Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Pomocy!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/pomocy-21155/)

robcius 29.02.2004 16:57

puch..... prosze cie o pilny kontakt poprzez maila robcius@wp.pl lub gg 1576948 z gory dziekujue....
ps
oczywiscie chodzi o ten model combo a konkretniej o nieudanej probie flashowania biosu, po tym combo jest wykrywane w biosie OK i w systemie tez ale nie moge wysunac tacki i ponownie sflashowac

pawelblu 14.05.2003 09:02

Cytat:

puch napisa***322;(a)
w DOSie po prostu mniej jest czynników, więc i mniejsza szansa, że coś pójdzie nie tak.
DOS nie jest systemem wielozadaniowym, wiec nic Ci sie nie wykrzaczy "w tle" i nie zwali calej reszty. Np. explorer czy jakis proces systemowy ktorego w winach jest sporo. No ale nawet DOS nie ratuje przed "Power underrun" ^_^

puch 14.05.2003 00:16

To niestety prawda; ja też miałem problemy z flasherem dosowym, tylko już nie pamiętam, przy jakiej okazji (chyba z nagrywarką 32x); gorsze jest to, że starsze modele LG mogą nie być kompatybilne z mtkflash, więc człowiek może być skazany na ten program LG.
Ale w ogóle wydaje mi się, że w DOSie po prostu mniej jest czynników, więc i mniejsza szansa, że coś pójdzie nie tak.

Ale i tak więcej się teraz słyszy o problemach z flasherem windowsowym LG. Ja chyba teraz nie bawiłbym się z nim w ogóle, tylko wyextrahował z niego BIOS *.hex i wgrał go mtkwinflashem - tak na wszelki wypadek.

pali 13.05.2003 16:24

Cytat:

puch napisa***322;(a)
BIOS do tego modelu ma flasher dosowy, więc znane problemy z windowsowym flasherem LG tutaj by nie wystąpiły
:) dla mnie dos wlasnie nie jest trywialny. jakas gula w gardle mi rosnie i rączki latają jak go widzę. ale pewnie jestem wyjątkiem :)

flashowalem takie same combo: mialem jakies problemy z pamiecia, flasher nie chcial sie odpalic, ale niestety nie wiem co to bylo, zreszta restart kompa pomogl

puch 13.05.2003 15:37

BIOS do tego modelu ma flasher dosowy, więc znane problemy z windowsowym flasherem LG tutaj by nie wystąpiły, ale przed jakimikolwiek manipulacjami z biosem zacząłybm od systemu/aspi/oprogramowania do nagrywania.
Proponuję najpierw ustalić drogą podmiany czy problem tkwi w samej nagrywarce, czy w reszcie komputera. Spróbuj przenieść combo do innego komputera i zobacz. Jeśli ruszy, to znaczy, że problem jest w Twoim komputerze (może sterownik ASPI?). Jeśli nie - to spróbuj w innym komputerze, z inną konfiguracją sprzętowo/programową. Jeśli też nie - to pozostaje Ci chyba tylko wizyta w serwisie.

pali 13.05.2003 14:11

ania18, zanim bedziesz aktualizowac ten bios skontaktuj sie z puchem, albo jego posty przeczytaj. w tym modelu nie jest to takie trywialne.

jesli identyczne plytki (z tej samej paczki, ten sam ATIP) zaczal combo wykrywac inaczej - to spróbuj wpierw powalczyc z ASPI.

adaptec aspi + aspifix lub forceaspi - instalacja od nowa, jakby co, pomozemy

kraluk 13.05.2003 14:00

Na poczatku spytam, ktory masz bios, chodzi mi o wersje i jeszcze jedno pytanie ktorego masz XP, Home czy Pro ??? Moj kumpel tez mial podobny problem z jakims combo, mial XP Home, probowal u mnie (mam XP Pro) i wszystko dzialalo poprawnie. U niego pomoglo wylaczenie nagrywania XP :P i instalacja nowego biosu...
Pozdro;)

Zetoxa 13.05.2003 13:22

ania, jaki masz bios w tym combo, czy dotychczas było wszystko dobrze ?

pawelblu 13.05.2003 13:22

Re: Re: Pomocy!!!

Cytat:

para napisa***322;(a)
3) przeinstalowanie systemu.

Ja przed przeinstalowaniem systemu bym sprobowal wszystkiego innego - reinstall sysa to ostateczne rozwniazanie softwareowe. Nawet nie zaszkodzi Aspi killnac i przeinstalowac - moze sa jakies konflikty, choc to malo prawdopodobne.

ania18 13.05.2003 13:20

hmm

Innym programem tez probowalam, nero przeinstalowalam

ania18 13.05.2003 13:15

hmmm

Plytki wszystkie pokazuje CD-rw, rozne rodzaje... :(

para 13.05.2003 13:15

Re: Pomocy!!!

Cytat:

ania18 napisa***322;(a)
Mam następujący problem z napędem LG Combo GCC-4120B, otóż nie mogę nagrywać płyt, ponieważ napęd wykrywa płyty CD-RW, choć w napędzie jest zwykła płyta CD-R i dlatego niszczy mi każdą płytę jaką chcę nagrać. Co mam zrobić?
Proponuję:
1) sprawdzenie za pomocą innego programu do nagrywania
2) przeinstalowanie Nero
3) przeinstalowanie systemu.

Pozdrawiam

Zetoxa 13.05.2003 13:13

... fakt, nowy bios nigdy nie zaszkodzi, czy próbowałaś różnych płyt i wszystkie pokazuje jako CD-RW ?

pawelblu 13.05.2003 13:07

nie wiem - moze biosik nowy wklej - "match more media"

ania18 13.05.2003 13:01

Tak wylaczylam. Gdy chcialam nagrywac z predkoscia 12x Nero napisal ze nie moze tej plytki nagrac z takim zapisem, zaczelam myslec czemu, sprawdzilam informacje o nosniku i tam jest napisane ze jest to cd-rw (chociaz tak nie jest: :(.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:15.