk 06.05.2003 13:34

Sory, ze zbocze z tematu...
Nie bylo Ci szkoda procka???
Mi by bylo szkoda...

duchol 06.05.2003 11:35

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
na elektronice miaelm przedmiot - elektronika ciala stalego - to z niego czerpie informacje ze tych 130 stopni nie wolno przekraczac - z powodu wlasnie amorficzonosci, pozatym wszelkie defekty sieci krystalicznej wraz ze wzrostem temperatury staja sie ruchome i sie kumuluja, prowadzi to do naprezen i w konsekwencji pekania struktury

piasek to skrot myslowy - chodi o jego bezuzytecznosc, krzem w prockach jest nieutleniony, piach zas to SiO2 (czasem stosowany jako izolator, badz pasywator w konstrukcjach polprzewodnikowych)

niska temperatura przy ktorej pojawiaja sie problemy to kwestia domieszek i tego ze to ich rozmieszczenie decyduje o poprawnosci dzialania - czysty Si jest marnym materialem - zreszta zlacze pn wymaga co najmniej dwoch :)

inna sprawa ze trzeba sie upewnic co do tych 130'... kurcze a co jak to ejst 310?... (na 100% ponizej tysiaca)

Ja niestety nie mówie z elektronicznego punktu widzenia ale czysto z przyrodniczego co nie zawsze ma uzasadnienie w technice...Może to tylko różnice w nomenklaturze...

-Sid-The-Rat=> 06.05.2003 11:21

na elektronice miaelm przedmiot - elektronika ciala stalego - to z niego czerpie informacje ze tych 130 stopni nie wolno przekraczac - z powodu wlasnie amorficzonosci, pozatym wszelkie defekty sieci krystalicznej wraz ze wzrostem temperatury staja sie ruchome i sie kumuluja, prowadzi to do naprezen i w konsekwencji pekania struktury

piasek to skrot myslowy - chodi o jego bezuzytecznosc, krzem w prockach jest nieutleniony, piach zas to SiO2 (czasem stosowany jako izolator, badz pasywator w konstrukcjach polprzewodnikowych)

niska temperatura przy ktorej pojawiaja sie problemy to kwestia domieszek i tego ze to ich rozmieszczenie decyduje o poprawnosci dzialania - czysty Si jest marnym materialem - zreszta zlacze pn wymaga co najmniej dwoch :)

inna sprawa ze trzeba sie upewnic co do tych 130'... kurcze a co jak to ejst 310?... (na 100% ponizej tysiaca)

Fantomas 06.05.2003 10:52

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Hmm, czajnik moze uzyskac max temp. ok 118 stopni C (oczywiscie chodzi tutaj o gotowanie wody w nim)
Ależ ThanatoSie, czajnik może osiągnąć wyższą temperaturę, z tym że na ogół już raczej w nim wody nie ma :D Coś o tym wiem - dobrze, że teraz są czajniki elektryczne z wyłącznikiem termicznym.
Miłego dnia.

duchol 06.05.2003 10:24

Cytat:

a ja jestem zainteresowany jak przezyl ci procesor 200 stopni kiedy krzem staje sie amorficzny i przestaje w jakikolwiek sposob przewodzic prad w 130?...
he?

Temperature wnioskuje ze stopionej cyny. Topnienie cyny następuje w granicach 232 stopni. Moge podeslac wam zdjecie bloku wodnego z kroplą cyny która sie na nim roztopiła. A jeśli chodzi o krzem to pewnie może przejść w forme bezpostaciową ale chyba nie w piasek bo to już krzemionka. A i tak w piasku mamy do czynienia z formami krystalicznymi kwarcu ( SiO2). Nie wydaje mi sie zeby przy tak niskiej temperaturze stawał sie amorficzny. Cos tam z tej krystalografii i mineralogii jeszcze pamietam...i chodzi mi po glowie jakies 1400 stopni. Ale jeszcze to sprawdze. Jest faktem że blok dostał po dupie 200 stopni to procek też musiał dostać, nieprawdaż...?

-Sid-The-Rat=> 06.05.2003 09:45

nie tworzy struktury krystalicznej, uporzadkowanej w przestrzeni, scisle poumieszczane jony domieszek do krzemu zaczynaja latac jak im sie podoba, krzem traci wlasciwosci polprzewodnika - staje sie piaskiem

para 06.05.2003 09:45

Cytat:

GOLOMB napisa***322;(a)
O właśnie SID co to znaczy AMORFICZNY !!
Tzn. inaczej bezpostaciowy, (traci swoją strukturę krystaliczną)

GOLOMB 06.05.2003 09:42

Cytat:

a ja jestem zainteresowany jak przezyl ci procesor 200 stopni kiedy krzem staje sie amorficzny i przestaje w jakikolwiek sposob przewodzic prad w 130?...
he?

O właśnie SID co to znaczy AMORFICZNY !!

ThanatoS 06.05.2003 09:22

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
moze odczytywal temperature z czajnika a nie z czujnikia ;p :P
Hmm, czajnik moze uzyskac max temp. ok 118 stopni C (oczywiscie chodzi tutaj o gotowanie wody w nim)

Pawel_k 06.05.2003 08:54

Cytat:

he?

moze odczytywal temperature z czajnika a nie z czujnikia ;p :P

-Sid-The-Rat=> 06.05.2003 08:50

he?

Pawel_k 06.05.2003 07:47

moj stary antek jak mu wiatrak na coolerze padl to mial tak 110*C i przezyl (ale smord spalonej pasty dalo sie wyczuc) :chytry:

Laser 05.05.2003 21:08

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
Ja mojego p4 2.4GHz do 63 stopni. Wole nie ryzykować :D chociaż podobno nie da się spalić p4 :D
Witam !

Teoretycznie nie - dioda termiczna - ale mówią ze dla chcacego nic trudnego - :3msie: ;) :)

Ziele 05.05.2003 21:05

Ja mojego p4 2.4GHz do 63 stopni. Wole nie ryzykować :D chociaż podobno nie da się spalić p4 :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:42.