Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   "S" i "K" - One more time :) (https://forum.cdrinfo.pl/f2/s-k-one-more-time-21184/)

GIJoe 13.05.2003 20:36

"S" i "K" - One more time :)

Witam !

Czym sie tak naprawde roznia modele LTR-48246S i LTR-48246K ??

Z tego co wiem, to wersja 'K' jest krotsza, ma zablokowana mozliwosc podkrecenia nagrywarki i nie ma kompatybilnosci wstecznej z wersja S, jesli chodzi o bios.No i poza tym slyszalem ze model K jest nowszy i liteon 'niechetnie' sie do niego przyznaje jak na razie.

Cos jeszcze je rozni ?? (zaznaczam ze nie mam zamiaru podkrecac)

Niektorzy twierdza ze - "model K jest duzo gorszy od S" - dlaczego ??

Tylko dlatego ze to nowy model i ze ma utrudnione podkrecanie ??

sayan 13.05.2003 20:38

o "K" poprostu bardzo mało wiemy, ponieważ LiteOn nic nie pisze na temat tego modela...

poszukaj było wałkowane w kliku postach.

GIJoe 13.05.2003 20:45

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
o "K" poprostu bardzo mało wiemy, ponieważ LiteOn nic nie pisze na temat tego modela...

poszukaj było wałkowane w kliku postach.

Ale czy tylko to przesadza o wyzszosci modelu S nad K ??

Bo jak dla mnie to jest paradoks.Niby model nowszy nowoczesniejszy a mniej lubiany i odrzucany.Przeciez tak samo mogloby byc np. z GF FX a nie jest.....dziwi mnie to.......

pawelblu 13.05.2003 20:47

Re: "S" i "K" - One more time :)

Z calego posta prawda jest:
Cytat:

GIJoe napisa***322;(a)
Z tego co wiem, to wersja 'K' jest krotsza
Reszta to bzdury, niczym niepotwierdzone domysly lub niedokladnie przedstawione konkrety.
To ze dlugo nie bylo biosu do 4824K rekompensuje to ze ten ktory sie pojawil jest lepszy niz wszystkie od S razem wziete. Co do podrecania to nie wiemy na 100% bo nie ma biosu do innego modelu K a K nie jest kompadybilne ani z W ani z S (nie tylko nie ma kompatybilnosci wstecznej ale tez postepowej ;p ). Fakt faktem do K dlugo biosu nie bylo, ale zeby byl gorszy ? S po prostu jest bezpieczniejszy bo:
a) wiecej osob go ma i uzywa i nie ma zastrzezen
b) biosy ukazuja sie czesciej
K ma na dzisiaj duzego plusa ze poprawiono w nim blad overburningu wraz z nowym BIOSem.

S nie jest wiec lepszy ale moim zdaniem bezpieczniejszy.

Co do roznic to K i S roznia sie:
a) gabarytami
b) K jest w niebieskim pudelku a S glownie w czerwonym (sporadycznie zdarza sie w niebieskich)
c) Optyka
d) BIOSami ktore nie sa ze soba na wzajem kompatybilne

Maciej 13.05.2003 20:47

Cytat:

GIJoe napisa***322;(a)
...Bo jak dla mnie to jest paradoks.Niby model nowszy nowoczesniejszy a mniej lubiany i odrzucany.Przeciez tak samo mogloby byc np. z GF FX a nie jest.....dziwi mnie to.......
Nie zawsze co nowsze musi być lepsze ...:)

GIJoe 13.05.2003 20:55

Re: Re: "S" i "K" - One more time :)

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Z calego posta prawda jest:

Reszta to bzdury, niczym niepotwierdzone domysly lub niedokladnie przedstawione konkrety.
To ze dlugo nie bylo biosu do 4824K rekompensuje to ze ten ktory sie pojawil jest lepszy niz wszystkie od S razem wziete. Co do podrecania to nie wiemy na 100% bo nie ma biosu do innego modelu K a K nie jest kompadybilne ani z W ani z S (nie tylko nie ma kompatybilnosci wstecznej ale tez postepowej ;p ). Fakt faktem do K dlugo biosu nie bylo, ale zeby byl gorszy ? S po prostu jest bezpieczniejszy bo:
a) wiecej osob go ma i uzywa i nie ma zastrzezen
b) biosy ukazuja sie czesciej
K ma na dzisiaj duzego plusa ze poprawiono w nim blad overburningu wraz z nowym BIOSem.

S nie jest wiec lepszy ale moim zdaniem bezpieczniejszy.

Co do roznic to K i S roznia sie:
a) gabarytami
b) K jest w niebieskim pudelku a S glownie w czerwonym (sporadycznie zdarza sie w niebieskich)
c) Optyka
d) BIOSami ktore nie sa ze soba na wzajem kompatybilne

Wydaje mi sie ze nie tylko o to chodzi - kolega wlasnie powiedzial mi ze jego model S nie radzi sobie z plytami 99 min.

pawelblu 13.05.2003 21:03

Re: Re: Re: "S" i "K" - One more time :)

Cytat:

GIJoe napisa***322;(a)
Wydaje mi sie ze nie tylko o to chodzi - kolega wlasnie powiedzial mi ze jego model S nie radzi sobie z plytami 99 min.
Ale my mowimy o roznicach ogolnie miedzy K i S, czy o roznicy litka twojego kolegi, bo jezeli o litku twojego kolegi to nic nie moge na ten temat napisac :chytry:
LTR 48246S powinien nagrywac/odczytywac 99 min.

To jeszcze cytacik:
48x 24x 48x CD-RW Driveˇ@ˇ@ˇ@ˇ@LTR - 48246S Features :
(...)
Read/Write CD, CD-R, CD-RW Disc up to 99 mins ( Orange Book Part 2,3 )
(...)

GIJoe 13.05.2003 21:08

Re: Re: Re: Re: "S" i "K" - One more time :)

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Ale my mowimy o roznicach ogolnie miedzy K i S, czy o roznicy litka twojego kolegi, bo jezeli o litku twojego kolegi to nic nie moge na ten temat napisac :chytry:
LTR 48246S powinien nagrywac/odczytywac 99 min.

To jeszcze cytacik:
48x 24x 48x CD-RW Driveˇ@ˇ@ˇ@ˇ@LTR - 48246S Features :
(...)
Read/Write CD, CD-R, CD-RW Disc up to 99 mins ( Orange Book Part 2,3 )
(...)

Teraz to jestem totally confused............ech tam mam to gdzies biore K i juz.Topic closed.

pionaj 13.05.2003 22:18

no znalazło by sie jeszcze pare róznic
w K znalazłem to czego nie ma przy S :
Conforms to Orange Book Part 2, Part 3 volume2: high speed, Part 3 volume3: ultra speed, and MMC2 commands
Support PIO mode 4, DMA mode 2 and Ultra DMA mode 2
Support Mt. Rainier
Ja i tak nie wiem o co chodzi

pali 13.05.2003 22:43

Cytat:

pionaj napisa***322;(a)
no znalazło by sie jeszcze pare róznic
w K znalazłem to czego nie ma przy S :
Conforms to Orange Book Part 2, Part 3 volume2: high speed, Part 3 volume3: ultra speed, and MMC2 commands
Support Mt. Rainier

no ja litka nie mam, ale z forum to wiem, ze te podstawowe rzeczy, ktore wymieniasz, to mają zarówno K jak i S

pionaj 13.05.2003 23:33

ja to podałem na odpowiedzialność Lite-Ona
po prostu wszedłem na ich stronę i porównałem dane techn. S i K
to co podałem jest przy K a nie ma przy S
ja tego nie wymysliłem
pozdr

pali 14.05.2003 00:00

Cytat:

pionaj napisa***322;(a)
ja to podałem na odpowiedzialność Lite-Ona
po prostu wszedłem na ich stronę i porównałem dane techn. S i K
to co podałem jest przy K a nie ma przy S
ja tego nie wymysliłem
pozdr

spox :)
rozumiem co piszesz, tylko sprawdź co znaczą te terminy,

Support Mt. Rainier

i wszystko będzie jasne.
Jak tego nie ma przy S, to dlatego, ze jest to oczywiste (ex: Conforms to OrangeB. Part3vol2) albo jest to innymi słowy napisane.

pozdr ( i nie wkręcaj mnie w gadke o litkach, bo jeszcze go sobie kupie przez ciebie ;) )

dymy 30.06.2003 00:58

Re: Re: Re: Re: Re: "S" i "K" - One more time :)

Cytat:

GIJoe napisa***322;(a)
Teraz to jestem totally confused............ech tam mam to gdzies biore K i juz.Topic closed.
..no i git! bo wedlug mnie K radzi sobie lepiej. mam taka problematyczna plytke (zdaje sie ze z Chip - Wielka Ksiega Testow 2002). nie mam pojecia czy zbytnio porysowana a moze cos innego. fakt faktem ze probowalem 3 egz. 48246S i zaden nie mogle jej odczytac (jeden jush prawie zobaczyl zawartosc a pozniej dupa) probowalem ja na Teacu 52x i czyta lux, probowlem na LG 52x - czyta lux, probowalem na LiteOn 52x S - dupa ..nie czyta. pierwszy z brzegu 48246K czytal lux wiec zostalem przy K zamiast S. nie wiem moze kwestia biosu albo cos ale ja sie uprzedzilem do 48246S. niby wszyscy mowia ze S taki bezpieczny a musze powiedziec ze kazdy egzemplarz radzil sobie diametralnie roznie z odczytem tych samych plyt. jeden odmawial rowniez orginalnej wersji M&MVIII, inny przy niej wydawal dziwne brzeki. zadziwiajace ze problem tej pierwszej plyty powtorzyl sie na modelu 52x. wedlug mnie eSki wcale nie sa takie rozowe jak mozna by wnioskowac po recenzjach i opiniach innych uzytkownikow. tyle..

pawelblu 30.06.2003 12:32

No wiec ja robilem testy odczytu na 48246S SS0E i na 48246K SK0A i na lezacym 2 lata verbatimie S mial 2500 C1 przy v 40 a K 1500 C1 przy v 40. Ogolnie z kolejnych testow wynikalo ze z odczytam lepiej radzi sobie wersja K. Czy jest to regula ??? - nie wiem
Jak bede mial chwilke czasu (teraz mam czas jedynie na wlaczanie kompa 2 razy dziennie po 10 min), to sprobuje potestowac nagrywanie.

Sonic 04.07.2003 00:51

pawelblu - piszesz ze masz nowy biosik ten poprawiony jak ci sie spisuje nagrywarka z nim bo nie wiem czy wgrywać???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:34.