Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   ranking napędów CDRW (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ranking-napedow-cdrw-21516/)

irekk_12 21.05.2003 16:09

ranking napędów CDRW

witam,

mam zamiar kupić nowy napęd, nie mam czasu siedzieć i analizować każdy model. Wymieniam tylko sprzęt i szukam jakiegoś rankingu. Ceny są tak zbliżone że to kryterium nie gra roli. Interesuje mnie na jaką markę powinienem postawić, Liteon, teac, asus. Wiem że co firmowe to firmowe. Czy nie powinien taki ranking powstać?
Oczywiście proszę o poradę, co jest w tej chwili najważniejsze. Z nagrywarkiam mam do czynienia od 5 lat, ale ostatnio praca nie pozwala mi na dokładne śledzenie trendów.

Z góry dziękuję

irek k

pavlosz 21.05.2003 16:29

Wymieniłeś już te najlepsze firmy. Lite_on cieszy się ogromnym powodzeniem. Zdobył mase zwolenników niską ceną i dobrą jakością.
Teac- to były napędy z wyższej półki - zawsze chwalone za mechanikę.
Asus - tak samo . Notabene nowe Teaci to oem'y Asusa.

W chwili obecnej przewaga cenowa Lite-ona stała się mniej zauważalna.
Zarówno Asusy jak i Teac'i mocno staniały. Asus 48x24x52x 250 PLN
Wybór należy do Ciebie. Nie daj się tylko nabarać na "K" Lite-on'y.

pawelblu 21.05.2003 16:58

Cytat:

pavlosz napisa***322;(a)
Nie daj się tylko nabarać na "K" Lite-on'y.
To ze cos jest inne to nie znaczy ze jest gorsze.

kowanski 21.05.2003 18:55

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
To ze cos jest inne to nie znaczy ze jest gorsze.
Racja sam mam taki napęd i się nie skarżę. :P ;)

pavlosz 21.05.2003 20:27

Moje zdanie o "K" Lite-on'ach wynika tylko i wyłącznie z opinii osób trzecich, zarówno tych którzy sami posiadaja urzadzenia Lite_on'a, opisywali swoje przygody na powyższym forum, jak i tych którzy z racji zawodu zajmują się serwisowaniem sprzetu komputerowego ( koledzy z serwisu dość sporej jak na warunki lubeleskiej firmy komputerowej ). Ich opinie są dla mnie wiążące. miedzy innym dlatego sam zrezygnowałem z zakupu tego "ustojstwa". Niestety Lite_on'ów z serii "S" - nie było.

pawelblu 21.05.2003 20:45

Cytat:

pavlosz napisa***322;(a)
... zarówno tych którzy sami posiadaja urzadzenia Lite_on'a, opisywali swoje przygody na powyższym forum ...
O ile dobrze pamietam to ogolny zarzut do 48246K dotyczyl tego ze byly problemy z dostepnoscia info i BIOSow na stronie producenta. Okzazalo sie jednak ze ten model jako pierwszy dostal BIOS z poprawionym bledem testu na overburning. Tak wiec na dziesieszy dzien rozwodzenie sie na temat czy 48246K jest lepsze od 48246S jest mniej wiecej tak niepowazne jak klotnie o LG vs LiteOn. Moge sie natoniast zgodzic ze wybor wersji S jest w pewnym stopniu pewniejszy, gdyz BIOSy ukazywaly sie (do tej pory :) ) czesciej, no i oczywiscie posiadaczy wersji S jest wiecej (chociaz posiadacze wersji K maja w swojej grupie kowanskiego ;p ). Wybor wiec niekoniecznie musi byc taki jednoznaczny jak sugerujesz.

CIAPEK 21.05.2003 22:23

Jak ranking to ranking :)
Jako zadowolony użytkownik nagrywarki nominuje
-->LG 48x24x48 (GCE-8481B):spoko:, nie mam większych zastrzeżeń.

Do rankingu jako rezerwową nagryware dodam LiteOn'a 48X"S".

:3msie:

zorg 22.05.2003 01:57

co ? wybrzac -problem od zawsze

Jak CD-R to Yamaha F1

Jak DVD RW ? mam dwie TDK i Sony <> polecam Sony - szybszy i wielki buffer 8mb.

Tak czy owak wybor jest nie prosty jak by sie wydawalo bo w gre wchodza rozne aspecty do czego ci potrzebny dany naped no i cena to bardzo wazny punkt co wybrac 8) 8) 8)

dymy 02.06.2003 03:24

Cytat:

pavlosz napisa***322;(a)
Moje zdanie o "K" Lite-on'ach wynika tylko i wyłącznie z opinii osób trzecich, zarówno tych którzy sami posiadaja urzadzenia Lite_on'a, opisywali swoje przygody na powyższym forum, jak i tych którzy z racji zawodu zajmują się serwisowaniem sprzetu komputerowego ( koledzy z serwisu dość sporej jak na warunki lubeleskiej firmy komputerowej ). Ich opinie są dla mnie wiążące. miedzy innym dlatego sam zrezygnowałem z zakupu tego "ustojstwa". Niestety Lite_on'ów z serii "S" - nie było.
..to moze przekaz nam ich opinie (tylko jakas konstruktywna) bardzo jestem jej ciekaw. z moich skromnych doswiadczen: mam kilka plyt ktorych nie moglem odpalic na Skach i w koncu poszly na K. aczkolwiek nie testowalem obu modeli pod zadnym innym katem. wiec bledne byloby twierdzenie, ze sa lepsze, wysnute tylko na tej podstawie..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:04.