![]() |
ożywic padnieta nagrywarke lg po nieudanym upgradzie biosu
kupilem wlasnie nagrywarke lg gce-8481b 48x24x48, chcialem zrobic upgrade biosu, na etapi kasowania biosu przez prgoram zabraklo mi pradu w domu. Nagrywarke szlag trafil. Nie chce jej nawet wykryc przy uruchamianiu kompa. Co robic? Probowalem juz mtkwinflashem, ale nie widzi nagrywarki wiec nie moge nic zrobic. Mam już sciagniete kilka roznych wersji biosów ale i tak nie moge nic zdzialac. Jak robilem upgrade biosu do starej nagrywarki Plextor Px121032A to wszystko bylo cacy (bo nie wylanczali prundu). Czy da rade jeszcze uratowac tego lg? Prosze o pomoc???
|
z tego co wiem, to juz nic sam z tym nie zrobisz (ale moge sie mylic)
|
Musisz mieć bios w pliku *.hex - z oryginalnego updatera LG można go wyciągnąć np. WinRarem albo Windows Commanderem.
Następnie spróbuj Mtkwinflash, ale nie w trybie ATAPI, tylko w trybie IDE. Możesz też spóbować mtkflashem z zupełnie czystego DOSa (bez żadnych sterowników dla CD-ROMów). Jeśli to się nie uda - pozostaje serwis. Tyle, że LG w instrukcji update'u mówi wyraźnie, że nieudany upgrade biosu unieważnia gwarancję. |
Re: ożywic padnieta nagrywarke lg po nieudanym upgradzie biosu
Cytat:
Największego niefarta kombinacyjnego w zyciu mialem, gdy zdawalem mature i wiedzialem, ze są cztery bloki pytań, po 10 pytań w każdym bloku. Miałem dostac 4 pytania, po jednym z kazdego bloku, z tym ze bloki nie byly nijak ze soba powiazane. Przygotowalem sie na 9 pytan z kazdego bloku i kolejno 4 razy wylosowalem pytanie na ktore sie nie przygotowalem.... Jakie to bedzie prawdopodobienstwo, moze ktoś obliczy? :) PS mature zdalem :) |
Re: Re: ożywic padnieta nagrywarke lg po nieudanym upgradzie biosu
Cytat:
0,1 * 0,1 * 0,1 * 0,1 = 0,0001 czyli trzeba miec pewne szczescie, zeby wsrod dziesieciu tysiecy mozliwosci trafic na ta jedna ;) |
pali,
No cóż, wiadomo - Warszawa - stolica :fiu: - to prądu nie wyłączają. A może jesteś na tym samym kablu co KC PZPR? :D ^_^ U mnie na prowicji (duży blok w Łodzi) co jakiś czas niestety wyłączają (a czasem sąsiad bawi się korkami w piwnicy), i dlatego mam już od jakiegoś czasu UPS-a. Niestety, czasem zdarzają się rzeczy nieprawdopodobne. |
Jest kilka sposobów, pierwszy trochę ryzykowny, ale takie jest życie.
1. Musisz znaleźć kogoś (kolega, znajomy, znajomy znajomego itd. .:) z takim samym modelem nagrywarki jak Twoja. 2 Podpinasz obie nagrywarki do jednego kabla IDE, z tym że tylko do jedne (dobrej) podpinasz zasilanie ( zworki ustaw w obu nagrywarkach tak samo np. na master) 3 włącz komputer. 4 Gdy komputer wykryje nagrywarke, odpinasz zasilanie z dobrej a nastepnie podpinasz zasilanie do swoje. 5 nagrywasz BIOS. Istnieje ryzyko uszkodzenia nagrywarki jak i kontrolera HDD (niewielka ale przy twoim pechu :) ) Sposób mniej ryzykowny: Rozkręcasz nagrywarkę (i tak gwarancji teoretycznie już nie masz), wyciągasz kość BIOSu, Nagrywasz na dyskietke nowy BIOS , idziesz do jakiegoś serwisu. (rtv, komputerowego itp.) Sposób najmniej ryzykowny oddajesz nagrywarkę do serwisu._ Koszt ok. 30-50zł Sposób ostatni oddajesz nagrywarkę do serwisu gwarancyjnego i udajesz tzw. ***8222;głupa***8221;. NP. mówisz, że wieczorem nagrywaka działała a rano już nie :)i nie wiesz co się stało. Czekasz na reakcje serwisu. Oczywiście zaczynasz od sposbu ostatniego. Życze powodzenia ! |
Cytat:
W PRL mieszkałem ze 12 km w lini prostej od KC, więc nie ten sam kabel na pewno :) zresztą tam mieli swoje generatory, to mozna im bylo wyłączać teraz elektrownie nie odcinają już prądu, więc za dostawy odpowiada tylko lokalny operator. U nas jest to STOEN . Działa bardzo dobrze, wszystko jest załatwiane szybko, bez problemu. STOEN ma 63 miejsce na liscie przedsiebiorstw Polityki za 2002 rok... więc puch nie chodzi tu o Warszawę i o decyzje "góry" zeby prądu nie wyłączać. myślę, ze jakby "góra" się wtrąciła to też musiałbym sobie UPS-a kupić :) na pocieszenie ci powiem, ze w wawie są zazwyczaj kiepskie wodociągi :) pozdr |
juz sobie naprawilem nagrywarke, siedzialem do 2 w nocy ale dało rade. Najpierw próbowałem zrobic to mtkflashem pod dos, ale nic z tego. udawal ze zapisuje bios ale nic sie nie dzialo. Załamka totalna (nowa nagrywara, prawie zawał). Jak juz oprzytomnialem, to znalazlem na forum porade o podłączaniu drugiej takiej samej nagrywarki. Ale kto by pożyczył nagrywarkę wiedząc co znią ma być? Zrobilem wiec pewną modyfikacje do tej metody. Podlączylem stary cd-rom (tez lg), bios go wykryl. Odpalilem mtkwinflash'a. Pokrzyczal, że nie zgodny model itd. Nie wylaczajac kompa zamienilem kabel danych i kazalem robic upgrade. Dalej juz sie nie denerwowal. Teraz mam wersje biosu 1.05 wreszcie nagrywa plyty tak szybko jak musi, a i w serwisie sie raczej nie bedom czepiac jak sie cos dalej zepsuje. Dzieki wszystkim za pomoc.
P.S. z tym pradem to u nas we wsi spokojnej, wsi wesolej (miedzy Łaskiem, a Łodzią) jest tak, że go często brak. Jak sie wyprowadzalem z Pabianic na wies to nikt mnie nie uprzedzal, że będą wyłączać prąd bez zapowiedzi :) P.S.2 Mature zdawalem ze 4 lata temu i tez mialem tzw. "niefart kombinacyjny", bo na obywdu pisemnych siedzialem tuz przed komisją :) , ale sie udalo. Ech to były czasy. |
Zdaje się, że będziesz musiał zainwestować w UPS!
Gratuluję powodzenia w reanimacji! |
Gratuluje udanej reanimacji nagrywarki a poza tym niezle, kombinacyjnie to rozegrales :)
|
Faktycznie, dobry pomysł - warto zapamiętać!
|
Odratowanie nagrywarki LG 8480b/8481b po padzie
Zrób tak jak tu napisałem: http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/pr...robki-lg48.php3 jeśli dysponujesz modelem LG 8480b/8481b -> 8520B. Chodzi o pierwszą część artykułu dt. przeróbki 8480b na 8481b |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:03. |