Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z Teac W552E (EK) (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-teac-w552e-ek-21305/)

Stan02 16.05.2003 14:17

Problem z Teac W552E (EK)

Ze strony Teac`a ściągnąłem najnowszy BIOS do nagrywarki Teac 52X24X52. Po uruchomieniu "flashowania" pojawia się komunikat: "nieprawidłowy bufor użytkowanika" i "flashowanie" trwa w nieskończoność, tzn. ciągle się powtarza. Po restarcie komputera jest ciągle stara wersja BIOS-u 1.05. Czy ktos wie o co tu chodzi?
Na mojej nagrywarce i pudełku jest nalepka TEAC CD-W552EK a nie W552E. Czyżbym miał inny model? Ale na stronie Teaca nie ma takiego. Jest tylko W552E!
Pozdrawiam wszystkich
Stan02

surff 16.05.2003 14:26

Re: Problem z Teac W552E (EK)

Cytat:

Stan02 napisa***322;(a)
Ze strony Teac`a ściągnąłem najnowszy BIOS do nagrywarki Teac 52X24X52. Po uruchomieniu "flashowania" pojawia się komunikat: "nieprawidłowy bufor użytkowanika" i "flashowanie" trwa w nieskończoność, tzn. ciągle się powtarza. Po restarcie komputera jest ciągle stara wersja BIOS-u 1.05. Czy ktos wie o co tu chodzi?
Na mojej nagrywarce i pudełku jest nalepka TEAC CD-W552EK a nie W552E. Czyżbym miał inny model? Ale na stronie Teaca nie ma takiego. Jest tylko W552E!
Pozdrawiam wszystkich
Stan02

Jeśli konieczny jest upgrade rób zgodnie ze wskazówkami z CDRINFO.

Podczas upgrade`u wyłącz DMA.

CIAPEK 16.05.2003 14:32

mogłeś także pomylić biosy/nagrywarki ;)

Jak na pudełku pisze co innego niż na nagrywarce to masz problem bo nie powinno tak być.

Co gorsze w momencie flashowania biosu tracisz gwarancje więc ciężko Ci będzie wywalczyć coś w serwisie.

Zrób wszystko dokładnie jeszcze raz wg. wskazówek, których na forum,a także na samej stronce cdrinfo jest wiele.
:3msie:

Stan02 16.05.2003 15:01

Re: Re: Problem z Teac W552E (EK)

Cytat:

surff napisa***322;(a)
Jeśli konieczny jest upgrade rób zgodnie ze wskazówkami z CDRINFO.

Podczas upgrade`u wyłącz DMA.

Rzeczywiście tego nie zrobiłem. Ale jak wyłączyć to DMA skoro mam zainstalowany tzw. Intel Application Accelerator? Chyba tylko przez jego deinstalację? Coś musze pokombinować i napiszę jak wyszło.

Dzięki

grzeniu 16.05.2003 17:39

Re: Re: Re: Problem z Teac W552E (EK)

Cytat:

Stan02 napisa***322;(a)
Rzeczywiście tego nie zrobiłem. Ale jak wyłączyć to DMA skoro mam zainstalowany tzw. Intel Application Accelerator? Chyba tylko przez jego deinstalację? Coś musze pokombinować i napiszę jak wyszło.

Dzięki

Odpal tego I. A. Acceleratora i w nim wylacz DMA 8)

pawelblu 16.05.2003 22:50

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
Co gorsze w momencie flashowania biosu tracisz gwarancje więc ciężko Ci będzie wywalczyć coś w serwisie.
Gwarancja pozwala na flashowanie BIOSa na przeznaczony do tego modelu. Np jak do LTR 48246S wgrywamy SS0C to nie tracimy gwarancji!!
Podobnie jest chyba w opisywanym tu przypadku (jezeli ten BIOS przeznaczony jest do tego modelu). Po upgradzie/downgradzie (podkreceniu, wgraniu BIOSa z innego modelu) nagrywarki traci sie gwarancje!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:58.