![]() |
Mam problem z nagraniem filmu .
Witam serdecznie wszystkich przebywających na tym forum.
Przyznam się, że jestem "zwykłym" ( nic nie kombinuję-tzn. nie podkręcam urządzenia - tak jak fabryka dała tak korzystam ) użytkownikiem nagrywarki:(. Moim problemem jest nagranie filmu+plik txt. Jestem posiadaczem nagrywarki LG CD-RW GCE-8481B. Korzystam z programu Nero Burning ROM v5.5.10.28 . Pliki , które chcę nagrać na płytkę mają wielkość : 738 019 328 avi. + 48 994 txt . Do nagrywarki wkładam płytkę CD-R Verbatim 700MB DataLife lub inną CD-R Esperanza 870MB . Oba te pliki chcę zapisać jako Dane. Po umieszczeniu ich w programie Nero i ustawieniu wszystkich " Właściwości" ( różnie kombinowałem ). Wciskam przycisk "ZAPIS" - otrzymuję komunikat : "Rozmiar kompilacji jest zbyt duży, aby zapisać ją na tym nośniku". Dzieje się tak gdy włożę płytkę 700MB lub 870MB. Dodatkowo jak sprawdzam info o nośniku przy włożonej płytce 870MB podaje mi,że : " do wykorzystania : 703MB ". Mam wielką prośbę czy możecie mi wytłumaczyć o co tu chodzi ??? Dlaczego nagrywarka nie chce zobaczyć płyt powyżej 700MB ??? Co muszę zrobić aby to ruszyło??? Czy może używać innego programu ??? Z góry wielkie THX za podpowiedzi i okazaną pomoc. Przepraszam,że się tak rozpisałem ale próbowałem opisać problem w miarę dokładnie. Pozdrawiam " wizura " |
Proszę przeczytaj sobie: http://www.cdrinfo.pl/cdr/soft/nero/over.php3
|
Dzięki za wskazówkę, ale niestety jestem częstym gościem na CDRinfo i już tą poradę czytałem oraz zastosowałem, tak jak we wskazazanym opisie "overburningu" jest napisane. Dlatego właśnie mam problem, którego nie mogę sam zwalczyć. Nadmienię, że dosyć uważnie czytam wszystkie artykuły i porady nim cokolwiek napiszę. Wielkie dzięki za podpowiedź.
|
DAO - wlacz,
niska predkosc - 16x pojedyncza sesja, zmknij dysk, ustaw w ocjach overburnig i czas. Zobacz ile mozesz nadplaic na twoj rodzaj plyty - tabelka cdrinfo o pojemnosciach plyt. Jak Ci wyrzuci ze za maly dysk to kontynuuj mimo to. 870 widac jako 703 to nic nowego. |
Witam ponownie.
Chmmmm.... właściwie nie wiem co odpowiedzieć bo to co mi napisał pawelblu ( dzięki za odpowiedź )to tak cały czas nagrywam. Takie ustawienia mam cały czas włączone. Najdziwniejsze jest to, że jak nagrywarka rozpozna zbyt duże pliki to wysuwa mi płytkę z napędu. I w tym momencie nic juz nie idzie pokombinować. A może problemem jest sam NERO ???. Do nagrywarki była dołączona wersja nero - bodajże 5.5.9.9 i może z tej wersji należy korzystać ??? Chociaż powiem szczerze,że napęd nie był widziany przez nero w tej wersji, dopiero jak uaktualniłem na wyższą to poszło. A może problem tkwi w płycie głównej ??? Co Wy na to ??? Mam Płytę Główną "ABIT KT7-RAID na Chipsecie VIA Apollo KT133 VT82C686A", i tak sobie myślę czy problemem nie będzie płyta główna. Nagrywarka jest podłączona na złączu IDE-1, CD-rom na IDE-2, a dyski na pozostałych IDE . Czy problem nie tkwi czasem w ustawieniach płyty ??? Proszę Was o pomoc. Jeżeli czegoś nie dopisałem o konfiguracji to pytajcie. Dzieki za odpowiedzi. |
Wyłącz kreatora w Nero.
Uaktualnij sterowniki do VIA. Pozdrawiam |
:jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: ^_^ ^_^ ^_^
No i chyba wreszcie problem został rozwiązany. PARA zapraszam na "DUŻEGO BROWARA" do Sulechowa. Zastosowałem się do wskazówki "PARY" , nie użyłem kreatora, i poszło ruszyło jak "burza".Tego kreatora to tak z przyzwyczajenia, tak to jest jak się idzie na " łatwiznę". ;) Nowe sterowniki do VIA wgram jak będę na nowo instalował system - co mnie niedługo czeka. No proszę taka prosta sprawa a tyle kłopotu i zmartwień. Myślę,że jednak przydatne dla pozostałych odwiedzających to forum,i przyniesie nowe doświadczenia. Po to właśnie piszemy o takich problemach. Jeszcze raz wielkie THX dla kolegów którzy próbowali mi pomóc i dla tego co " trafił w dychę ":3msie: I`m verry verry happy.^_^ Temat uważam za zakończony. |
Cytat:
|
kreator sux
CO do kreatora to ten temat byl czest oporusznay i juz dawno zamkniety.Nikt przy zdrowych zmyslach nie nagrywa przy jego uzyciu ,na forum bylo o tym glosno.
Pozdro |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:49. |