![]() |
Co się dzieje po włączeniu DMA?
Wiem że może to spowodować odciążenie procesora ale także nieporządane efekty dla sprzętu. Jakie??
|
Re: Co się dzieje po włączeniu DMA?
Cytat:
DMA czyli jak zapewne wiesz Direct Memory Acces - bezposredni dostepp do pamieci. Po aktywacji tej opcji komputer działą wydajniej poniewaz w przesyłanie danych nie jest angazowany procesor :) Właczenie DMA nie powoduje zadnych efektów ubocznych - co wiecej to bardzo pomaga - bo odciaza CPU który moze zajac sie czym innym - oraz przyspiesza działanie peceta podczas czynnosci do ktorych potrzebna jest szybka wymiana / dostarczenie danych np ma to miejsce podczas nagrywania :) / Wyłaczenie DMA w praktyce UNIEMOZLIWIA wypalanie szybciej niz 12x bo poprostu nie ma mocnych komp zaczyna sie zdłąwiac. :) Pozdro |
Trzeba tylko upewnic sie, ze dany sprzet dedykowany jest pod DMA.
|
Cytat:
|
Re: Co się dzieje po włączeniu DMA?
Cytat:
SCSI nauczysz się w 15 minut, natomiast nad IDE bedziesz miesiac siedzial i nic, takie juz jest IDE - nie wiadomo jak bedzie dzialac jesli sie pytasz czy uszkodzisz sprzet przez dma - to nie da rady, a jak cos padnie, to znaczy, ze i tak bylo do niczego |
Cytat:
Nie znam napędu który były (albo nie byłby) dedykowany pod DMA: np. FDD, HDD, CD-ROMo podobny... Natomiast znam np. muzy które obsługuja DMA i które nie obsługują. 8) |
Niektore starsze nagrywarki bodajrze LG obsluguja tylko Pio mode. TAk mi sie wydaje, ale byc moze sie myle.
|
Cytat:
|
Widocznie troche mi sie cos pomieszalo. Ale dzieki za wyprowadzenie z bledu ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:14. |