![]() |
Problem z rozdzielczoscia.
Witam.
Mam taki problem i szczerze mowiac nie wiem o co chodzi. A sprawa wyglada tak: Mam monitor, ktory wyciaga max 800x600(tak mi sie przynajmniej wydaje) I nie moge go zmusic do korzystania z wyzszej. Ale wczoraj dostalem komputer do obrodki(taka standardowa instalka dla znajomego).Mialem tylko skrzynie wiec musialem podlaczyc swoj monitor a w tamtym systemie byla rozdzielczosc 1280x720. O tym nie wiedzialem a gdy podlaczylem swoj monitor to system sie uruchomil i monitor pracowal w takiej rozdzielczosci.Pomijam fakt, ze odswiezanie bylo nienajlepsze i nie mozna by bylo "normalnie" pracowac na czyms takim. Ale dlaczego w takim przypadku nie moge u siebie zrobic chociaz 1024x768? Patrzalem w systemie monitor byl jako plug&play u niego a u mnie tez jest jako plug& play. To moze ktos wiec jak to jest mozliwe i jak zrobic aby u mnie mozna bylo uzyskac 1024x768? |
... masz może sterowniki do tego monitora?, u mnie domyślnie było 1280x1024, a po instalacji sterów potrafi skubaniec wyświetlić 2048x1536 (samsung 757p)
|
jaki monitor i jaka karta jest i Ciebie / jesli możesz to ustaw zamiast pnp monitora jakiś tego samego producenta tylko o lepsiejszych parametrach choc to bywa ryzykowne bo mozna wtedy przesadzuć z żyłowaniem parametrów i uszkodzić monitorek ale mnie to się nigdy nie zdarzyło/ bo może tu problem jest z samą kartą lub ze sterami do niej a mozę by tak użyć jakiegoś tweakera do ?
pozdro |
Weron, zapewne te komputery różniły się zainstalowanymi w nich kartami graficznymi. Może tu należy dopatrywać się przyczyny tego stanu rzeczy. Przy okazji powiem, że nie pierwszy raz z takim czymś się stykam. Zmień może głębię kolorów - mniej kolorów=większa dostępna rozdzielczość. Może też być to, pamięci za mało, albo po prostu karta nie daje rady pracować w takiej rozdzielczości. Nie wiem jaką masz kartę.
Miłego dnia |
Pzreczytalem to co napisaliscie zaraz cos pokombinuje.
Natomiast to fakt, ze moglem napisac jaki monitor i jaka karta ale nie podalem bo uwazalem, ze nie ma powodu dlatego, ze ja mam GF3Ti200 (64Mb DDR) a w tamtym komputerze byla GF2MX400 czyli byla to karta jednak slabsza od mojej. A moj monitor to GoldStar stary typ. TYlko naprawde mnie to zdziwilo ja tu walcze caly czas, zeby uzyskac 1024.. a monitor na innym kompie odpala sie w 1280...no i byl takze wykrywany jako plug&play(bede musial sie rozejrzec za tymi sterami ale pewnie nawet ich nie znajde a jak znajde to moze nawet nie byc z nich pozytku bo to staroc)) Nie nie chodzi mi juz zeby wogole uzywac tej rozdzielczosci na codzien tylko czasami bylaby mi potrzebna bo w niketorych aplikacjach okna wychodza mi za pulpit i nie moge korzystac wtedy z tych programow.Gdyz nie widze dolnej czesci ich okien.A tak na moment bym sobie zmienil na wyzsza zrobil co trzeba i spowrotem wrocil do 800.. a tu niestety lipa. |
Jest jeszcze jedna banalna możliwość: sterowniki do grafy. 8)
|
u mnie Powerstrip "odblokowal" wyzsze odswiezanie na starym monitorze (Sony 15') :)
|
Cytat:
pozdro ;) |
weron - jaki masz sys? moze linuksa?
pod winda - zwlaszcza 98 i wyzej spora czesc monitorow jest obslugiwana w ramch plug'n'play (winda ma sterowniki) - w 95 nie, tak samo w linuksach - moga nie miec twojego monitora gwarancja sukcesu jest znalezienie i zainstalowanie sterow do monitora - powinna to byc jedna z pierwszych rzeczy - powinny wtedy pokazac sie wyzsze rozdzialki i odswierzania (pewnie tez jest jakies 60 hz...) czasem jest to kwestia jakiegos dziwnego ustawienia w windowsach.. ale to bym odrzucil |
System windows xp pro.
Znalazlem nawet sterowniki ale to nic nie daje. Nie sa nawet pod xp tylko pod 98. Monitor zreszta jest z 97 roku. Nawet sie zainstalowaly tylko, ze to i tak nic nie dalo o ile normalnie moglem wybrac rozdzielczosc powyzej 2000 to po zainstalowaniu max jest 1024x768(bo to jest ta jego max rozdzielczosc, ktorej i tak nie udalo mi sie uzyskac) i przy zmianie jest to co zawsze czyli obraz skacze i przechodza pasy>zreszta napewno wiecie jak takie cos wyglada :) Natomiast co sterownikow do karty graficznej jesli nawet to byloby to , to i tak nie dojde przy, ktorych bedzie mozna uzyskac wyzsza rozdzielczosc bo nie mam zamiaru sciagac wszystkich wersji detonatorow i testowac.Aktualnie mam 40.72. Zreszta przy innych wersjach, tych wczesniejszych to i tak nigdy nie udalo mi sie uzyskac takiej rozdzielczosci. Caly czas max to 800x600 No i pozostaje caly czas pytanie jakim cudem ten monitor uruchomil sie w rozdzielczosci 1280x720 na innym komputerze.? Tam tez byl windows xp pro. |
opcje sa dwie
k.graf - z niewiadomoych powodow nie lubi twojego monitora cos ustawione w windzie - jakis automat ktory nadpisuje ustawienia reczne - ale to chyba odpada skoro masz ten monitor dlugo... ps. masz moze drugi kabel sygnalowy? ps2. stery pod 98 instalowane na xp to pomylka... |
Mam jeszcze stara karte rive tntm64 bede musial ja sprobowac.
W sumie to moze byc ,ze karta nie lubi sie z monitorem. No nic pozniej jeszzce pokombinuje. tnx @ll |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:40. |