Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z instalacja nagrywarki (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-instalacja-nagrywarki-20944/)

Davo 08.05.2003 19:02

Problem z instalacja nagrywarki

Mam nagrywarke Lg model 8520B i niestety praktycznie zaden program do nagrywania plytek jej niewidzi.
Jade na windowsie 98se.
Czytalem na stronie www.cdrinfo.pl dlaczego tak sie dzieje i jak to naprawic ale niestety cos mi nieidzie.
Zainstalowalem sterowniki SAPI.
Wyglada to umnie tak:

Commponent Version
Winaspi32.dll 4.60(1021)
Winaspi.dll 4.60(1021)
Apix.vxd 4.60(1021)
Aspienum.vxd 4.60(1021)

Sa to dane z programu Aspichk.
Pod tymi danymi w programie Aspichk pisze jeszcze:

Aspi is properly installed and is fully operational.
A total of 2 host adapters have beendetected.

No i to by bylo na tyle co mam zrobic zeby programy zaczely widziec moja nagrywarke?
Bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam

Weron 08.05.2003 19:25

A jestes pewny, ze masz najnowsze wersje tych programow?
Np nero.
Sprawdz czy nie ma nowszej wersji niz ta ktora posiadasz.

Weron 08.05.2003 19:29

Przypomnialo mi sie jeszcze, ze nagrywarki LG chyba nie sa wykrywane jako LG tylko jakos inaczej dokladnie nie wiem bo nie posiadam takowej.
Wiec napsiz czy nagrywarka nie wykrywa ci w sensie, ze jej nie ma czy wykrywa jakos inaczej.
Ale i tak sprawdz te programy :)

Davo 08.05.2003 19:55

To znaczy tak.
Weismy np easy cd creator 5.02.
Juz kiedy zaczyna sie instalowac to wyskakuje mi ze nieznalaz zadnej nagrywarki iczy w takim razie chce kontynuowac instalacje.
Wybieram ze chce i po zakonczeniu odpalam go i normalnie w liscie dyskow jest moja nagrywarka ale kiedy chce nagrywac plytke to pojawia sei ze niestety nie ma zadnej nagrywarki.

Weron 08.05.2003 20:03

Cytat:

Davo napisa***322;(a)
To znaczy tak.
Weismy np easy cd creator 5.02.
Juz kiedy zaczyna sie instalowac to wyskakuje mi ze nieznalaz zadnej nagrywarki iczy w takim razie chce kontynuowac instalacje.
Wybieram ze chce i po zakonczeniu odpalam go i normalnie w liscie dyskow jest moja nagrywarka ale kiedy chce nagrywac plytke to pojawia sei ze niestety nie ma zadnej nagrywarki.

To znacy jakby ja gubil?
Ten program raczej nie nalezy do najlepszych.Osobiscie nie mam z nim prawie zadnego doswiadczenia wiec nie moge w tym wypadku za bardzo ci pomoc.
Wiec proponuje abys jednak zainteresowl sie Nero-Burnin Rom.
Jest o wiele lepszy i twoje problemy powinny znikac jak sie nim zainteresujesz.

ebolla 09.05.2003 00:25

system

A system widzi nagrywarke?W win98se często występuje problem,że system nie widzi napędów.Jeśli w systemie też nie ma nagrywarki to zainstaluj odpowiednią łate i po kłopocie.

Fantomas 09.05.2003 08:25

Davo, sprawdź czy w menadżerze urządzeń jest ona widoczna (drzewo -> CD-ROM -> Twoja nagrywarka). Jeśli tak, to masz kłopot ze źle skonfigurowanym systemem. Ale tego raczej nie podejrzewam (chociaż ja bym spróbował zapodać forceASPI: killaspi.bat a potem instaal.bat i restart systemu). Bardziej prawdopodobne jest to, że nie ma tam nagrywarki, wtedy trzeba zobaczyć czy w ogóle pojawia się informacja o niej w momencie uruchamiania BIOSu komputera. JEśli nie ma to sprawdź podłączenie. Możesz też zweryfikować działanie uruchamiając system z dyskietki ratunkowej od win98. Ona zawiera sterowniki do CD-romu i jako taka musi prawidłowo zainicjować to urządzenie - jeśli nie, to na bank trzeba przyjrzeć się podłączeniu. Napisz jak masz to podłączone do kontrolera.
Miłego dnia
PS. Na pewno dojdziemy do przycyny takiego stanu rzeczy.

Weron 09.05.2003 09:16

Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
Davo, sprawdź czy w menadżerze urządzeń jest ona widoczna (drzewo -> CD-ROM -> Twoja nagrywarka). Jeśli tak, to masz kłopot ze źle skonfigurowanym systemem. Ale tego raczej nie podejrzewam (chociaż ja bym spróbował zapodać forceASPI: killaspi.bat a potem instaal.bat i restart systemu). Bardziej prawdopodobne jest to, że nie ma tam nagrywarki, wtedy trzeba zobaczyć czy w ogóle pojawia się informacja o niej w momencie uruchamiania BIOSu komputera. JEśli nie ma to sprawdź podłączenie. Możesz też zweryfikować działanie uruchamiając system z dyskietki ratunkowej od win98. Ona zawiera sterowniki do CD-romu i jako taka musi prawidłowo zainicjować to urządzenie - jeśli nie, to na bank trzeba przyjrzeć się podłączeniu. Napisz jak masz to podłączone do kontrolera.
Miłego dnia
PS. Na pewno dojdziemy do przycyny takiego stanu rzeczy.

Racze jest widoczna skoro komunikat u niego stwierdzil, ze aspi jest poprawnie zainstalowany i znalazl dwa urzadzenia.
A dlaczego kazesz mu instalowac forceaspi jak te mu dzialaja o ile sie orientuje to force aspi stosuje sie wtedy kiedy sa problemy ze standardowymi.
Podejrzewam, ze przy zakupie nagrywarki dali mu stare oprogramowanie, ktore nie obskuguje jego nagrywarki.

I to samo do ebolla.
O to jego komunikat:
Aspi is properly installed and is fully operational.
A total of 2 host adapters have beendetected.
Wyraznie jest napisane, ze wszystko gra :)

Davo 09.05.2003 09:26

Dzienki za odpowiedzi ale juz sobie poradzilem z tym problemem.
I zeczywiscie bylo to stare oprogramowanie porobilem sobie updaty softu i wszystko gra :)
Pozdrawiam

Fantomas 09.05.2003 09:41

Weron, oczywiście masz rację. Przepraszam, jakoś przeszedłem ponad tym komunikatem (A total of 2 host adapters have beendetected)do innych pytań/sugestii. A instalację forceASPI polecam, bo u mnie (i nie tylko) działa prawidłowo na 98 w odróznieniu od innych wersji tego sterownika. A tak swoją drogą, to czemu lepiej jest instalować inne sterowniki ASPI niż te z paczki force? Pytam, bo jakoś nie kojarzę powodu. Są inaczej napisane, inaczej działają?
Miłego dnia.
Za oknem ciemno, jakby była przynajmniej dziewiąta wieczorem :( O chyba burza nadciąga.

Weron 09.05.2003 09:56

Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
Weron, oczywiście masz rację. Przepraszam, jakoś przeszedłem ponad tym komunikatem (A total of 2 host adapters have beendetected)do innych pytań/sugestii. A instalację forceASPI polecam, bo u mnie (i nie tylko) działa prawidłowo na 98 w odróznieniu od innych wersji tego sterownika. A tak swoją drogą, to czemu lepiej jest instalować inne sterowniki ASPI niż te z paczki force? Pytam, bo jakoś nie kojarzę powodu. Są inaczej napisane, inaczej działają?
Miłego dnia.
Za oknem ciemno, jakby była przynajmniej dziewiąta wieczórem :(

Wiesz ja nigdy nie mialem zadnego problemu z aspi.
Jedyne, ktore wystepowaly to byly spowodowane tym, ze cloyxxl nie wykrywal urzadzen.
Wtedy instalowalo sie forceaspi i po wielu roznych kombinacjach jakos sie to tam dalo rade zalatwic.
Wystepowalo to tylko na systemie winxp bo jak wiadomo tam nie bylo aspi a w 98 aspi sa standardowo w systemie(oczywiscie jakas starsza wersja).
Natomiast do tego czemu warto instalowac inne niz te force to podejrzewam, ze nie ma (zreszta jak sam slusznie zauwazyles)to tam wiekszej roznicy skoro dzialaja dobrze. Bo o to przeciez chodzi, zeby dzialaly dobrze.
Kolega mial juz podejrzewam te standardowe i dzialy mu OK wiec po co mial instalowac force.
A roznica pomiedzy zwyklymi a force?
Sczerze mowiac to sie tak nie zaglebialem w to.Ale w tych force cos tam musi byc bardziej zoptymalizowane.
Te normalne sa od adapteca a te drugie chyba ktos inny robi.
Pozdrawiam. :)

Fantomas 09.05.2003 10:52

Przypomniałem sobie - o ile mnie pamięć nie myli - to przy instalacji APSI adapteca pojawiają się dwie nowe biblioteki dll, a przy force 4 nowe dll. Jednakże po restarcie windows wywala że zainstalowano starszą wersję ?? biblioteki i to trz zignorować.
To tyle.
Miłego dnia.
Grzmi od czasu do czasu i trochę pada - wiosna :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:31.