![]() |
ZŁy Bios W Teac 516eb
Mialem nagrywarke TEAC 516EB i zle sflashowalem bios (pod win98se :( ). System przestal ja wykrywac. Prosze jesli to mozliwe o poradnik krok po kroku jak taki CDrom odratowac. Jesli to mozliwe. Probowalem juz to zrobic programami mtkwinflash, mtkflash162, rflash_w i nic. Probowalem wgrac najnowszy bios 1.0K, dostepny w download bo tam jedynie jest plik .bin ,bo sam nie zrobilem niestety zapasowej kopi starego biosu. Dioda pomruga kilka razy i tyle. Potem pojawia sie napis "bledu wykrycia kosci flasha"(mtkwinflash.exe). Czy istnieje orginalny program do flashowania TEACA 516EB? Nagrywarki np.: LG, RICOCH je maja, a do teaca nic.
|
krok po kroku do serwisu ...jeśli się opłaca oczywiście ;) :)
Jeśli masz możliwość ,spróbuj tego: http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/naprawa.php3 |
Sprawdzałeś na www.teac.de 8)
|
Na tych stronach nic nie ma, tylko nieaktywne biosy :( .
Nikt z moich znajomych nie ma TEACA 516EB, dlatego "podmiana" nagrywarki odpada. Nie znalazlem też sam BIOSu (.bin lub .hex) bo go po prostu na sieci niema :buu: A SERWIS już czeka za rogiem i "Szczerze szczerzy ząbki swe":czas: Pozdrawiam |
Cytat:
W załączeniu firmware (ze stycznia tego roku) dla Twojej nagrywarki ze strony którą podałem wyżej. Pozdrawiam 8) |
Ilość załączników: 1
Gdzieś załącznik "uciekł". 8)
|
Esem widzę że uczyłeś się czytać całkiem niedawno. I idzie ci to z wielkim trudem. Musisz być TĘPY i PROSTY jak budowa cepa. Nie będe sie powtarzał bo nic do ciebie nie dojdzie. Napisze JEDNAK dla esema jak moge najprościej:
NAGRYWARKA TEAC BEZ BIOSU NIE WSPÓŁPRACUJE Z ORGINALNYMI PROGRAMAMI DO FLASHOWANIA BIOSU. PROGRAM I SYSTEM BOWIEM JEJ NIE ROZPOZNAJE. PROGRAM TEN ZAWIERA NIEAKTYWNY BIOS, KTÓRY JEST WGRYWANY !!TYLKO I WYŁĄCZNIE!! JAK WYKRYJE CDRW PODŁĄCZONY DO SYSTEMU. KONIEC Uff, wytłumaczyłem jak dziecku, prościej nie potrafie. A teraz wracaj do zabawy lalkami, o 19.00 dobranocka i spać. Bo to forum dla rozumnych. Twoja poprzednia wypowiedz świadczy o tobie. Pozdrawiam |
Facet, uspokoj sie troche...za takie rzeczy to mozesz poleciec... :)
|
Cytat:
Przeczytaj dokładnie readme.xxx i postępuj zgodnie z tym co jest tam napisane. Jak sobie nie poradzisz to... serwis zaprasza. Powodzenia. 8) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:16. |