![]() |
Znowu fiksacja i kalibracja
Już się poddaje, co jest przyczyną tych błędów i jak nagrać płytę? Nagrywarka sprawna, wróciła z serwisu a tu jak był tak nadal jest problem z jakąś fiksacją i kalibracją. ASPI instalowałem juz chyba wszystkie i nadal to samo. Pliss help!!!
Windows XP MB Soltek Duron 1.3 Plextor 24/10/40 IDE |
A na innym kompie działa ok ??
|
Tak, działa normalnie, złożyłem reklamacje i po 2tygodniach dostałem ją spowrotem z informacją, ze jest sprawna. Raz nagrywa a raz nie. Nie wiem czemu. Przed chwilą cały czas te błędy wyskakiwały power calibration error i coś tam z fiksacją a za chwile zmniejszyłem prędkość na 12x i sie nagrało. Nic z tego nie qmam.
|
może coś nie tak z "transwerami" plików z HDD do wypalary ??
a tak z ciekawości zmień kabel, który jest podpiety pod nagrywarke ... nie raz to pomagało |
Zmieniłem, nic nie daje.
|
Czasami pomaga aktualizacja biosa ...;)
|
Sprobuj usunac caly kontroler kanalu, na ktorym masz zainstalowana nagrywarke. A i do W XP fixASPI. U mnie bylo podobnie i wywalenie kontolera i ponowne wykrycie przez system pomoglo.
|
deino
no wlasnie.. stary post, ale mam podobnie - problemy z fixacja ( fixation bodajze ), przy nagrywaniu, a nawet, co mnie bardziej martwi, przy kasowaniu cd-rw.. mam hdd na IDE 1 master, cd-rom na IDE1 slave no i nagryware ( aOpen crw 4850 ) na IDE2 master.. czytalem watek o podpinaniu, i wychodzi, ze to nie wina podpiecia, kabel tez ostanio wymienialem, bo musialem nowy wstawic ( za czeste wynoszenie hdd;))... aha, naczesciej nero 5.X cos cenzura i fikxuje ;(
najwyzej jak bede jechal na wakacje, to ja do serwisu oddam, moze cash dostane spowrotem...;) |
Bios mam najnowszy jaki jest czyli 1.04 - przynajmniej na tej stronie taki jest najnowszy do tego modelu:)
Te ASPI nic nie dają, ani fixASPI ani forceASPI ani najnowsze ASPI 4.71. Ponowne wykrycie kontrolera tez kończy się porażką, już zmieniałem konfiguracje połączeń urządzeń itp. |
Sprobuj moze lepszych plytek?
|
Myślicie, że to wina płytek, bo rzeczywiście na najlepszych, ostatnimi czasy, to nie nagrywam:) Zrobie test i qpie kilka Verbatów.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:38. |