Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   lg gce-8400b wolniejszy odczyt p³yt cd-rw (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-gce-8400b-wolniejszy-odczyt-plyt-cd-rw-21312/)

tower 16.05.2003 15:43

lg gce-8400b wolniejszy odczyt p³yt cd-rw

LG 8400b z biosem 1.12 odczytuje p³yty CD-RW 32x
natomiast z biosem 1.02 odczytuje p³yty CD-RW 40x
Czy to normalne, czy mo¿na to zmieniæ?
Czy u was jast tak samo?

puch 17.05.2003 23:18

Jeste¶ tego zupe³nie pewnien?

Wiêkszo¶æ nagrywarek/CD-ROMów/DVD czyta p³yty RW wolniej ni¿ CD-ROM i CD-R. Ja te¿ teraz mam 1.12, ale przyznajê, ¿e nie pamiêtam, jak by³o wcze¶niej - w ka¿dym razie to, ¿e wolniej czyta RW ni¿ CD-R jest normalne. A najnowsze nagrywarki LG z maksymaln± prêdko¶ci± odczytuj± tylko p³yty CD-ROM; dla CD-R i RW maj± prêdko¶æ odczytu ograniczon± do 40x (z najnowszymi biosami mo¿na j± jednak podnie¶æ do maksymalnej, ale nadal domy¶lnie jest 40x).

tower 18.05.2003 20:12

jestem pewien , je¿eli chcesz spróbój wgraæ stary bios
sprawdza³em to w nero cd speed, info tool oraz przy ustawieniach prêdko¶ci kopiowania w nero
aha i s³ysza³em ¿e ten napêd z biosem 1.12 mo¿e nagrywaæ cd-rw 24x
Czy próbowa³e¶ tego? Opisywali to w styæ¿niu lecz nie mieli jeszcze p³yt 24x

puch 18.05.2003 22:15

No có¿, chwilowo muszê wierzyæ Ci na s³owo, bo 8400 mam pod³±czon± do dodatkowego kontrolera IDE; aby wgraæ stary BIOS musia³bym przepinaæ kabelki, a nie bardzo mam na to czas w tej chwili.

W ka¿dym razie, nie dziwi mnie to, ¿e odczyt RW jest wolniejszy od CD-R - to raczej normalne. Mówisz, ¿e by³o 40x? No có¿, widocznie firma dosz³a do wniosku, ¿e przy odczycie przy 40x jest zbyt du¿e ryzyko b³êdów - a mo¿e takie by³o wymaganie IBM, dla którego te napêdy by³y dostarczane?

Gdzie¶ w jakim¶ te¶cie porównawczym CD-ROMów widzia³em, ¿e testowano oddzielnie odczyt p³yt CD-RW, a oddzielnie CD-RW-HS - okaza³o siê, ¿e s± napêdy, które p³yty RW-HS odczytuj± wolniej (niekiedy znacznie) od zwyk³ych RW. Gdzie¶ niedawno widzia³em jakie¶ uaktualnienia biosów do czego¶ tam - nowe wersje dodawa³y mo¿liwo¶æ odczytu p³yt RW-US. I w sumie mnie to nie dziwi - s± to w koñcu inne no¶niki.

Przy takiej wielkiej ró¿norodno¶ci no¶ników niewiele ju¿ jest mnie w stanie zaskoczyæ... Generalnie jednak wygl±da na to, ¿e producenci napêdów posunêli siê jednak trochê poza granice technologii w wy¶cigu iksów. Zapis i odczyt z prêdko¶ciami maksymalnymi okazuje siê jednak do¶æ niepewny i st±d próby ograniczenia tych prêdko¶ci, ale w taki sposób, by napêdowi nadal pozosta³y te iksy, które s± argumentem przekonuj±cym klienta do zakupu. Na sprzedawanie napêdów 40x w chwili obecnej mo¿e sobie pozwoliæ chyba tylko Plextor :D . Napêd 40x innej firmy jest ju¿ w tej chwili niesprzedawalny - choæ mo¿e okazaæ siê znacznie pewniejszy w dzia³aniu od najnowszego 56x.

tower 19.05.2003 00:34

aha i s³ysza³em ¿e ten napêd z biosem 1.12 mo¿e nagrywaæ cd-rw 24x
Czy próbowa³e¶ tego? Opisywali to w styæ¿niu lecz nie mieli jeszcze p³yt 24x
Próby dokona³em na HS-CDRW 12x tdk

puch 19.05.2003 00:42

Nie wiem, ale mogê spróbowaæ - choæ nie wydaje mi siê!

puch 19.05.2003 01:47

Sprawdzi³em - to niestety pog³oska. Z p³yt± RW-US (Verbatim 16-24x) w napêdzie w Nero dostêpna jest tylko prêdko¶æ 4x, ale próba nagrania jest odrzucana z komunikatem, ¿e nagrywarka nie jest w stanie nagraæ tej p³yty.
Dobrze przynajmniej, ¿e czyta te p³yty (nagrane oczywi¶cie w innym napêdzie), z tak± sam± prêdko¶ci± jak inne p³yty RW, tak zwyk³e jak i RW-HS.

Inna sprawa, ¿e ja mam 8320 podkrêcon± do 8400. Mo¿e "prawdziwa" 8400 ma tak± mo¿liwo¶æ - ale, prawdê mówi±c, nie s±dzê. Zapis p³yt RW-US pojawi³ siê dopiero w nagrywarkach klasy 48x, i to nie od pocz±tku, a i tak wiele z nadal dostêpnych napêdów zapisuje US z prêdko¶ci± tylko 16x. Nie s±dze zatem, by nagrywarka klasy 40x, i to sprzed roku, mia³a tak± mo¿liwo¶æ.

puch 19.05.2003 02:17

Aby rozwiaæ w±tpliwo¶ci:

¦ci±gn±³em ze strony IBM readme do biosu 1.12 i przeczyta³em. Opisuj± tam zmiany wprowadzane kolejno w wersjach 1.11 i 1.12 w stosunku do v. 1.10.
Zmiana w wersji 1.11 zapobiega ("prevents") zapisowi na p³ytach RW-Ultra Speed. Rozumiem to tak, ¿e prawdopodobnie z biosem v. 1.10 nagrywarka nie by³a w stanie rozpoznaæ p³yty US jako niestrawnej dla siebie i próbowa³a j± zapisywaæ.
W wersji 1.12 poprawiono drobny b³±d, powoduj±cy zawieszenie nagrywarki je¶li w chwili testu POST przy uruchamianiu komputera nacisnê³o siê przycisk Eject.

I tyle.
Czyli - nie nagrywa i nigdy nie mia³a nagrywaæ p³yt RW-US, tylko w pewnym momencie trzeba jej by³o to wyra¼nie powiedzieæ.

Harry-Torun 19.05.2003 10:16

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Czyli - nie nagrywa i nigdy nie mia³a nagrywaæ p³yt RW-US, tylko w pewnym momencie trzeba jej by³o to wyra¼nie powiedzieæ.
I to siê jak najbardziej zgadza :) Po prostu w styczniu nie zauwa¿yli¶my z Thoomem magicznego s³ówka "prevents" w opisie biosu. Faktem jest, ¿e dementowali¶my na forum mo¿liwo¶æ zapisu 24x, ale mo¿na przeoczyæ, bo to do¶æ stare posty. U¿ywam tego biosu od stycznia bez najmniejszych problemów, a na prêdko¶æ odczytu p³yt CD-RW szczerze mówi±c nawet nigdy nie zwróci³em uwagi :) . Jednak bior±c pod uwagê inne atuty tego biosu uwa¿am, ¿e jest to jedna z najbardziej udanych i przede wszystkim efektywnych przeróbek nagrywarek.

Pozdrawiam.

puch 20.05.2003 01:29

No wiêc sprawdzi³em:

Do mojego LG 32@40 (V 1.12 IBM) wgra³em z powrotem BIOS 8320 v. 1.04: prêdko¶æ odczytu CD-RW od ok. 15x na pocz±tku do maksymalnie 32x przy sta³ej prêdko¶ci obrotowej p³yty w granicach 7 tys. RPM.

Po w³o¿eniu p³yty RW-US (Verbatim 16-24x) no¶nik rozpoznawany jest jako p³yta wielokrotnego zapisu, na li¶cie dostêpna jest prêdko¶æ 2x i 4x, ale próba zapisu koñczy siê komunikatem, ¿e nagrywarka nie potrafi takiego no¶nika zapisaæ.

Po wgraniu BIOSu 8400 v. 1.03 prêdko¶æ odczytu CD-RW zwiêkszy³a siê, bo p³yta wiruje z wiêksz± prêdko¶ci± - ok. 9 tys. RPM, dlatego odczyt zaczyna siê przy prêdko¶ci prawie 19x, a koñczy przy 40-42x, zale¿nie od d³ugo¶ci p³yty.

Zachowanie nagrywarki z p³yt± RW-US jest takie samo, z t± ró¿nic±, ¿e na li¶cie nie ma prêdko¶ci 2x (bo 8400 ju¿ jej w ogóle nie obs³uguje)

Z biosem v. 1.04 prêdko¶æ odczytu p³yt RW jest taka sama (19-42x), natomiast zachowanie z czyst± p³yt± RW-US jest inne. No¶nik rozpoznawany jest jako p³yta t³oczona CD, na li¶cie dostêpnych prêdko¶ci s± warto¶ci 4x, 6x, 8x, 10x i 12x, natomiast przy próbie nagrania pojawia siê komunikat o zbyt ma³o pojemnym no¶niku i pro¶ba o w³o¿enie bardziej pojemnego.

To w tym momencie chyba pojawi³ siê ten b³±d rozpoznawania p³yt US, który IBM skorygowa³o pomiêdzy v. 1.10 a 1.11.

Po wgraniu biosu 1.12 (IBM) faktycznie prêdko¶æ odczytu RW zmala³a do poziomu takiego, jak w 8320 (15-32x).
No có¿, widocznie by³y jakie¶ po temu przes³anki. Widocznie in¿ynierowie doszli do wniosku, ¿e wa¿niejsza jest pewno¶æ odczytu ni¿ jego prêdko¶æ. A mo¿e chodzi³o o co¶ innego?

A wiêc klasyczny przypadek "win some, lose some". Wgrywaj±c bios IBM 1.12 zyskujemy UDMA 33 i Mount Rainier, ale tracimy szybszy odczyt CD-RW oraz jedn± diodkê...

tower 20.05.2003 14:53

Dziêki za próby i s±dze ¿e mimo wszystko warto wgrywaæ bios 1.12 ze wzglêdu na UDMA a straty z wgrania tegoi biosu s± stosunkowo niewielkie.Jeszcze raz dziêkuje.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:56.