![]() |
Jak upiec PROCKA - ciekawe doświadczenia
Mam zabawne pytanie... Dojakiej max tempertatury udało wam sie wysmażyć procka??? Tak żeby przeżył oczywiście. Mnie udało się osiągnąć coś około 200 stopni C. Cyna z mojego bloku wodnego spłynęła na kondensatory na płycie. Nie wiem jaka jest dokładna teperatura topnienia cyny :-). Procek przezył choć nie wygląda najlepiej. Co się miało spalić to sie na nim spaliło... hehe. dodam jedynie ze wylalo sie na to wszystko 2 litry wody. Niestety w płycie popękały blaszki w złaczach PCI i AGP... No a Wy? Jakie macie doświadczenia? Dodam tylko ze to jest DURON 1000 i ma sie dobrze.
|
A ja, jak na moim wówczas nowym Duronie zobaczyłem temp 74 stopnie to mało zawału nie dostałem.:D
A procek chodzi do dzisiaj i grzeje się już troszke mniej. |
Ja mojego p4 2.4GHz do 63 stopni. Wole nie ryzykować :D chociaż podobno nie da się spalić p4 :D
|
Cytat:
Teoretycznie nie - dioda termiczna - ale mówią ze dla chcacego nic trudnego - :3msie: ;) :) |
moj stary antek jak mu wiatrak na coolerze padl to mial tak 110*C i przezyl (ale smord spalonej pasty dalo sie wyczuc) :chytry:
|
a ja jestem zainteresowany jak przezyl ci procesor 200 stopni kiedy krzem staje sie amorficzny i przestaje w jakikolwiek sposob przewodzic prad w 130?...
he? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
nie tworzy struktury krystalicznej, uporzadkowanej w przestrzeni, scisle poumieszczane jony domieszek do krzemu zaczynaja latac jak im sie podoba, krzem traci wlasciwosci polprzewodnika - staje sie piaskiem
|
Cytat:
|
Cytat:
Miłego dnia. |
na elektronice miaelm przedmiot - elektronika ciala stalego - to z niego czerpie informacje ze tych 130 stopni nie wolno przekraczac - z powodu wlasnie amorficzonosci, pozatym wszelkie defekty sieci krystalicznej wraz ze wzrostem temperatury staja sie ruchome i sie kumuluja, prowadzi to do naprezen i w konsekwencji pekania struktury
piasek to skrot myslowy - chodi o jego bezuzytecznosc, krzem w prockach jest nieutleniony, piach zas to SiO2 (czasem stosowany jako izolator, badz pasywator w konstrukcjach polprzewodnikowych) niska temperatura przy ktorej pojawiaja sie problemy to kwestia domieszek i tego ze to ich rozmieszczenie decyduje o poprawnosci dzialania - czysty Si jest marnym materialem - zreszta zlacze pn wymaga co najmniej dwoch :) inna sprawa ze trzeba sie upewnic co do tych 130'... kurcze a co jak to ejst 310?... (na 100% ponizej tysiaca) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:54. |