Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Gwarancja liteona (https://forum.cdrinfo.pl/f2/gwarancja-liteona-21069/)

Wookie 11.05.2003 14:29

Gwarancja liteona

Czesc.
Kupiłem właśnie Lite-ona ltr48246S i dostałem gwarancję 12 m-cy. Podobno Lite-ony mają 2 lata - czy w sklepie powinni mi wypisać 24 czy niekoniecznie?
Brałem też inny sprzęt i np. zamiast 36 m-cy na dysk dali 30 bo podobno zanim sprzęt do nich dotrze to....(mija pół roku?). Sprawdziłem i na Litku i dysku jest że wyprodukowane 3 miechy temu!!
Czy sprzedawca może sobie tak odliczać troche od gwarancji? Mam zamiar iść do nich żeby to poprawili ale pewnie zaczną gadać że 2 lata to gwarancja producenta i takie tam..
Jaka jest różnica między gwarancją producenta, a taką ze sklepu i czy będą jakieś problemy gdyby się coś sypnęło?
No i jeszcze takie głupie pytanie: Liteon 48246S BOX = Liteon 48246s + pudełko + nero + cdr + cdrw ?
Bo chciałem boxa a dali tylko litka i nero.
Jutro ide to wszystko wyjaśnić i chcę się jeszcze upewnić.
Z góry dzięki za odpowiedź.

ThanatoS 11.05.2003 14:58

Cytat:

Kupiłem właśnie Lite-ona ltr48246S i dostałem gwarancję 12 m-cy. Podobno Lite-ony mają 2 lata - czy w sklepie powinni mi wypisać 24 czy niekoniecznie?
Powinni wpisac 24 miechy
Cytat:

Brałem też inny sprzęt i np. zamiast 36 m-cy na dysk dali 30 bo podobno zanim sprzęt do nich dotrze to....(mija pół roku?). Sprawdziłem i na Litku i dysku jest że wyprodukowane 3 miechy temu!!
Nic cie nie obchodzi to ze jest wyprodukowany np. 5 misiecy temu. Producent daje gwarancje od dnia zakupu koncowego uzytkownika. Taki kit to niech malym dziecia wciska. Moze docierac nawet 1000 lat, a gwarancja musi byc 36 miesiecy od dnia zakupu. Bo przeciez liczony jest czas pracy dysku/nagrywarki a nie czas lezenia na polce sklepowej, hurtowni.

Cytat:

Jaka jest różnica między gwarancją producenta, a taką ze sklepu i czy będą jakieś problemy gdyby się coś sypnęło?
Gwarancja sklepu to wtedy gdy cos przyniesiesz do niego i beda ci naprawiac, przesla do serwisu odpowiedniego i nic cie nie bedzie to kosztowac. A produceta, jezeli sam przeslesz do autoryzowanego serwisu. Jezeli skonczy sie gwarancja sklepu a nie producenta, to gdy
zaniesiesz do sklepu to placisz za to ze wysla do serwisu.

Cytat:

No i jeszcze takie głupie pytanie: Liteon 48246S BOX = Liteon 48246s + pudełko + nero + cdr + cdrw ?
Tak to jest box pelny, natomiast nagrywarka + nero to wersja bulk.

Weron 11.05.2003 15:06

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)

Tak to jest box pelny, natomiast nagrywarka + nero to wersja bulk.

Niekoniecznie bo jak kupilem nagrywarke (box)+cdrw +cdr a wersja nero byla, a raczej jest bo ja caly czas posiadam bulk.

meszrum 11.05.2003 18:35

nieistotne jest, na jaki okres opiewa gwarancja. od poczotku roku nie ma rekojmi, tylko odpowiedzialnosc sprzedawcy za niezgodnosc towaru z umowa i trwa ona 2 lata od dnia wydania rzeczy.

pisalem o tym, poszukaj. zawsze wybierasz, czy korzystasz z gwarancji, czy odpowiedzialnosci sprze... (dawniej: rekojmia).

:P

Weron 11.05.2003 18:40

Acha chcialem zweryfikowac swoja poprzednia odpowiedz.
Wersja nero, ktora jest dolaczona do nagrywarki box nazywa sie nie bulk tylko bundled. :)

kizio 11.05.2003 18:44

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
Acha chcialem zweryfikowac swoja poprzednia odpowiedz.
Wersja nero, ktora jest dolaczona do nagrywarki box nazywa sie nie bulk tylko bundled. :)

Ale ThanatoS'owi chodziło o to że np. LiteOn LTR48246S + nero to jest wersja nie BOX nagrywarki tylko bulk! Nie chodzi o wersje Nero! Bo chyba tobie chodziło o wersję nero a ThanatoS'owi o nagrywarkę??? Jeśli nie to mi się coś popi*******o

Weron 11.05.2003 18:53

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Ale ThanatoS'owi chodziło o to że np. LiteOn LTR48246S + nero to jest wersja nie BOX nagrywarki tylko bulk! Nie chodzi o wersje Nero! Bo chyba tobie chodziło o wersję nero a ThanatoS'owi o nagrywarkę??? Jeśli nie to mi się coś popi*******o
Przeciez napisalem wyzej, ze to nie jest bulk tylko bundled.
Wiec co za dym krecisz kizio? :)

zonk:jezyk:

cubic 11.05.2003 19:01

Cytat:

meszrum napisa***322;(a)
nieistotne jest, na jaki okres opiewa gwarancja. od poczotku roku nie ma rekojmi, tylko odpowiedzialnosc sprzedawcy za niezgodnosc towaru z umowa i trwa ona 2 lata od dnia wydania rzeczy.
:P

niekoniecznie 2 lata
jezeli strony uzgodzily inny okres[krotszy] i jest to w umowie to on obowiazuje

kizio 11.05.2003 19:58

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
Przeciez napisalem wyzej, ze to nie jest bulk tylko bundled.
Wiec co za dym krecisz kizio? :)

zonk:jezyk:

Słchaj albo ja coś żle kapuje albo ty nie wiesz o co biega! Otóż wersja bulk jest to nagrywarka +nero a nie wersja nera! Czyli BOX to jest nagrywarka+nero+CD-RW+CD-R+pudełko a bulk to nagrywarka+nero więc chyba tobie się coś pokręciło albo ja dzisiaj nie myśle

Weron 11.05.2003 20:19

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Słchaj albo ja coś żle kapuje albo ty nie wiesz o co biega! Otóż wersja bulk jest to nagrywarka +nero a nie wersja nera! Czyli BOX to jest nagrywarka+nero+CD-RW+CD-R+pudełko a bulk to nagrywarka+nero więc chyba tobie się coś pokręciło albo ja dzisiaj nie myśle
Alez oczywiscie masz racje.
Wyjasnilem to u gory. :)
Wiec nie martw sie z twoja glowa jest OK
Ja wiem o co "biega"

A tak, zeby rozwinac juz temat bulk to niekoniecznie musi byc nero moze, byc inny program do nagrywania.
I niekoniecznie musi byc program bo widzialem w niektorych sklepach internetowych wersje nagrywarki bulk bez oprogramowania.
To tak samo jest z oem czami w oem jest oprogramowanie a czasami nie ma.
Widocznie wszystko zalezy od producenta lub dystrybutora.

koala1 11.05.2003 22:51

Liteon daje 2 lata gwarancji i na dzień dzisiejszy nie ma na rynku już nagrywarek z roczną gwarancją. Po prostu w sklepie troszke sobie przygrali i tyle. Powinieneś walczyć o swoje.

Wookie 11.05.2003 23:04

Dzięki za odp.

lefty 12.05.2003 14:13

Poczytaj jeszcze http://www.benchmark.pl/porady.html ;)

para 12.05.2003 14:19

W Prolinie też dają tylko rok na LiteOny.

http://www.proline.com.pl/shop.php?kat=Nagrywarki

Pio 12.05.2003 22:19

Nie zawsze jest tak, że produkt jest objęty np. 2 letnia gwarancją obojętnie kirdy go kupisz. W paru przypadkach (np. monitory firmy Acer) producent daje gwarancję 36 miesięcy liczoną od dnia zakupu, ale pod warunkiem, że monitor ten został kupiony najpóźniej 6 miesięcy od daty produkcji (potem odpowiednio odliczają czas gwarancji)Ale zawsze jest Rzecznik praw konsumenta, do którego można się odwoływać :).

Sprzedawca nie daje gwarancji, a gwarancja producenta jest tylko jego dobrą wolą mająca na celu zachęcenie klienta do kupna tego towaru. Sprzedawca odpowiada przed klientem jedynie z prawa rękojmi dotyczącego niezgodności towaru z umową. Można o tym przeczytać w Ustawie o szczegółowych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176)lub na stronce http://www.federacja-konsumentow.org.pl/

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:01.