![]() |
Gwarancja liteona
Czesc.
Kupiłem właśnie Lite-ona ltr48246S i dostałem gwarancję 12 m-cy. Podobno Lite-ony mają 2 lata - czy w sklepie powinni mi wypisać 24 czy niekoniecznie? Brałem też inny sprzęt i np. zamiast 36 m-cy na dysk dali 30 bo podobno zanim sprzęt do nich dotrze to....(mija pół roku?). Sprawdziłem i na Litku i dysku jest że wyprodukowane 3 miechy temu!! Czy sprzedawca może sobie tak odliczać troche od gwarancji? Mam zamiar iść do nich żeby to poprawili ale pewnie zaczną gadać że 2 lata to gwarancja producenta i takie tam.. Jaka jest różnica między gwarancją producenta, a taką ze sklepu i czy będą jakieś problemy gdyby się coś sypnęło? No i jeszcze takie głupie pytanie: Liteon 48246S BOX = Liteon 48246s + pudełko + nero + cdr + cdrw ? Bo chciałem boxa a dali tylko litka i nero. Jutro ide to wszystko wyjaśnić i chcę się jeszcze upewnić. Z góry dzięki za odpowiedź. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
zaniesiesz do sklepu to placisz za to ze wysla do serwisu. Cytat:
|
Cytat:
|
nieistotne jest, na jaki okres opiewa gwarancja. od poczotku roku nie ma rekojmi, tylko odpowiedzialnosc sprzedawcy za niezgodnosc towaru z umowa i trwa ona 2 lata od dnia wydania rzeczy.
pisalem o tym, poszukaj. zawsze wybierasz, czy korzystasz z gwarancji, czy odpowiedzialnosci sprze... (dawniej: rekojmia). :P |
Acha chcialem zweryfikowac swoja poprzednia odpowiedz.
Wersja nero, ktora jest dolaczona do nagrywarki box nazywa sie nie bulk tylko bundled. :) |
Cytat:
|
Cytat:
Wiec co za dym krecisz kizio? :) zonk:jezyk: |
Cytat:
jezeli strony uzgodzily inny okres[krotszy] i jest to w umowie to on obowiazuje |
Cytat:
|
Cytat:
Wyjasnilem to u gory. :) Wiec nie martw sie z twoja glowa jest OK Ja wiem o co "biega" A tak, zeby rozwinac juz temat bulk to niekoniecznie musi byc nero moze, byc inny program do nagrywania. I niekoniecznie musi byc program bo widzialem w niektorych sklepach internetowych wersje nagrywarki bulk bez oprogramowania. To tak samo jest z oem czami w oem jest oprogramowanie a czasami nie ma. Widocznie wszystko zalezy od producenta lub dystrybutora. |
Liteon daje 2 lata gwarancji i na dzień dzisiejszy nie ma na rynku już nagrywarek z roczną gwarancją. Po prostu w sklepie troszke sobie przygrali i tyle. Powinieneś walczyć o swoje.
|
Dzięki za odp.
|
Poczytaj jeszcze http://www.benchmark.pl/porady.html ;)
|
|
Nie zawsze jest tak, że produkt jest objęty np. 2 letnia gwarancją obojętnie kirdy go kupisz. W paru przypadkach (np. monitory firmy Acer) producent daje gwarancję 36 miesięcy liczoną od dnia zakupu, ale pod warunkiem, że monitor ten został kupiony najpóźniej 6 miesięcy od daty produkcji (potem odpowiednio odliczają czas gwarancji)Ale zawsze jest Rzecznik praw konsumenta, do którego można się odwoływać :).
Sprzedawca nie daje gwarancji, a gwarancja producenta jest tylko jego dobrą wolą mająca na celu zachęcenie klienta do kupna tego towaru. Sprzedawca odpowiada przed klientem jedynie z prawa rękojmi dotyczącego niezgodności towaru z umową. Można o tym przeczytać w Ustawie o szczegółowych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176)lub na stronce http://www.federacja-konsumentow.org.pl/ Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:01. |