Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Rozpoznawanie zeskanowanego tekstu - z czym to sie je? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/rozpoznawanie-zeskanowanego-tekstu-czym-sie-je-20868/)

andrzejj9 07.05.2003 20:09

Cytat:

Gorzalka napisa***322;(a)
Z tego co sie orientuje, to chyba zaden nie rozpoznaje recznego... ;)
Ale moge sie mylic... :)

Wydaje mi sie, ze niektore jednak (programy i skanery) sa w stanie sobie z tym poradzic. Poza tym chyba Fine Reader Professional ma funckcje wgrywania jakis wzorow pisma, ktorymi sie potem kieruje. Ale juz na pewno bardo wyraznie pismo drukowanymi literami powinno chociaz czesciowo zostac rozpoznane, a u mnie odczytal chyba jedna albo dwie literki. No ale nie zalezy mi na tym az tak bardzo, zeby sie tym przejmowac. Przy okazji bede chcial sobie zalatwic wersje 6.0 tego programu, zeby przynajmniej nie miec problemow ze skanowanie druku i to wystarczy.
Naturalnie ja tez moge sie mylic :)

Gorzala 07.05.2003 16:29

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Z tym 4.0 to roznie bywa. Ja mam takiego (dostalem ze skanerem) i jeszcze nie udalo mi sie rozpoznac zadnego tekstu pisanego recznie (nie wazne, jak wyraznie), a i ze zwykla czcionka nierzadko sa problemy. Ale np 6.0 jest juz podobno super.
Z tego co sie orientuje, to chyba zaden nie rozpoznaje recznego... ;)
Ale moge sie mylic... :)
Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Natomiast co do skanera, to ja polecalbym Microteka 3800. Jest bardzo tanii (245zl), cholernie szybki, cichy, a i do jakosci skanow nie mozna sie przyczepic. Ogolnie bardzo dobre urzadzenie. [/B]
Wlasnie takie cos stoi u mnie na biurku... ;)

Pzdr! :3msie:

andrzejj9 07.05.2003 16:03

Cytat:

RiT2 napisa***322;(a)
Tylko Abby FineReader od wersji 4 wzwyz. Niezastapiony, nie ma zadnych klopotow z tabelkami. Wstawiasz do Worda , Excela. genialny!
Z tym 4.0 to roznie bywa. Ja mam takiego (dostalem ze skanerem) i jeszcze nie udalo mi sie rozpoznac zadnego tekstu pisanego recznie (nie wazne, jak wyraznie), a i ze zwykla czcionka nierzadko sa problemy. Ale np 6.0 jest juz podobno super.

Natomiast co do skanera, to ja polecalbym Microteka 3800. Jest bardzo tanii (245zl), cholernie szybki, cichy, a i do jakosci skanow nie mozna sie przyczepic. Ogolnie bardzo dobre urzadzenie.

RiT2 07.05.2003 14:43

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
No Ok, czyli juz wszystko wiem, albo z programu dolaczonego do skanera, albo z FineReadera sie korzysta ;).
A teraz co do skanera, to moze ktos poleca jakis tak do ok. 350zl? :)
pozdro ;)

ps - zastanawiam sie nad http://www.hp.com.pl/product/1220 scanjet 3500...

Dzialam od dwoch lat z uczniami na HP ScanJet 3400C. Jest spoko!

Smartek 07.05.2003 13:34

Oj tak... jesli ktos jeszcze nie ma/nie uzywa Fine Readera to niech ssa!! Naprawde warto... jakby co mam rodznki, kody (kreskowe :P :D ^_^), full spolszczenie +help
pozdro ;)

ps - do tego skaner nie potrzebny nawet..., byle jaki obrazek rozpoznaje... ;), POLECAM!!

Zetoxa 07.05.2003 12:49

Cytat:

Laser napisa***322;(a)... Ja uzywam pakietu dostarczonego z HP i text ładnie rozpoznaje = HP PrecisionScan LTX 1.2
Laser, bawiłem się tym OCR-em HP, ma jednak problemy z małym textem i z drukiem igłowym, jednak FR jest nie do pobicia.

Smartek 07.05.2003 09:14

No Ok, czyli juz wszystko wiem, albo z programu dolaczonego do skanera, albo z FineReadera sie korzysta ;).
A teraz co do skanera, to moze ktos poleca jakis tak do ok. 350zl? :)
pozdro ;)

ps - zastanawiam sie nad http://www.hp.com.pl/product/1220 scanjet 3500...

RiT2 07.05.2003 08:53

Tylko Abby FineReader od wersji 4 wzwyz. Niezastapiony, nie ma zadnych klopotow z tabelkami. Wstawiasz do Worda , Excela. genialny!

Smartek 07.05.2003 08:46

O reginota czytalem na chip.pl , szkoda tylko, ze ma problemy z odczytaniem tekstu z drukarki iglowej..., ale coz... mnie tam chyba wystarczy, tylko jeszcze cos... to jest za freeco, dolaczane do jakiegos skanera, a moze platne? Laser... odezwji sie teraz na gg jak mozesz... mam pare pytan ;)
pozdro ;)

Laser 07.05.2003 08:44

Witam !

Ja uzywam pakietu dostarczonego z HP i text ładnie rozpoznaje = HP PrecisionScan LTX 1.2 :)

Poszukaj w sieci OCR'ów - chyba REGINOTA czy jakos tak nazywa sie całkiem niezły soft do tego.

Smartek 07.05.2003 08:40

Rozpoznawanie zeskanowanego tekstu - z czym to sie je?

No wiec wszystko wyjasnione w temacie, poszukuje programow, ktore by rozpoznaly tekst, ktory zeskanuje z kartki. Czyli po prostu ma odczytac literki z .bmp wczesniej wydrukowane na drukarce atramentowej, czyli nie pismo odreczne... ;).
Jestem pewien, ze cos takiego istnieje, bo cos o takim czyms slyszalem..., jednak nawet nie mam jak szukac na np. google'ach bo nie znam nazwy ani nic..., wiec prosze o pomoc doswiadczonych uzytkownikow skanera, ktorzy na pewno na forum cdrinfo tacy sa... Ja osobiscie nie mam skanera, a bede z niego korzystal wlasnie tylko do takich celow jak 'wyciaganie' tekstu z zeskanowanej kartki...
To wszystko... z gory thx
pozdro ;)

ps - widzialem cos na google'ach - FineReader 6.0, ale czy to dziala? Do czego sluzy itd...., moze to to o co mi chodzi? :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:14.