![]() |
Lutownica transformatorowa a oporowa, różnice
Szukam różnic lub opisów lutownicy transformatorowej i oporowej.
Mam takie dziwne zadanko :) Za pomoc thx |
Tu masz w PDF z grubsza różnice z rysunkiem:
www.gimnazjum.pl/karta/moja/pdf/lutowanie.pdf Jeszcze dodam ze oporowa musi się nagrzać , natomiast transformatorowa działa natychmiast. |
W transformatorowej elementem który wytwarza ciepło jest transformator. W oporowej jest to natomiast grzałka z drutu oporowego.
|
No i transformatorową nie wolno lutować układów scalonych. Mozliwość uszkodzenia przez pole wytwarzane przez trensfomator.
|
Cytat:
-->>lipek16. Nie transformator a prąd płynący przez grot. ps. sorry że sie czepiam ;) |
Cytat:
|
Kolbowe sa lepsze jak chcemy cos odlutowywac hurtowo, np. duzo czesci naraz. A do wszystkiego innego sa lepsze trafo.
PS chyba ze takie na prawde dobre kolboe, z cieniutka koncowka to wtedy mozna mikrosciezki lutowac. |
Cytat:
A jak sie naprawia w praktyce mikrosciezki - bo do lutownicy to trzeba miec chrrgiczna reke :) - chyba jakies kleje sa które przewodza prad / cos takiego jak sie przerwane druty od podgrzewania tylnej szyby w samochodzie łaczy po przerwaniu / - ale na 100% nie wiem :) |
ja ostatnio naprawialem kumplowi przerwane sciezki na plycie glownej bo "cos mu spadlo" [akurat!] i bez problemu zalatwilem to moja transformatorowka - wystarczy miec dobrze ocynowany i wyprofilowany grot i troche wprawy
co do transformatorowek i delikatnego lutowania - problem moze byc bo typowa "spawarka" (tak na to mowia niektorzy elektronicy ;-)) ma moc 75-100W a taka precyzyjna lutownica grzalkowa - do 40W i mozna latwo przegrzac sciezki - lekarstwem na to sa lutownice z przelacznikiem mocy - maja one inaczej wykonany transformator i mozna w nich ograniczyc moc do 40W dla poczatkujacego - w sam raz (szybko sie nagrzewa, latwo sie pracuje,lampka) potem jednak warto kupic jakas porzadna lutownice grzalkowa z stabilizacja temperatury |
hmm
Cytat:
|
lutownice
:haha: ja też mam takie zadanko z różnicami lutownic:ysz: i niestety nie mam pojęcia jak sobie z nim poradzić(( :'( BŁAGAM POMÓŻCIE!!!!:help:
|
Cytat:
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:43. |