Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   CD-Rw 24x Skąd je wziąść ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cd-rw-24x-skad-je-wziasc-21667/)

Loczek 25.05.2003 22:50

CD-Rw 24x Skąd je wziąść ?

Gdzie można dostać płytki cd-rw 24x. Sprawdzam oferty kommputronik i innych slepów i nic.

kowanski 25.05.2003 23:06

Re: CD-Rw 24x Skąd je wziąść ?

Cytat:

GraLo napisa***322;(a)
Gdzie można dostać płytki cd-rw 24x. Sprawdzam oferty kommputronik i innych slepów i nic.
Zobacz tu http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...8fbbecaf714861 :o i na www.allegro.pl :o

Martin_TP 27.05.2003 02:46

Dobrze tez ze te RW 24x tanieja. JAk sie pojawily byly po 9zł.. ja miesiac temu kupilem za 7.50 sztuka (w pudelku), teraz stoja juz po 7 zł :) No a pala sie genialnie.

kaefce 27.05.2003 20:33

Ja kupilem w Adax-ie we Wroclawiu. Nazywaja sie Verbatim Ultra-Speed 16-24x 700 mb. Kosztowaly 8. Ladnie chodza z INCD. Czasami nawet czytaja sie w wiezy Thomson AM1480.

kowanski 27.05.2003 20:49

Cytat:

kaefce napisa***322;(a)
Ja kupilem w Adax-ie we Wroclawiu. Nazywaja sie Verbatim Ultra-Speed 16-24x 700 mb. Kosztowaly 8. Ladnie chodza z INCD. Czasami nawet czytaja sie w wiezy Thomson AM1480.
Ja widziałem w TPC na Kościuszki po 7zł :o

mariushek 27.05.2003 21:53

Kupilem jakis czas temu w Poznaniu przy Piekarach w malym sklepiku Esperanze za 4,... zl

Wookie 29.05.2003 21:07

Właśnie kupiłem Esperanze 24x w Poznaniu koło Kupca w takim sklepiku z płytkami. Płytka lyzem kosztowała ok. 6zł. Włożyłem do Litka i pokazał 10,16,24x. Zaraz coś wypale i sprawdze;)

CIAPEK 29.05.2003 22:14

ja dziś zakupiłem cdrw mini, których temacik ostatnio poruszyłem (bo rzadko o nich mowa). Dysana 210 MB 1-4X. Polecany z małych najczęsciej :spoko: Jak polecaliście i ja też tak sądze 1-4X bezpieczniejsza i pewniejsza niż HS (12X) przy mini to ważne.
Myśle, że będę zadowolony.:)

Ze stanadardowych widze, że Esperanze nawet lubicie :)
Ja mam Akossa i nie jest zły nie jest też szałowy ;)

pali 29.05.2003 22:37

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
Jak polecaliście i ja też tak sądze 1-4X bezpieczniejsza i pewniejsza niż HS (12X) przy mini to ważne.

a to dlaczego?

mam dysany takie i takie: HS chodzą dobrze, nawet lepiej bo szybciej :)

CIAPEK 29.05.2003 23:05

Cytat:

pali napisa***322;(a)
a to dlaczego?

mam dysany takie i takie: HS chodzą dobrze, nawet lepiej bo szybciej :)

uff, znalazłem ten post, wywnioskowałem to z tego tematu: click :)
Głównie chodzi o to, że:
-małe RW nie chulają tak jak zwykłe płytki standardowe.
-szybkość 4X jest bezpieczniejsza co do RW, napędy powinny czytać je bez problemu i bez zawieszek.
-poczytaj tam jeszcze....:)

I tak jest to mała płytka więc poczekać, tą minutkę, dwie nie zszkodzi, a często warto i pewniej:)

A tak pozatym myśle, że to nie ma znaczenia. Właściwie to jedno i to samo ;) Następnym razem kupie HS i zobaczymy jak tam ;)8)
:3msie:

puch 30.05.2003 10:06

Hej,

To ja kiedyś polecałem małe RW zwykłe zamiast RW-HS, ale z jednego tylko względu - czasem przenoszę coś na komputer, w którym jest starszawy już napęd CD LG 32x, który radzi sobie z odczytem RW, a RW-HS nie odczytuje poprawnie - tzn. mieli, mieli, czasem coś odczyta, czasem nie. Zdarzyło się tak kilka razy, nie wiedziałem o co chodzi, próbowałem nagrywać je wolniej (4x) - i bez większego skutku, aż wreszcie spróbowałem na zwykłej płycie RW - i poszło. Dlatego właśnie radziłem zwykłe RW w sytuacji, gdy nosi się płytkę na wszelki wypadek i może być potrzeba nagrania jej lub odczytania gdziekolwiek.

No i Ciapek oczywiście ma rację - przy tak małej płytce różnica czasu zapisu pomiędzy płytką zwykłą a HS będzie nieznaczna.

CIAPEK 30.05.2003 10:19

Siema puch :piwo: ;) właśnie pamiętam, że to ty. I właśnie podstawa to to:
-Rw głównie nosi się do innych osób, aby zanieść od siebie jakieś dane. Ludzie mają różne komputery i czytniki, a nam zależy na tym, żeby wszędze te dane były odczytane. I stąd mini płytki 4X są bezpieczniejsze, pewniejsze.
Pozdro @ll:3msie:

puch 30.05.2003 10:37

:piwo:

Niestety, są jeszcze w użyciu napędy CD, które w ogóle nie czytają płyt RW. Kolega ma taki w starym już laptopie (z którego czasem korzystam) - nie bardzo jest jak to wymienić na nowe, i chyba w ogóle nie warto nawet próbować, bo sprzęt stary - ale są kłopoty przy przenoszeniu danych, bo napęd CD czyta tylko płyty CD-R, i to dobre, i nagrywane z małą prędkością, a w drugą stronę trzeba już kombinować - niestety, najczęściej jest to po prostu zwykła dyskietka.

W każdym razie z takimi rzeczami też trzeba się czasem liczyć przy przenoszeniu danych...

:3msie:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:31.