![]() |
Czy Liteon x52 to x48 z nowym biosem czy nie. POMOŻCIE co warto kupic 52 czy 48 ?
Witam wszystkich.
Jestem tutaj nowy wiec wybaczcie moze za to pytanie. Otoz chce sobie kupic Liteon-a. Czytalem juz wiele postow na tym forum i uwazam ze jest to chyba odp sprzet i do wypalania muzy i danych i niedrogi. Ale mam dylemat, moze cos wiecie na tem temat Czy najnowszy litek x52 nie jest przypadkiem x48 tyle ze z nowszym biosem. Wiec czy warto kupic x52 ? czy jest sens? A jesli tak to ktory mozed x52 ? aby mozna do niego pozniej bylo latwo wgrac bios wyzszy niz x52 jak sie pojawi. Sorry za to pytanie byc moze nie tu go zadalem ale piszecie o biosach wiec uzanalem ze moze warto sprobowac? |
hm podobno 48 i 52 to te same bebechy, ale dziwne bo 48@52 ma gorszy odczyt na 52 niz orginalny 52.
W kazdym razie co wybierzesz nie bedzie wiekszej roznicy. Poza tym dlaczego do ********* nie uzywasz WYSZUKIWARKI :) |
od konca
szanse na szybszy niz 52 model sa znikome - czytniki maja problem z CZYTANIEM z ta predkoscia (jakkolwiek by jej nie mierzyc) a czego oczeukujemy od biednych wypalarek... wiec o szybszych modelach bym radzil zapomniec u liteonow poza speedem wazne sa tez literki na koncu nazwy kazdego modelu - sa trzy: 's', 'w', 'k' - o 'k' nic glebszego nie wiadomo, 'w' i 's' sa z grubsza identyczne - ale ze 's' jest chwalone to wlasnie 's' ci polecam i to model 48x - tak zaby juz na pytanie odpowiedzec - sa to IDENTYCZNE modele, biosy wgywa sie wymiennie, bez zadnego problemu - choc poza poprawa 'bledu overburningu' [czytaj w starszych postach] i dodaniu obslugi nowych nosnikow (czasem bez znaczenia) to te nowe biosy wnosza tylko nowy numer |
też jakbym kupował Litka wybrałbym 48X "S" 8)
|
MUzyka
Jeszcze jedno wiem ze LIteony nadaja sie do wypalania muzy ale czy robia to dobrze / chodzi o jakosc nagrania i odczyt w wiezach
SONY RXD7/ czy moze wybrac inny naped ktory oprocz wypalania danych lepiej sobie poradza z wypalaniem muzy/ oczywiscie w rozsadnej cenie. |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=21300 "przeflashowalem se swojego litka do 52246 ale nie mam zamiaru go tak zostawiac - odczyt x52 to za duzo dla jego maechaniki i optyki i na plytkach ktore x48 weryfikowal mi jako 100% ok teraz az zolto od bledow" Wlasciciele orginalnych Litkow 52 nie skarza sie na takie dolegliwosci. Swoja droga to 30 zeta roznicy w cenie to nie tak malo. Tym bardziej ze jak model 52246S wchodzil na rynek to byl drozszy od 48 o jakies 100 zeta ! 100 zeta za nic ? No nie wiem, nie bede sie upieral, ale dziwi mnie ten stan rzeczy. |
Re: MUzyka
Cytat:
|
No dobrze ale co polecacie cos optymalnego
Czyli cos do nagrywania danych i jednoczesnie dobre do nagrywania muzy o dobrej jakosci . Oczywiscie w przyzwoitej cenie? |
Cytat:
Przecież ludzie Ci wszędzie piszą! Na forum jest tego pełnoo! Ja osobiście używam LG48X teraz on jest już na prawde tani, ale Litka też gorąco polecam. Dobierz coś pod siebie!:3msie: |
Na pytanie która Ci bardziej odpowiada musisz naprawdę odpowiedzieć sobie sam. Proponuję, żebyś przeczytał mój post sprzed jakiegoś czasu, w którym spróbowałem podsumować zalety i wady LG i Lite-On'a: Patrz tu! i dalsze wypowiedzi.
Post ten trochę się zezaktualizował od owego czasu: w najnowszycvh BIOSach do niektórych Lite-On'ów poprawiono już błąd testu overburningu, a w najnowszych BIOSach do napędów LG dodano możliwość zwiększenia prędkości odczytu płyt CD-R. Niektórzy twierdzą, że nowe LG nie tylko zapisują, ale i odczytują płyty 99 min. Niewątpliwym problemem napędów LG są kłopoty z uaktualnieniem BIOSu za pomocą dostarczanego przez LG programu - prawdopodobnie ma on wadę, która czasem ujawnia się w jakichś konfiguracjach (niestety, nie udało się jednoznacznie ustalić, w jakich) i albo nie rozpoznaje napędu prawidłowo i uniemożliwia upgrade, albo, co gorsza, pozostawia martwą nagrywarkę (na szczęście, o ile wiem, wszystkim "ofiarom" tego błędu udało się je potem "ożywić"). A jeśli chodzi o podkręcania Lite-On'a 48 do 52 to faktycznie, zwiększona prędkość odczytu pod koniec płyty odbija się to negatywnie na jakości odczytu: w teście Nero CD Speed / Scan disk pojawiają się żółte pola, zwłaszcza pod koniec płyty, które "znikają" po obniżeniu prędkości odczytu do 48x; czasem konieczne jest zejście aż do 40x (np. programem Nero Drive Speed). Nie wiem, czy problem ten występuje też u "prawdziwych" Lite-On'ów 52x. W każdym razie jako czytnik Lite-On sprawuje się trochę gorzej od LG. |
na cdfreaks twierdza ze 48 i 52s to te same fizycznie modele
jesli chodzi o odczyt to liteony maja jedna z najlepszych korekcji bledow jak powstala - na powaznych grupach zajmujacych sie muzyka akceptuje sie plyty zrzucone tylko liteonami :) - musze przyznac ze cos w tym chba jest - dostalem od znajomego 3 plyty rw - troszke juz stare i zuzyte - lg32x nie poradzil sobie z jedna z nich a reszte mielil - litek wciagnal je od reki.. |
Cytat:
Możliwe, ale nie zdziwiłbym się, gdyby np. w fabryce testowano urządzenia na końcu linii produkcyjnej, i te z lepszymi parametrami szły jako 52x, a te z minimalnie gorszymi - jako 48. |
A jeśli chodzi o podkręcania Lite-On'a 48 do 52 to faktycznie, zwiększona prędkość odczytu pod koniec płyty odbija się to negatywnie na jakości odczytu: w teście Nero CD Speed / Scan disk pojawiają się żółte pola, zwłaszcza pod koniec płyty, które "znikają" po obniżeniu prędkości odczytu do 48x; czasem konieczne jest zejście aż do 40x (np. programem Nero Drive Speed). Nie wiem, czy problem ten występuje też u "prawdziwych" Lite-On'ów 52x.
Mam orginalną 52x bios 6S04 i musze przyznać że jest bardzo mało płyt które przechodzą test scandisk (Nero CD Speed) bez żółtego kwadracika Dopiero obniżenie szybkości odczyty do 40x pozwala w większości wypadków na bezbłędny odczyt. Nagrywam najczęście x12, x16. Płyty co do których niemam zastrzeżeń to TDK i większość Platinum. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:59. |