Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak przyspieszyc Windows XP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-przyspieszyc-windows-xp-21620/)

pali 26.05.2003 18:07

NTFS jest lepszy od FAT, ale w większości układów jest wolniejszy

surff 26.05.2003 17:53

Mozna tez sam plik wymiany umiescic na innym dysku lub partycji, aby przyspieszyc siec mozna wyłączyć zarezerwowaną przepustowość dla pakietów QoS jesli ich nie uzywamy.

Tomek777 26.05.2003 02:44

Defragmentacja HDD, wylaczenie w msconfig wszystkiego co nie musi uruchamiac sie razem z systemem, nowe stery do MB, czyszczenie rejestru. Przylaczam sie rowniez do Y@nkee`ego i polecam BootVis - cudow zadnych nie zdziala, ale niejaka poprawe da sie zauwazyc.

Torwald 25.05.2003 13:33

Patrix ;)
A styl juz na samym poczatku zmienilem na win98 bo sie polapac nie moglem. A poza tym jakos mi te wodotryski z XP nie przypadly do gustu.

Patrix 24.05.2003 15:41

XP + lejce + bicz = szyyyybciejjj ;)

Y@nkee_PL 24.05.2003 14:25

a ja bym zaczal od optymalizacji czasu bootowania
do tego posluzy nam BootVis, ktory zostal stworzony specjalnie dla WinXP przez sam Microsoft ;)
Cytat:

źródło: www.winxp.com.pl

Dla optymalizacji czasu bootowania możemy posłużyć się programem BootVis przygotowanym specjalnie do tego celu przez Microsoft. Kilkamy na 'Trace'->'Next Boot + Driver...'. System zrestartuje się, a po jego ponownym uruchomieniu musimy poczekać na załadowanie BootVis'a. Pokaże nam się wykres czasów jakie są potrzebne na ładownie poszczególnych części systemu i sterowników. Jeśli któryś ze sterowników jest szczególnie wolny, warto poszukać jego nowszej wersji, przystosowanej do szybkiej inicjacji urządzenia.
Aby zoptymalizować start Windows kilkamy 'Trace'->'Optimize System' i czekamy na ponowne uruchomienie. Potem program zoptymalizuje ułożenie plików na dysku (trwa to kilka minut).
Można zyskać nawet kilkanaście sekund przy uruchamianiu Windows XP.

Ściągnij BootVis

mallow 24.05.2003 13:34

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Powyrzucaj zbędne ci programy, wyłącz WSZYSTKIE kolorki i ekran logowania, powróć do menu start znanego z systemów wcześniejszych, itp. więcej ci już nie poradze
zeczywiscie ... zmiana ze stylu xp na klasyczny win daje bardzo duzo ... teraz widze ze xp nie jest taki powolny jakby sie wydawalo :)

kizio 24.05.2003 12:37

Powyrzucaj zbędne ci programy, wyłącz WSZYSTKIE kolorki i ekran logowania, powróć do menu start znanego z systemów wcześniejszych, itp. więcej ci już nie poradze

Torwald 24.05.2003 12:30

Jak przyspieszyc Windows XP

Szczerze mowiac nie znalazlem na forum konkretnych porad jak wycisnac wiecej mocy z Windows XP(czytaj: szyyyyybciej ;))
I od razu mowie ze wszystkie programy typu "tweak" raczej mi (mojemu XP) wcale/niewiele pomogly.
Tweak XP ma sporo opcji ale ma jakiegos widocznego przeyspieszenia dzialania/uruchamiania systemu.
Jesli macie jakies sprawdzone porady, podzielcie sie nimi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:24.