Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak upiec PROCKA - ciekawe doświadczenia (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-upiec-procka-ciekawe-doswiadczenia-20798/)

duchol 05.05.2003 20:05

Jak upiec PROCKA - ciekawe doświadczenia

Mam zabawne pytanie... Dojakiej max tempertatury udało wam sie wysmażyć procka??? Tak żeby przeżył oczywiście. Mnie udało się osiągnąć coś około 200 stopni C. Cyna z mojego bloku wodnego spłynęła na kondensatory na płycie. Nie wiem jaka jest dokładna teperatura topnienia cyny :-). Procek przezył choć nie wygląda najlepiej. Co się miało spalić to sie na nim spaliło... hehe. dodam jedynie ze wylalo sie na to wszystko 2 litry wody. Niestety w płycie popękały blaszki w złaczach PCI i AGP... No a Wy? Jakie macie doświadczenia? Dodam tylko ze to jest DURON 1000 i ma sie dobrze.

maciusk1 05.05.2003 20:28

A ja, jak na moim wówczas nowym Duronie zobaczyłem temp 74 stopnie to mało zawału nie dostałem.:D

A procek chodzi do dzisiaj i grzeje się już troszke mniej.

Ziele 05.05.2003 21:05

Ja mojego p4 2.4GHz do 63 stopni. Wole nie ryzykować :D chociaż podobno nie da się spalić p4 :D

Laser 05.05.2003 21:08

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
Ja mojego p4 2.4GHz do 63 stopni. Wole nie ryzykować :D chociaż podobno nie da się spalić p4 :D
Witam !

Teoretycznie nie - dioda termiczna - ale mówią ze dla chcacego nic trudnego - :3msie: ;) :)

Pawel_k 06.05.2003 07:47

moj stary antek jak mu wiatrak na coolerze padl to mial tak 110*C i przezyl (ale smord spalonej pasty dalo sie wyczuc) :chytry:

-Sid-The-Rat=> 06.05.2003 08:50

a ja jestem zainteresowany jak przezyl ci procesor 200 stopni kiedy krzem staje sie amorficzny i przestaje w jakikolwiek sposob przewodzic prad w 130?...
he?

Pawel_k 06.05.2003 08:54

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
a ja jestem zainteresowany jak przezyl ci procesor 200 stopni kiedy krzem staje sie amorficzny i przestaje w jakikolwiek sposob przewodzic prad w 130?...
he?

moze odczytywal temperature z czajnika a nie z czujnikia ;p :P

ThanatoS 06.05.2003 09:22

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
moze odczytywal temperature z czajnika a nie z czujnikia ;p :P
Hmm, czajnik moze uzyskac max temp. ok 118 stopni C (oczywiscie chodzi tutaj o gotowanie wody w nim)

GOLOMB 06.05.2003 09:42

Cytat:

he?

O właśnie SID co to znaczy AMORFICZNY !!

para 06.05.2003 09:45

Cytat:

GOLOMB napisa***322;(a)
O właśnie SID co to znaczy AMORFICZNY !!
Tzn. inaczej bezpostaciowy, (traci swoją strukturę krystaliczną)

-Sid-The-Rat=> 06.05.2003 09:45

nie tworzy struktury krystalicznej, uporzadkowanej w przestrzeni, scisle poumieszczane jony domieszek do krzemu zaczynaja latac jak im sie podoba, krzem traci wlasciwosci polprzewodnika - staje sie piaskiem

duchol 06.05.2003 10:24

Cytat:

he?

Temperature wnioskuje ze stopionej cyny. Topnienie cyny następuje w granicach 232 stopni. Moge podeslac wam zdjecie bloku wodnego z kroplą cyny która sie na nim roztopiła. A jeśli chodzi o krzem to pewnie może przejść w forme bezpostaciową ale chyba nie w piasek bo to już krzemionka. A i tak w piasku mamy do czynienia z formami krystalicznymi kwarcu ( SiO2). Nie wydaje mi sie zeby przy tak niskiej temperaturze stawał sie amorficzny. Cos tam z tej krystalografii i mineralogii jeszcze pamietam...i chodzi mi po glowie jakies 1400 stopni. Ale jeszcze to sprawdze. Jest faktem że blok dostał po dupie 200 stopni to procek też musiał dostać, nieprawdaż...?

Fantomas 06.05.2003 10:52

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Hmm, czajnik moze uzyskac max temp. ok 118 stopni C (oczywiscie chodzi tutaj o gotowanie wody w nim)
Ależ ThanatoSie, czajnik może osiągnąć wyższą temperaturę, z tym że na ogół już raczej w nim wody nie ma :D Coś o tym wiem - dobrze, że teraz są czajniki elektryczne z wyłącznikiem termicznym.
Miłego dnia.

-Sid-The-Rat=> 06.05.2003 11:21

na elektronice miaelm przedmiot - elektronika ciala stalego - to z niego czerpie informacje ze tych 130 stopni nie wolno przekraczac - z powodu wlasnie amorficzonosci, pozatym wszelkie defekty sieci krystalicznej wraz ze wzrostem temperatury staja sie ruchome i sie kumuluja, prowadzi to do naprezen i w konsekwencji pekania struktury

piasek to skrot myslowy - chodi o jego bezuzytecznosc, krzem w prockach jest nieutleniony, piach zas to SiO2 (czasem stosowany jako izolator, badz pasywator w konstrukcjach polprzewodnikowych)

niska temperatura przy ktorej pojawiaja sie problemy to kwestia domieszek i tego ze to ich rozmieszczenie decyduje o poprawnosci dzialania - czysty Si jest marnym materialem - zreszta zlacze pn wymaga co najmniej dwoch :)

inna sprawa ze trzeba sie upewnic co do tych 130'... kurcze a co jak to ejst 310?... (na 100% ponizej tysiaca)

duchol 06.05.2003 11:35

Cytat:

na elektronice miaelm przedmiot - elektronika ciala stalego - to z niego czerpie informacje ze tych 130 stopni nie wolno przekraczac - z powodu wlasnie amorficzonosci, pozatym wszelkie defekty sieci krystalicznej wraz ze wzrostem temperatury staja sie ruchome i sie kumuluja, prowadzi to do naprezen i w konsekwencji pekania struktury

piasek to skrot myslowy - chodi o jego bezuzytecznosc, krzem w prockach jest nieutleniony, piach zas to SiO2 (czasem stosowany jako izolator, badz pasywator w konstrukcjach polprzewodnikowych)

niska temperatura przy ktorej pojawiaja sie problemy to kwestia domieszek i tego ze to ich rozmieszczenie decyduje o poprawnosci dzialania - czysty Si jest marnym materialem - zreszta zlacze pn wymaga co najmniej dwoch :)

inna sprawa ze trzeba sie upewnic co do tych 130'... kurcze a co jak to ejst 310?... (na 100% ponizej tysiaca)

Ja niestety nie mówie z elektronicznego punktu widzenia ale czysto z przyrodniczego co nie zawsze ma uzasadnienie w technice...Może to tylko różnice w nomenklaturze...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:54.