Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wymyslilem sobie taki kabel i... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wymyslilem-sobie-taki-kabel-21403/)

Y@nkee_PL 18.05.2003 19:32

Wymyslilem sobie taki kabel i...

Ilość załączników: 1
Witam!

Zaprojektowalem sobie taki kabel jaki widac na zalaczniku
Chyba nie musze tlumaczyc do czego to ;p

I tu mam pytanie, jaki kupic do tego kabel, ilu zylowy ?
oraz potrzebowal bym jeszcze jakiegos schematu, zeby wiedziec potem jak to wszystko polaczyc, jaki kabelek gdzie ;)
A moze mozna kupic juz taki kabel (gotowca) :)

Pozdrawiam.

andrzejj9 18.05.2003 19:48

na pytania techniczne nie odpowiem, ale wydaje mi sie, ze widzialem cos takiego na gieldzie (elektronicznej) we wroclawiu, tak wiec najpierw mozesz sie troche porozgladac.

Ziele 18.05.2003 20:22

Taki kabel mozna kupić na giełdzie w Krakowie. Najdłóższe były 5 metrowe ale przerobiłem sobie na 15 metrowy i jest ok ;) Kabel do video ma 4 żyły w ekranie, a kabel audio 2 żyły w ekranie.

Y@nkee_PL 18.05.2003 20:29

hehe ||
a wiec wymyslilem cos co juz istnieje :D
mam tylko nadzieje, ze znajde taki kabel u siebie w miescie :)

+++LeWaP+++ 18.05.2003 21:28

jak bardzo ci zależy to daj znać na GG#3560572

mam taki kabel w szafie :)
i wiem jak to podłączyć

sam ostatnio robiłem taki tylko bez audio

Wojtek Toruń 18.05.2003 22:09

Jedynie mam zastrzeżenie do S-video.
Tam musi być composit-video ( złącze chinch ) .
Jak pamiętam w złączu EURO nie ma wejścia S-video.
Zerknij tu:
www.twojekabelki.prv.pl/

Y@nkee_PL 18.05.2003 23:02

Cytat:

Wojtek Toruń napisa***322;(a)
Zerknij tu:
www.twojekabelki.prv.pl/

Dzieki Wojtek :piwo: ta stronka przyda sie jak cholera :3msie:
a co do S-Video, to mam taka przejsciowke S-Video->chinch :)
dostalem razem z grafa, ale myslalem ze sie nie przyda ;)

Druss 19.05.2003 00:21

Cytat:

Wojtek Toruń napisa***322;(a)
Zerknij tu:
www.twojekabelki.prv.pl/

Bzdura nie musi byc composite, to ze ktos na tej stronie zamiescil takie polaczenie jest wogole niedorzeczne. To ta jakbys w sluchawkach zrobil jack mono na poczatku to przez zastosowanie w dalszej czesci jack`a stereo na wyjsciu nigdy nie osiagniesz stereo. Takie male wytlumaczenie bo composite ma gorsza jakosc obrazu od kabla z koncowka euro. Wiec jak composite jest na poczatklu to sama koncowka euro nie polepszy ci obrazu. Kupuje sie poprostu kabel s-video > euro.

+++LeWaP+++ 19.05.2003 07:30

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Bzdura nie musi byc composite, to ze ktos na tej stronie zamiescil takie polaczenie jest wogole niedorzeczne. To ta jakbys w sluchawkach zrobil jack mono na poczatku to przez zastosowanie w dalszej czesci jack`a stereo na wyjsciu nigdy nie osiagniesz stereo. Takie male wytlumaczenie bo composite ma gorsza jakosc obrazu od kabla z koncowka euro. Wiec jak composite jest na poczatklu to sama koncowka euro nie polepszy ci obrazu. Kupuje sie poprostu kabel s-video > euro.
zgadzam się w 100%

i dodam jeszcze że najlepsza jakośc jest na kablu

S-Vieo <-> S-Video :)

jasut 19.05.2003 10:10

Na allegro tez jest gostek, ktory sprzedaje te kabelki.

Wojtek Toruń 19.05.2003 10:21

Nie chciałbym przedłużać dyskusji ale:
Po1 przejściówka s-video > euro polega na złączeniu odpowiednich sygnałów s-video i stworzenie sygnału video zwanego compositevideo (chrominancja + luminancja) i to jest w przejściówce dostarczonej z kartą.
NATOMIAST W EUROZŁĄCZU NIE MA WEJŚCIA S-VIDEO !!!
Po2 porównanie do słuchawek to jest tak jakbyś miał wyjście stereo a wejscie mono (po Euro zawsze będzie gorzej).
Po3 Faktycznie najlepsze jest rozwiązanie s-video = s-video bo na tym to połączenie polega. Ale nie wszystkie TV takie posiadają.
Po4 Temat dotyczył konkretnego kabla z wejściem do TV Euro i do tego też się odnosiła moja odpowiedź.
Pozdrawiam

CrazyLucas 19.05.2003 11:01

jak to nie ma S-video - nie kazdy TV yo obsluguje ale jak trza wejsc po S-video to luminancje laczy sie normalnie z video-in a chrominacje z sygnalem koloru czerwonego i dziala - warunek TV musi to obslugiwac (moj grundig 19cali np tego nie obsluguje) - poszukajcie czegos na temat nw www.elektroda.pl - bylo to tam jusz nieraz walkowane np tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=10726 - gdzies tam beda tez linki do schematow i rozpisek pinow jak dokladnie to podlaczyc

Ziele 19.05.2003 11:59

U mnie żaden przewód w kablu video nie jest z innym połaczony. Każdy prowadzi do innego styku w euro i działa.

Druss 19.05.2003 12:45

Cytat:

CrazyLucas napisa***322;(a)
jak to nie ma S-video - nie kazdy TV yo obsluguje ale jak trza wejsc po S-video to luminancje laczy sie normalnie z video-in a chrominacje z sygnalem koloru czerwonego i dziala - warunek TV musi to obslugiwac (moj grundig 19cali np tego nie obsluguje) - poszukajcie czegos na temat nw www.elektroda.pl - bylo to tam jusz nieraz walkowane np tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=10726 - gdzies tam beda tez linki do schematow i rozpisek pinow jak dokladnie to podlaczyc
Dokladnie tak jak tam jest napisane ta przejsciowka obcina pasmo do 4mhz i zmniejsza rozdzielczosc obrazu. Wiec przestan juz wojtek wciskac kiciole.

Y@nkee_PL 19.05.2003 14:34

wy sie tu klocicie a ja wlasnie kupilem dokladnie taki kabel jaki widac na moim rysunku :)
18 zl za 5 metrow ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:31.