Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Cud na modemie !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/cud-modemie-21028/)

mallow 11.05.2003 14:26

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Miewałem takie przypadki pt. cud na modemie. Ale dość szybko je sobie wyjaśniłem: miały one miejsce wyłącznie w przypadkach kolejnego ściagania tego samego pliku, poprzednie ściągania były nieudane (niezakończone). Gdzieś w tempie windy zostawała część wcześniej ściąganego pliku: i wyniki przy ponownym ściąganiu były wielokrotnością możliwości modemu. 8)
ja nawet kiedys znalazlem ten folder tymczasoy w XP co tam sie niby te instalatory sciagaja ... ale zapomnialem :P

esem 11.05.2003 09:58

Miewałem takie przypadki pt. cud na modemie. Ale dość szybko je sobie wyjaśniłem: miały one miejsce wyłącznie w przypadkach kolejnego ściagania tego samego pliku, poprzednie ściągania były nieudane (niezakończone). Gdzieś w tempie windy zostawała część wcześniej ściąganego pliku: i wyniki przy ponownym ściąganiu były wielokrotnością możliwości modemu. 8)

-Sid-The-Rat=> 10.05.2003 19:25

ma niewiele gorsze
gorsze sa dlatego ze modem musi dokonac kompresji strumieniowej z niewielkim buforowaniem - a zip na kompie moze sobie przejzec plik daleko do przeodu i dobrac odpowiednia ksiazke slow - takiej optymalizacji nie moze zrobic modem

kompresja jest wbudowana w protokol v90 a jej lepsza (wydajniejsza i szybsza wersja) ma byc wbudowana w kolejna generacje protokolow

nastepca tcp/ip tez ma miec kompresje

mapsajm 10.05.2003 19:08

oczywiście ,trzeba jeszcze uwierzyć, że modem ma zdolności pakujące zipa...

mapsajm 10.05.2003 19:05

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Teoretycznie tak, w praktyce nie jest aż tak fajnie, za to całkiem ciekawie pakują się te pliki zipem.
65MB w 220kB :)
to teraz pomyślmy... jak masz modem 56kbps, zakładając pełny transfer możesz wysłać...
2117818 kropek na sekundę:idea:

bas 10.05.2003 19:02

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
niewiem co jest w tym zipie, ale mi przy próbie rozpakowania system zaliczył zwis :)
Rozpakuj go total comanderem, w pliku jest spakowany zipem plik tekstowy zawierający same zera i mający po rozpakowaniu 66MB.

sayan 10.05.2003 18:54

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Teoretycznie tak, w praktyce nie jest aż tak fajnie, za to całkiem ciekawie pakują się te pliki zipem.

niewiem co jest w tym zipie, ale mi przy próbie rozpakowania system zaliczył zwis :)

bas 10.05.2003 18:50

Ilość załączników: 1
Cytat:

pali napisa***322;(a)
a gdyby w pliku ściąganym przez mallowexa były np. same zera, to czy kompresja modemowa nie zrobiłaby takiego cuda z transferem?

ja nie wiem, pytam sie tylko, na modemach sie nie znam

pali 10.05.2003 18:23

a gdyby w pliku ściąganym przez mallowexa były np. same zera, to czy kompresja modemowa nie zrobiłaby takiego cuda z transferem?

ja nie wiem, pytam sie tylko, na modemach sie nie znam

Laser 10.05.2003 17:28

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
żeby tylko biedak tak nieskończył.:fiu:
Witam !

Nio - zostac nauczycielem w szkole to chyba najwieksza kara za grzechy admina :)

mapsajm 10.05.2003 17:23

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
powinineś uczyć w szkole BAS ;)
[...]

żeby tylko biedak tak nieskończył.:fiu:

paja 10.05.2003 17:10

Gdyby mój zoom tak dawał czadu;)

camfo 10.05.2003 17:09

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)
to wytulacz mi taka rzecz ze jedni sciagaja np jakis program dajmy na to GetRighta z jednego tego samoego servera i temy na modemie leci 5 kb/s a temy ze stalka 15 kb/s
przeciez ro jest ten sam server ...

Każdy serwer może ustawić limity - to raz
Serwer może być przeciążony - to dwa
I po trzecie zależy jaką stałką i jakim modemem...

Gorzala 10.05.2003 17:01

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Masz rację, ale wydawało mi się, że m to też metr.
Jak najbardziej...,ale jak przedrostki, to przedrostki ;)

bas 10.05.2003 16:56

Cytat:

Gorzalka napisa***322;(a)
Jak juz rozpatrujesz przedrostki, to male "m" oznacza "mili"..., a "metry" to calkiem inna bajka... ;) :3msie:
Masz rację, ale wydawało mi się, że m to też metr.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:20.