Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   KaZaA: Uwaga na poważną usterkę! - Onet.pl (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kazaa-uwaga-powazna-usterke-onet-pl-21775/)

jasut 28.05.2003 17:55

KaZaA: Uwaga na poważną usterkę! - Onet.pl

Użytkownicy sieci P2P korzystający z klientów KaZaA oraz iMesh powinni wkrótce uaktualnić swe oprogramowanie.

W aplikacjach tych wykryto bowiem poważną usterkę, umożliwiającą unieruchomienie lub przejęcie kontroli nad komputerami pełniącymi rolę węzła sieci FastTrack (tzw. supernode), co w przypadku wspomnianego systemu może oznaczać dowolny komputer uczestniczący w wymianie plików.

Za "furtkę" odpowiedzialny jest błąd umożliwiający przepełnienie jednego z buforów aplikacji P2P. Według odkrywcy, umożliwia on uruchomienie przesłanego kodu w ok. 50 proc. prób ataku. Twórcy "dziurawej" aplikacji obiecali naprawienie usterki w ciągu najbliższych godzin.

A ja Kazą ciągnę tyle rzeczy, chyba sobie odpuszczę na jakiś czas
:(

Pawel_k 28.05.2003 18:05

ja tam kazy chyba juz od miesiaca nieodpalalem :) no kaza no problem :P

Y@nkee_PL 28.05.2003 18:24

wszedzie o tym trabia, infojama, gry.wp.pl

jesli chodzi o Kazze to problem juz zostal rozwiazany w wersji 2.1.1 /24h po wykryciu/

ja czekam oczywiscie na Kazze Lite w najnowszej wersji - mimo ze malo na tym doje 8)

Remix 28.05.2003 18:42

Witam!

rozumiem, ze problem dotyczy Kazy 2.10... w takim razie czekam na K-Lite 2.11, podobnie jak Yankee

mallow 28.05.2003 19:17

dolaczam sie do 2 poprzedników :)
ale co do tego przejmowannia kontorli ... to ja sie nie boje .. dalej uzywam kazaa :) czytałem to juz dzisiaj :) bo po co im kontorla nad takim szarym uzytkownikiem sieci co sie paleniem plytek zajmuje :) wiec raczej se nie odpuszcze

czero 28.05.2003 21:44

a ja mam takie pytanie: mianowicie czym sie rozni kazaa lite od zwyklej kazy?
Przepraszam ze nie do tematu , ale dle jednej gora 2 odpowiedzie nie ma sensu zakladac nowego tematu.

Z gory dziekuje za odpowiedz

Y@nkee_PL 28.05.2003 22:15

Cytat:

czero napisa***322;(a)
a ja mam takie pytanie: mianowicie czym sie rozni kazaa lite od zwyklej kazy?
Przepraszam ze nie do tematu , ale dle jednej gora 2 odpowiedzie nie ma sensu zakladac nowego tematu.

Z gory dziekuje za odpowiedz

Kazza Lite pozbawiona jest "dodatkow" typu spyware i adware ;)

CrazyLucas 29.05.2003 03:56

kolejny powod zeby kazimiery nie uzywac - nie ma to jak stare dobre DC

Ormianin 29.05.2003 10:24

Cytat:

CrazyLucas napisa***322;(a)
kolejny powod zeby kazimiery nie uzywac - nie ma to jak stare dobre DC
DC wcale nie jest takie fajne... a Kazaa moim zdaniem duzo lepsza

Remix 29.05.2003 14:10

Witam!

Kazaa ma jedna fajna rzecz, ktora buje na leb np. eMule... otoz chodzi mi o to, ze nie trzeba czekac i nie trzeba nic konfigurowac. Do mp3 i filmow Kazaa jest najlepsza - reszta to czesto fake'i (moim zdaniem)

Nysander 29.05.2003 16:05

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

Kazaa ma jedna fajna rzecz, ktora buje na leb np. eMule... otoz chodzi mi o to, ze nie trzeba czekac i nie trzeba nic konfigurowac. Do mp3 i filmow Kazaa jest najlepsza - reszta to czesto fake'i (moim zdaniem)

Co do muzyki sie zgodze ... ale wiekszosc filmow na kazie to fake'i, choc czasem w mp3 tez sie sciaga nie to co sie chcialo, ale jest to rzadkie i sporadyczne.

Remix 29.05.2003 19:54

Witam!

zle sie wyrazilem... zamiast filmow mialem na mysli TELEDYSKI :)

Patrix 29.05.2003 19:58

ee ja z kazaa`y zsiadlem i juz nigdy na nią nie wsiąde, pare razy mi nabroiła.

mallow 29.05.2003 20:17

Cytat:

Producent tego popularnego programu do wymiany plików błyskawicznie zareagował na informacje o poważnej dziurze, wykrytej w technologii FastTrack (korzysta z niej m.in. właśnie KaZaA). Pobrać już można nową, bezpieczniejszą wersję programu.

Jak poważna jest to sprawa pokazują liczby użytkowników programu. Producent chwali się, że KaZaA została pobrana ponad 200 mln. razy, stając się najczęściej pobieranym bezpłatnym programem w historii Internetu. Po uruchomieniu możemy stwierdzić, że zalogowanych do sieci jest stale ok. 3,5 mln. użytkowników.

O problemie poinformował na liście Full Disclosure anonimowy programista. Wykryta przez niego dziura umożliwiał zawieszenie komputera użytkownika KaZaA lub przejęcie nad nim zdalnie pełnej kontroli.
ŚCIĄGNIJ POPRAWIONA KAZE

Remix 29.05.2003 20:25

Witam!

nie sciagajcie tego! to KMD (Kazaa Media Desktop) nafaszerowana SpyWarem. Poczekajcie na K-Lite (KazaaLite).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:38.