Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z LG GCE8400B (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-lg-gce8400b-20980/)

McDrive 09.05.2003 14:31

Problem z LG GCE8400B

Moja nagrywarka to lg gce 8400B. Problem z nią taki że 600-700mb na płyte nagrywa w 10-12 min a nie w 3-4min jak jest w tescie na cdrinfo. Jak przeprowadziłem test w nero cd speed z jaką prędkością nagrywa to sie przeraziłem bo zamiast z 40x nagrywa z prędkością od 7x-10x. Nie mam wogóle w menedżerze urządzeń DMA:buu: . Nagrywarka tak wogóle jest podpięta do jednego kanału razem z CD-Romem i ustawiona jest jako Slave a Cd-Rom jako MASTER. Windowsa mam od lipca 2002 wtedy też miałem wymieniany dysk z fujitsu 10gb na Maxtor 40gb a nagrywarka została podłączona w listopadzie 2002 przez jednego z serwisantów, niestety nie było mnie przy tym bo akurat byłem w budzie. A więc poradźcie co mam zrobić żeby nagrywarka wypalała w czasie 3-4min a nie 10-12min. Od razu dziękuje wszystkim tym którzy pomoga mi w rozwiązaniu tego problemu. Mam winde 98se.

grzeniu 09.05.2003 14:39

Jesli nie masz DMA w menagerze urzadzen to poszukaj go w sterach do plyty glownej, nie wiem jaka masz ale jesli na intelu to powinienes miec zainstalowany intel ata storage driver, jesli via to cos odpowiedniego.

puch 09.05.2003 14:43

1) ta nagrywarka jest w ogóle bardzo wrażliwa na stosowane płytki - tylko na niektórych nagrywa z prędkościami rzeczywiście dochodzącymi do 40x - przeważnie jest to 32x, 24x, a na kiepskich płytach tylko 16x.

2) nagrywarka 8400 nie obsługuje ULTRA DMA 33, a tylko PIO 4, i ewentualnie Multi-Word DMA, jeśli sterowniki do płyty głównej to obsługują. Jaką masz płytę główną, z jakim chipsetem, i czy masz zainstalowane sterowniki do jej chipsetu? Opcja włączenia DMA powinna być dostępna we właściwościach napędu w Menadżerze urządzeń, chyba, że masz sterowniki Intel Application Accelerator - wtedy musisz uruchomić ten program i sprawdzić ustawienia. Intel App. Acc. sam wykrywa i włącza (lub nie) tryb DMA

3) Ultra DMA 33 nagrywarka obsługuje po wgraniu BIOS-u IBM v. 1.12 - BIOS ten dodaje też obsługę Mt Rainier, więc warto.

4) Podłącz napędy odwrotnie: nagrywarkę jako Master, a CD-ROM jako Slave.

Japa 09.05.2003 15:33

Co do biosu IBM to potwierdze slowa PUCH'a, to dobry pomysl, mi zmiana na ten bios pomogla i to znacznie,
Poszukaj na forum, bylo dokladnie wszystko opisane, lacznie z linkami do niego

McDrive 09.05.2003 16:00

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Jesli nie masz DMA w menagerze urzadzen to poszukaj go w sterach do plyty glownej, nie wiem jaka masz ale jesli na intelu to powinienes miec zainstalowany intel ata storage driver, jesli via to cos odpowiedniego.
Mam intel ATA storage driver. I jak byś mógł to wytłumacz mi jak włączyć to dma w tym sterze.Prosze

Thoom 09.05.2003 21:22

Nagrywarka tak jak napisał Puch OSŁUGUJE tryb UDMA 33 po wgraniu biosu 1.12 IBM. W dodatku od razu jest uaktywaniany tryb zapisu w standardzie MRW.
A co do właczenia UDMA na Twojej płycie to zainstaluj Intel Aplication Accelerator i wtedy sprawdź w jakim trybie pracują Twoje urzadzenia IDE.

grzeniu 09.05.2003 23:27

Cytat:

McDrive napisa***322;(a)
Mam intel ATA storage driver. I jak byś mógł to wytłumacz mi jak włączyć to dma w tym sterze.Prosze
Uruchom go z menu start> programy>intel a.s.d.>w nim wybierz swoj naped i w transwer mode mozesz sobie ustawic DMA (zdaje sie ze to bedzie DMA MW2) albo no limit. Powinien pokazac w jakim domyslnym trybie transweru dziala ci urzadzenie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:06.