![]() |
Ciągle mi resetuje...
Witam! Od kilku dni mam taki problem, otóż gdy włączę jakąś grę tj. np. Colina, Need fo Speeda czy Bilard to po minucie, dwóch grania komputer restartuje się. Internet chodzi poprawnie - resetuje się tylko i wyłącznie w trakcie grania. Mam WinXp i po takim zresetowaniu, gdy wchodzi mi do pulpitu - pojawia się kilkakrotnie taki oto komunikat: "System odsyskał sprawność działania po poważnym błędzie". Nic nie kombinowałem, dlatego nie wiem o co chodzi. Czym to grozi - ten poważny błąd? Czy da się to jakoś naprawić? Za wszelkie informacje dziękuję i pozdrawiam.
|
Witam !
Moze cos sie z DX powaliło - ja bym tez sprawdził czy z chłodzeniem jest wszystko ok. |
Niestety nie wiem co to jest DX. A jeśli chodzi o chłodzenie to teraz sprawdziłem i tower jest za***iście gorący, ale rok temu w lecie też taki był i było wszystko w porządku. Poza tym mogę przecież siedzieć na necie 8 godzin i mi nie zresetuje, a jak włączę obojętnie jaką grę to od razu reset, a przecież na necie też sie grzeje...
PS: Jeśli to chłodzenie to jak to sprawdzić/naprawić? |
Cytat:
Cytat:
Mi przy normalnej pracy, tez sie grzeje ale wszystkie wentylatory radiatory sa czyste nie zakurzone i ciepło jest poprawnie odporowadzane - pamietam ze jak kiedys sie w szkole wiatrak zatarł to cuda sie działy z kompem. Cytat:
Zdejmujesz bude i czycisz - przedmuchujesz wszlekie radiatory wentylatory zeby sie pozbyc kurzu który powoduje zatrzymywanie ciepła. |
Aha Direct X, a to niemożliwe, bo muszę mieć najnowsze skoro jeszcze tydzień temu chodziły mi wszystkie nowe gierki itd.
Czyścić mówisz wentylatorki? Wielkie dzięki - dałeś mi nadzieję, że jak wyczyszczę to wszystko będzie wporzo, a już myślałem, że to coś poważnego. Aha, a to normalne, że po czymś takim na pulpicie pojawia się komunikat "System Windows odzyskał sprawność działania po poważnym błędzie" - bo brzmi to tak jakby coś w systemie było nie tak, a nie z nachładzaniem... |
Cytat:
No a błędy w systemie tworzą sie przez usterki.A usterki moga być powowdowane przez przegrzewanie sie hardware. |
Witam !
Nie wiem czy to jest na 100% wina chłodzenia - napisalem co bym sprawdzil - mozliwe ze masz poprostu cos nie tak z kompem / systemem - a nie ze sprzetem. Czasami jest tak ze cos dziala a po godzinie juz nie wiec .... |
A moze zasilacz nie wyrabia???
Tak jak pisali poprzednicy sprawdź temperature urządzeń. Odkręć boki od budy i zobacz czy w ogóle wentyle się kręcą. W biosie jak masz taką opcję zobacz jakie napięcia daje zasiła, jeśli nie wgraj jakiś program diagnostyczny np. Sisoft Sandra i sprawdź zasilacz programem. Zakładam, że restarty masz na niekręconym sprzęcie. |
Jezeli z DX jest ok, system jest ok - wg mnie na 10000% wina lezy po stronie karty graficznej zreszta wyglada ze w czasie wyswietlania renderowanych grafik wysiada - zmien moze stery karty graficznej a najlepiej przełóż karte do innego kompa i zobacz czy tez tak bedzie sie działo.
|
jezeli juz wszystko sprawdzisz z hardware ... i bedzie ok to :
1.) mozesz zapisac se gdzies save`y i zainstalowac gry na nowo 2.) pokombinowac ze sterownikami 3.) a jak nic nie pomoze to chba format Cie czeka ... |
Jakieś 2,3 miesiące temu zainstalowałem różne detonatory do mojej karty graficznej Geforce 2 64mb, polecanych zresztą tutaj i problem, który wtedy istniał znikł po zainstalowaniu któregoś z detonatorów. Instalowałem i reinstalowałem trzykrotnie detonatory - sprawdzając, który jest lepszy. To jest historia mojej karty graficznej - czy to może być przez to? tzn, że coś sie popieprzyło? Jednak przez te 2 miesiące nie miałem żadnych problemów - sprawdzałem również nortonem antivirusem - nie mam wirusów. Jeśli to wina karty graficznej to co mam zrobić tj. jakie sterowniki zainstalować? A jak to się ma do oglądania filmów, bo te mogę oglądać normalnie, czy to ma jakieś znaczenie czy filmy a gra to inna bajka?
|
jezeli tak mocno experymentoales ze sterownikami to moze byc wina systemu ... poprostu padl po jakism czasie jak sie natrafilo na takie przerobki ...
|
Sprawdź czy wyłącza ci się gra która nie wymaga akceleratora jeśli nie to może on się "gryźć" z innym sprzętem
ale to tylko teza:czytaj: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:36. |