Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z rozdzielczoscia. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-rozdzielczoscia-21758/)

Weron 28.05.2003 11:31

Problem z rozdzielczoscia.

Witam.
Mam taki problem i szczerze mowiac nie wiem o co chodzi.
A sprawa wyglada tak:
Mam monitor, ktory wyciaga max 800x600(tak mi sie przynajmniej wydaje)
I nie moge go zmusic do korzystania z wyzszej.
Ale wczoraj dostalem komputer do obrodki(taka standardowa instalka dla znajomego).Mialem tylko skrzynie wiec musialem podlaczyc swoj monitor a w tamtym systemie byla rozdzielczosc 1280x720.
O tym nie wiedzialem a gdy podlaczylem swoj monitor to system sie uruchomil i monitor pracowal w takiej rozdzielczosci.Pomijam fakt, ze odswiezanie bylo nienajlepsze i nie mozna by bylo "normalnie" pracowac na czyms takim.
Ale dlaczego w takim przypadku nie moge u siebie zrobic chociaz 1024x768?
Patrzalem w systemie monitor byl jako plug&play u niego a u mnie tez jest jako plug& play.
To moze ktos wiec jak to jest mozliwe i jak zrobic aby u mnie mozna bylo uzyskac 1024x768?

Zetoxa 28.05.2003 11:41

... masz może sterowniki do tego monitora?, u mnie domyślnie było 1280x1024, a po instalacji sterów potrafi skubaniec wyświetlić 2048x1536 (samsung 757p)

cana 28.05.2003 11:57

jaki monitor i jaka karta jest i Ciebie / jesli możesz to ustaw zamiast pnp monitora jakiś tego samego producenta tylko o lepsiejszych parametrach choc to bywa ryzykowne bo mozna wtedy przesadzuć z żyłowaniem parametrów i uszkodzić monitorek ale mnie to się nigdy nie zdarzyło/ bo może tu problem jest z samą kartą lub ze sterami do niej a mozę by tak użyć jakiegoś tweakera do ?

pozdro

Fantomas 28.05.2003 12:00

Weron, zapewne te komputery różniły się zainstalowanymi w nich kartami graficznymi. Może tu należy dopatrywać się przyczyny tego stanu rzeczy. Przy okazji powiem, że nie pierwszy raz z takim czymś się stykam. Zmień może głębię kolorów - mniej kolorów=większa dostępna rozdzielczość. Może też być to, pamięci za mało, albo po prostu karta nie daje rady pracować w takiej rozdzielczości. Nie wiem jaką masz kartę.
Miłego dnia

Weron 28.05.2003 12:43

Pzreczytalem to co napisaliscie zaraz cos pokombinuje.
Natomiast to fakt, ze moglem napisac jaki monitor i jaka karta ale nie podalem bo uwazalem, ze nie ma powodu dlatego, ze ja mam GF3Ti200 (64Mb DDR) a w tamtym komputerze byla GF2MX400 czyli byla to karta jednak slabsza od mojej.
A moj monitor to GoldStar stary typ.
TYlko naprawde mnie to zdziwilo ja tu walcze caly czas, zeby uzyskac 1024.. a monitor na innym kompie odpala sie w 1280...no i byl takze wykrywany jako plug&play(bede musial sie rozejrzec za tymi sterami ale pewnie nawet ich nie znajde a jak znajde to moze nawet nie byc z nich pozytku bo to staroc))
Nie nie chodzi mi juz zeby wogole uzywac tej rozdzielczosci na codzien tylko czasami bylaby mi potrzebna bo w niketorych aplikacjach okna wychodza mi za pulpit i nie moge korzystac wtedy z tych programow.Gdyz nie widze dolnej czesci ich okien.A tak na moment bym sobie zmienil na wyzsza zrobil co trzeba i spowrotem wrocil do 800.. a tu niestety lipa.

esem 28.05.2003 13:08

Jest jeszcze jedna banalna możliwość: sterowniki do grafy. 8)

Pawel_k 28.05.2003 13:36

u mnie Powerstrip "odblokowal" wyzsze odswiezanie na starym monitorze (Sony 15') :)

Smartek 28.05.2003 14:08

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Jest jeszcze jedna banalna możliwość: sterowniki do grafy. 8)
Tez tak mysle...
pozdro ;)

-Sid-The-Rat=> 28.05.2003 17:06

weron - jaki masz sys? moze linuksa?
pod winda - zwlaszcza 98 i wyzej spora czesc monitorow jest obslugiwana w ramch plug'n'play (winda ma sterowniki) - w 95 nie, tak samo w linuksach - moga nie miec twojego monitora

gwarancja sukcesu jest znalezienie i zainstalowanie sterow do monitora - powinna to byc jedna z pierwszych rzeczy - powinny wtedy pokazac sie wyzsze rozdzialki i odswierzania (pewnie tez jest jakies 60 hz...)
czasem jest to kwestia jakiegos dziwnego ustawienia w windowsach.. ale to bym odrzucil

Weron 28.05.2003 20:29

System windows xp pro.
Znalazlem nawet sterowniki ale to nic nie daje.
Nie sa nawet pod xp tylko pod 98.
Monitor zreszta jest z 97 roku.
Nawet sie zainstalowaly tylko, ze to i tak nic nie dalo o ile normalnie moglem wybrac rozdzielczosc powyzej 2000 to po zainstalowaniu max jest 1024x768(bo to jest ta jego max rozdzielczosc, ktorej i tak nie udalo mi sie uzyskac) i przy zmianie jest to co zawsze czyli obraz skacze i przechodza pasy>zreszta napewno wiecie jak takie cos wyglada :)
Natomiast co sterownikow do karty graficznej jesli nawet to byloby to , to i tak nie dojde przy, ktorych bedzie mozna uzyskac wyzsza rozdzielczosc bo nie mam zamiaru sciagac wszystkich wersji detonatorow i testowac.Aktualnie mam 40.72.
Zreszta przy innych wersjach, tych wczesniejszych to i tak nigdy nie udalo mi sie uzyskac takiej rozdzielczosci.
Caly czas max to 800x600
No i pozostaje caly czas pytanie jakim cudem ten monitor uruchomil sie w rozdzielczosci 1280x720 na innym komputerze.?
Tam tez byl windows xp pro.

-Sid-The-Rat=> 28.05.2003 20:38

opcje sa dwie
k.graf - z niewiadomoych powodow nie lubi twojego monitora

cos ustawione w windzie - jakis automat ktory nadpisuje ustawienia reczne - ale to chyba odpada skoro masz ten monitor dlugo...
ps. masz moze drugi kabel sygnalowy?
ps2. stery pod 98 instalowane na xp to pomylka...

Weron 29.05.2003 00:07

Mam jeszcze stara karte rive tntm64 bede musial ja sprobowac.
W sumie to moze byc ,ze karta nie lubi sie z monitorem.
No nic pozniej jeszzce pokombinuje.

tnx @ll

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:40.