![]() |
Co moze byc przyczyną????
Po ustawieniu na DMA po wylaczeniu i ponownym wlczeniu kompa sam przeskakuje na tryb PIO.Co moze byc pzryczyna takiego stanu rzeczy??
Moze ktos madzrejszy ode mnie bedzie wiedzial co zrobic?? Moja inwencja tworcza sie wyczerpuje razem z moimi nerwami?? Wypalare mam podlaczona jako master i podpieta jest razem z cd-rom. Moj sprzet to: 800 Duron MSI -plyta Hdd Samsung 20 Gb i winda XP |
A jaka to nagrywarka? Może LG? LG pracują zawsze w trybie PIO. Napisz coś więcej o sprzęcie.
|
Moze byc taka mozliwosc, ze cd-rom jest w pio i wymusza to pio takze na nagrywarce.
A jaki to cdrom? Jesli LG to sie wcale nie zdziwie. Natomiast co wypowiedzi kolegi misz_masz to najnowsze nagrywarki pracuja LG pracuja w trybie dma(to tylko tak na marginesie bo nie wiemy jakim spzretem dysponuje kolega, i byc moze jego nagyrwaka jest akurat tym starszym modelem, ktory nie dziala jeszcze w pio) Ogolnie za malo szczegolow.Na drugi raz opisz dokladniej problem. |
Mam nagryware LG 52 X i wypalare LG GCE 8481B a PIO wyskakuje mi przy Cd-romie
|
Cytat:
|
to jest wlasnie dziwne bo w CD-romie
|
Cytat:
Cytat:
|
Moze byc taka mozliwosc, ze cd-rom jest w pio i wymusza to pio takze na nagrywarce.
No dobrze skoro jest tak to jak to zmienic?? A blad teraz dopiero zauwazulem w mojej wypowiedzi :) |
Cytat:
|
Oczywiscie mam czytnik LG 52X i wypalare LG GCE 8481B
|
Ale teraz zamieszales.
W koncu chodzi ci o nagrywarke czy cdrom? Jesli cdrom to nic nie zrobisz bo on nie pracuje w dma tylko w pio dokladnie to pio-4(o ile dobrze pamietam). I nic nie poradzisz bo ten naped tak ma. Mozesz sprobowac wymusic na nim to dma ale nie zawsze sie to uda. A jesli nagrywarka gubi to dma to jest spowodowane to przez ten wlasnie naped. Bo pracuja na tym samym kanale w takim wypadku sprobuj inaczej podlaczyc naped. Zobacz jak bedzie jesli polaczysz dysk z cdromem a nagrywarke daj na osobnym kanale. |
No dobrze ale jak podlacze na osobnym kanale to cd rom i tak bedzie pracowal w trybie PIO a ten przeciez powoduje spowalnianie podczas przegrywania plytki na plytke.A mam wlasnie taki problem gdyz podczas tego bufor odczytu ustala sie na 49% a bufor nagrywania szaleje.I co mam wtedy zrobic??
|
Cytat:
Szybciej bedzie jak zrzucisz te dane do obrazu a pozniej z obrazu wypalisz. |
Ja powiem tak. Mam tą samą nagrywarke i jest podpięta(master) z Cd-Romem(slave) na jednej taśmie (Teaca, nie LG). Mam winde 2k, przsestawiać z PIO na UDME musiałem tylko raz po formacie i installce systemu.
Działa u mnie wszystko OK, UDMA w obydwu napędach jest ciągle aktywna. Sama nagrywarka ładnie nagrywa, ale nie wydala już z normalną obsługą płytek. (Dawniej omawiany problem). Czyli uważam, że problem siedzi gdzie indziej niż w podpięciu napędów. Może w jakimś tam stopniu sprzęt nie "wydala" na UDMA. LG są pod tym względem bardzo wybredne. :3msie: |
Moim zadaniem faktycznie CD-ROM LG może wymuszać PIO-4 (bez żadnego DMA) także na nagrywarce - od kogoś już o tym słyszałem. Dlatego może spróbuj podpiąć nagrywarkę jako Primary Slave, na jednej taśmie z HDD - nie jest to rozwiązanie optymalne dla wydajności systemu, ale co Ci szkodzi spróbować?
Jest jeszcze parę rozwiązań, ale już kosztownych: 1) Wymień CD-ROM na inny, który pracuje w trybie UDMA 33 - tylko wtedy już chyba lepiej kupić od razu DVD. 2) Zainwestuj w dodatkowy kontroler IDE na karcie PCI (wtedy mógłbyś podłączyć nawet 8 napędów :) ) - to pozwoli Ci podłączyć każdy napęd oddzielnie, każdy na swojej taśmie, i każdy skonfigurowany jako Master, co powinno rozwiązać problem konfliktu pomiędzy dwoma napędami na jednej taśmie. Tylko uważaj, bo nie wszystkie takie kontrolery są przystosowane do współpracy z napędami CD (np. oparte na kościach Promise - ale i z tego można wybrnąć, bo wtedy do takiego kontrolera możesz podpiąć twarde dyski, natomiast napędy CD do kontrolera na płycie głównej). Napędy CD są bardzo dobrze obsługiwane przez kontrolery z kością CMD (sam mam taki firmy Zoltrix - UDMA 100). To trochę drogie rozwiązanie, ale bardzo skuteczne! Jeszcze jedna uwaga: zastosowanie takiego dodatkowego kontrolera ma też wady: czasem nie można instalować systemu na HDD podłączonym do takiego kontrolera, i nie można wgrywać BIOS-u do napędu CD/DVD/nagrywarki, podłączonej do takiego kontrolera - w takiej sytuacji trzeba niestety przepinać kable, ale w końcu nie robi się tego codziennie. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:17. |