Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   nie mozna usunac pliku i zuzycie procka przez explorer w 90% (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nie-mozna-usunac-pliku-zuzycie-procka-przez-explorer-90-a-21575/)

pepperman 22.05.2003 22:57

nie mozna usunac pliku i zuzycie procka przez explorer w 90%

mam winshita xp. moze ktos wie dlaczego nie moge usunac lub zmienic nazwy okreslonemu plikowi (to jest akurat film)? oczywiscie otrzymuje komunikat, ze jest uzywany, ale to akurat nie wchodzi w rachube (podglad procesow nic nie daje).

byc moze ma to zwiazek z jeszcze jedna rzecza. po padzie dysku i postawieniu systemu od nowa mam straszne klopoty z explorerem (przed padem dysku nigdy nie spotkalem sie z czyms takim). od czasu do czasu, kiedy wykonuje operacje na plikach, explorer nie zwalnia zasobow (zuzycie procka od 90 do 97%). dzieje sie tak zarowno z sp1 jak i bez. wiem, ze nie tylko ja mam te klopoty, bo znalazlem na necie wzmianki o takim zachowaniu explorera u innych ludzi, ale odpowdiezi jak to rozwiazac juz nie bylo.

andrzejj9 22.05.2003 23:27

przyczyny takiego problemu nie znam, ale czasami tez zdarza mi sie, ze nie uzywam jakiegos pliku, a nie moge go np skasowac. Pojawia sie ten sam komunikat. Nie przejmuje sie tym jednak, bo po resecie juz wszystko jest normalnie. Nie jest to co prawda calkowite rozwiazanie problemu, ale mi wystarcza.

pepperman 23.05.2003 00:10

wlasnie chodzi o to, ze po resecie dalej nie moge go usunac. mam co prawda partycje na ntfs'ie, ale raczej to nie ma zwiazku, bo na fat32 tez spotkalem sie z czyms takim.

Alinoe 23.05.2003 01:02

hmmm

a próbowałeś moze usunąć przez jakiegoś filemanagera ?? np total commandera ??

pozdrawiam, Marcin

Sonic 23.05.2003 01:26

może wystarczy zmienić atrybuty plików albo usunąć plik w trybie awaryjnym - tak mi tylko wpadło do głowy

Smartek 23.05.2003 06:23

Heh, tez mam winde ikspe i w moim przpadku nie moge nic ruszyc, bo w emule mam filmy udostepnione... czyli nawet jak mul jest nieaktywny, winshit widzi go jako uzywanego :)
pozdro ;)

-=Shade=- 23.05.2003 11:36

Tak czasem jest z plikami ze winda nie pozwala ich usunac z niewiadomych powodow. Jak reset nie pomago to moze sprobuj z trybu awaryjnego albo uzyj dyskietki startowej np z win 98. Co do dziwnego zachowania IE to ciekawa sprawa, nigdy o czyms takim nie slyszalem. Kiedys co prawda mialem cos podobnego ( ni z tego ni z owego mialem zuzycie proca na poziomie 100 % a system pracowal bez zadnych procesow ) ale po resecie wszystko bylo ok. Teraz odkad go przeinstalowalem , juz nie spotkalem sie z taka sytuacja.

para 23.05.2003 11:52

Trudne pliki praktycznie zawsze udało mi się usunąć poleceniami z dosa, czyli del nazwa.roszerzenie, jeżeli nie byłem w stanie napisać nazwy to del *.* po przeniesieniu reszty plików z katalogu w inne miejsce.

Remix 23.05.2003 12:00

Witam!

no.. a zeby latwiej bylo w DOS'ie to polecam NC (Norton Commandera), tylko nie przenos w nim plikow, bo pozmienia Ci nazwy na Nazwa~.rozszerzenie (widzi poprawnie tylko nazwy o dlugosci nie przekraczajacej 6 znakow). Ale do kasowania plikow nadaje sie doskonale.

para 23.05.2003 12:05

Miałem na myśli polecenia dosowe, możesz je spokojnie wpisać w dolnym okienku Total Commandera, też działa.
Sprawdziłem.

esem 23.05.2003 12:46

Sprawdzałeś czy nie masz błędów na dysku: scandisk się prosi.
Takie sytuacje występują też przy błędach w rejestrze. 8)

jasut 23.05.2003 14:28

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

no.. a zeby latwiej bylo w DOS'ie to polecam NC (Norton Commandera), tylko nie przenos w nim plikow, bo pozmienia Ci nazwy na Nazwa~.rozszerzenie (widzi poprawnie tylko nazwy o dlugosci nie przekraczajacej 6 znakow). Ale do kasowania plikow nadaje sie doskonale.

Zastanawiam się tylko, czy Norton Comander z poziomu DOS zobaczy partycję NTFS. :chytry: Nigdy z XP nie miałem tego typu problemów więc nie wiem, czy w ogóle jest możliwośc odpalenia go w trybie awaryjnym, jeżeli tak to chyba będzie jedyne rozwiązanie. W tym trybie powinien ci pozwolić usunąć ten plik. Możesz też przez kombinację klawiszy alt+Ctrl+Del powyłączać wszystkie możliwe procesy, które się aktualnie odbywają i może uda ci się wyłączyć ten, który odpowiada za angażowanie tego pliku w systemie.

-Sid-The-Rat=> 23.05.2003 18:52

moze to byc tez efekt tego ze ktos zasysa ten plik od ciebie, przypaletal sie wirus/trojan i w jakis sposob zwiazal sie z tym plikiem, albo nasatpil reset przy operacji na tym pliku i cos sie windzie pomieszalo

mialem takiego skubanca ktory stawal sie procesem systemowuym (PID 100!!!!) i nie dawal sie za nic i niczym usunac
pomoglo usuniecie z dosa (z prawdziwego dosa bootowanego z flopa)

pepperman 23.05.2003 20:17

ciagle walcze z tym plikiem. w ogole kiedy probuje mu zaszkodzic to explorer przejmuje calego procka :( (to chyba przez ten plik mam tez od czasu do czasu klopoty z explorer). tak myslalem, aby dostac sie do niego przez dosa, ale to ntfs czyli raczej nic z tego. przez total commander tez nie chce pojsc sobie precz. trojan raczej nie wchodzi w gre. sprobuje jeszcze przeskanowac dysk. jak to nie pomoze to zrobie tej partycji format, ale dzieki za wysilki.

esem 23.05.2003 21:35

Cytat:

jasut napisa***322;(a)
Zastanawiam się tylko, czy Norton Comander z poziomu DOS zobaczy partycję NTFS.
Nie zobaczy. 8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:26.