Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Lutownica transformatorowa a oporowa, różnice (https://forum.cdrinfo.pl/f5/lutownica-transformatorowa-oporowa-roznice-21391/)

Patrix 18.05.2003 14:10

Lutownica transformatorowa a oporowa, różnice

Szukam różnic lub opisów lutownicy transformatorowej i oporowej.
Mam takie dziwne zadanko :)
Za pomoc thx

Wojtek Toruń 18.05.2003 15:46

Tu masz w PDF z grubsza różnice z rysunkiem:
www.gimnazjum.pl/karta/moja/pdf/lutowanie.pdf

Jeszcze dodam ze oporowa musi się nagrzać , natomiast transformatorowa działa natychmiast.

lipek16 18.05.2003 16:31

W transformatorowej elementem który wytwarza ciepło jest transformator. W oporowej jest to natomiast grzałka z drutu oporowego.

sobi1 18.05.2003 18:02

No i transformatorową nie wolno lutować układów scalonych. Mozliwość uszkodzenia przez pole wytwarzane przez trensfomator.

Ziele 18.05.2003 19:09

Cytat:

sobi1 napisa***322;(a)
No i transformatorową nie wolno lutować układów scalonych. Mozliwość uszkodzenia przez pole wytwarzane przez trensfomator.
Dziwne jakoś jeszcze nie udało mi się uszkodzić układu transformatorówką :D:D No chyba że przepali się grot i dotknie wtedy nóżek układu.

-->>lipek16. Nie transformator a prąd płynący przez grot.

ps. sorry że sie czepiam ;)

lipek16 18.05.2003 20:48

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)

-->>lipek16. Nie transformator a prąd płynący przez grot.

ps. sorry że sie czepiam ;)

Nie ma sprawy jestem początkującym elektronikiem amatorem. A po za tymm to wolę lutować taką podłużną;p

VermilioN 18.05.2003 21:38

Kolbowe sa lepsze jak chcemy cos odlutowywac hurtowo, np. duzo czesci naraz. A do wszystkiego innego sa lepsze trafo.
PS chyba ze takie na prawde dobre kolboe, z cieniutka koncowka to wtedy mozna mikrosciezki lutowac.

Laser 18.05.2003 21:45

Cytat:

VermilioN napisa***322;(a)
Kolbowe sa lepsze jak chcemy cos odlutowywac hurtowo, np. duzo czesci naraz. A do wszystkiego innego sa lepsze trafo.
PS chyba ze takie na prawde dobre kolboe, z cieniutka koncowka to wtedy mozna mikrosciezki lutowac.

Witam !

A jak sie naprawia w praktyce mikrosciezki - bo do lutownicy to trzeba miec chrrgiczna reke :) - chyba jakies kleje sa które przewodza prad / cos takiego jak sie przerwane druty od podgrzewania tylnej szyby w samochodzie łaczy po przerwaniu / - ale na 100% nie wiem :)

CrazyLucas 19.05.2003 01:58

ja ostatnio naprawialem kumplowi przerwane sciezki na plycie glownej bo "cos mu spadlo" [akurat!] i bez problemu zalatwilem to moja transformatorowka - wystarczy miec dobrze ocynowany i wyprofilowany grot i troche wprawy

co do transformatorowek i delikatnego lutowania - problem moze byc bo typowa "spawarka" (tak na to mowia niektorzy elektronicy ;-)) ma moc 75-100W a taka precyzyjna lutownica grzalkowa - do 40W i mozna latwo przegrzac sciezki - lekarstwem na to sa lutownice z przelacznikiem mocy - maja one inaczej wykonany transformator i mozna w nich ograniczyc moc do 40W

dla poczatkujacego - w sam raz (szybko sie nagrzewa, latwo sie pracuje,lampka) potem jednak warto kupic jakas porzadna lutownice grzalkowa z stabilizacja temperatury

VermilioN 02.06.2003 13:00

hmm

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

A jak sie naprawia w praktyce mikrosciezki - bo do lutownicy to trzeba miec chrrgiczna reke :) - chyba jakies kleje sa które przewodza prad / cos takiego jak sie przerwane druty od podgrzewania tylnej szyby w samochodzie łaczy po przerwaniu / - ale na 100% nie wiem :)

Tzn nie mialem na mysli sciezek takich jak np w prockach (setne czesci milimetra :) ) ale takie bardzo cieniutkie. Wystarczy dobrze oprzec reke (nie trzymac w powietrzu) i poeinno byc ok. Rzeczywiscie sa takie kleje na podbudowie srebra na grzalke na szybie. A jak by sie uprzec to jakiegos Arctic Silvera mozna zastowoswac zamiast tego :)

moniafurma 09.01.2007 19:47

lutownice

:haha: ja też mam takie zadanko z różnicami lutownic:ysz: i niestety nie mam pojęcia jak sobie z nim poradzić(( :'( BŁAGAM POMÓŻCIE!!!!:help:

FatAlbert 09.01.2007 20:16

Cytat:

Napisany przez moniafurma (Post 726387)
:haha: ja też mam takie zadanko z różnicami lutownic:ysz: i niestety nie mam pojęcia jak sobie z nim poradzić(( :'( BŁAGAM POMÓŻCIE!!!!:help:

Cytat:

Napisany przez Wojtek Toruń (Post 154125)
Tu masz w PDF z grubsza różnice z rysunkiem:
www.gimnazjum.pl/karta/moja/pdf/lutowanie.pdf

Jeszcze dodam ze oporowa musi się nagrzać , natomiast transformatorowa działa natychmiast.

:gerda:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:43.