![]() |
Sk±d b³êdy na p³ytkach CD-R?
Hej!
Kupi³em sobie ostatnio 10 p³ytek BTC (niby jest napisane All Speeds) i 1 p³ytkê NERO nagra³ z prêdko¶ci± 40x bez b³êdów :), a drug± ju¿ tylko z prêdko¶ci± 32x i by³y ju¿ zó³te i czerwone pola na scandiscu :( Pó¼niej nagra³em kilka z prêdko¶ci± 24x i by³o dobrze, ale CD Speed pokazywa³ trochê poszarpany wykres prêdko¶ci. Mam LiteOn 40125S Black. Czy kto¶ mo¿e potrafi mi to wyt³umaczyæ? Jakie s± dobre i tanie p³ytki do u¿ytku domowego? Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi za które z góry wielkie dziêki. andy@atos.wmid.amu.edu.pl |
hmm... wedlug mnie nagrywanie z predkoscia x40 to marnowanie plyt, rzedko cos sie nagra bezblednie...
zazwyczaj nagrywam x24 i niema zadnych problemow... do testowania polecam program wses i kprobe, masz liteona wiec beda dzialaly... jesli natomiast chodzi o tanie i dobre plytki to pewnie doczekasz sie ok 10 roznych opinii :) ja uzywam plytek esperanza i proformance i jestem zadowolony... witam na forum :) |
Dziêki RoX97 za odpowied¼ i za powitanie na forum. Nagrywarkê mam od ok 2 tygodni. By³a w promocji za 180 z³, wiêc siê skusi³em. Wcze¶niej nagrywa³em w pracy na starym LG o max prêdko¶ci 4x.
Co do dobrych p³ytek, to wszyscy zachwalaj± TDKi. Ja wypala³em sobie na tym starym LG z prêdko¶ci± 2x p³ytkê TDK dview (ró¿ow±) 1-40x. B³êdów jest sporo i to takich, których ani mój LiteOn ani cd-rom LG nie jest w stanie skorygowaæ. Czy¿bym za wolno j± wypala³, choæ skoro 1-40x, to sam nie wiem. Natomiast z Platinum to te¿ ju¿ mia³em niemi³e przygody. Kumpel przyniós³ mi pewien program na 5 p³ytkach. 3 by³y walniête. Jedna nawet do¶æ powa¿nie. Pozdrawiam. Andrzej |
Ilo¶æ za³±czników: 1
niewykluczone iz bledy przy nagrywaniu to wina pomieszanego ASPI (badz jego braku)
uzyj tego - powszechnie uwaza sie to za najlepsze narzedzie to obrobki tego niewdziecznego elementu windowsa (instrukcja included) - wiele problemow znika jak reka ucial... |
Hmmm , ja pale tylko na Platinum 700 MB( te z napisem "1-48 Speed" lub "Multispeed" ) z predkosciami 32-48. 32 dla PS2 a 40-48 dla PC. Nigdy nie mialem zadnych zoltych kwadracikow na tescie w Nero. Kiedys trzeba bedzie sprobowac innych plyt ;)
|
Cytat:
Mo¿e twój napêd nie potrafi raportowaæ takich b³êdów. Jak testujê Yamah± CRW-F1 to te¿ mam same zielone w³a¶nie z tego powodu - a nie dlatego, ¿e p³yta jest super wypalona. |
Heh to ja sie dorzuce :)
Moze kupiles 10 plyt BTC na Allegro od Rider_Wawa ;p ? Koles ma fajne rzeczy ale te plyty (wogole BTC) to raczej nie sa zbyt dobre. Nie spodziewaj sie lepszych efektow po kolejnych sztukach. Do urzytku domowego polecam Esperanza, Hawk, X-disc, Platinum rowniez moze byc, choc nie sa warte swojej ceny teraz. Poderzewam ze jak zmienisz nosniki to wszystko bedzie OK. |
Dodam jeszcze, ¿e pracuje na W2k.
Co do tych 10 p³ytek BTC, to kupi³em je w MediaMarkt w Poznaniu. By³y w promocji za 9.99 z³. Kiedy¶ na nich nagrywa³em i by³o dobrze. W ogóle kiedy¶ (2-4 lata temu) mo¿na by³o kupiæ obojêtne jak± p³ytkê i nie by³o ¿adnych problemów. Dopiero ostatnio pojawi³o siê tyle tego tandectwa. Jaki¶ czasemu kupi³em równie¿ 5 Mintów. 3 wylecia³y przez okno. Chocia¿ mia³em ubaw z lataj±cych talerzy. Nagra³em 2 lata temu jakiego¶ Basfa/Emteca - teraz s± juz b³êdy. I jaka¶ taka delikatna ta p³yta, bo przypadkowo paznokciem zdar³em farbê. Co do Esperanzy, to znajomy nagra³ mi na niej film. Jaki¶ czas dzia³a³a ale ostatnio pojawi³ siê na niej jaki¶ pêcherzyk i ju¿ film poszed³ :( |
A jeszcze o tym TDK d-View (ró¿owy), to on jest jednak Up to 48x a nie 1x - 40x.
Czy jest mo¿liwe, ¿e ta p³yta nie lubi wolnych prêdko¶ci nagrywania - rzêdu 1x - 4x? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jesli mozesz powiedziec jak to testowales, to chetnie powtorze to na swoim Teacu x16. Trzeba wziac Nero CD Speed czy co¶ innego ? Pytam bo dot±d nie zajmowa³em siê testami plytek. Audio ocenia³em na s³uch. Pozdrawiam Jabba |
Cytat:
Inforamcje pobra³em z Chipa i innych stron internetowych. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:23. |