Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ochrona plików systemu windows (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ochrona-plikow-systemu-windows-21779/)

GordonS 28.05.2003 20:48

Ochrona plików systemu windows

Ilość załączników: 1
Mam taki problemik. Po uruchomieniu systemu (WINXPpro) wyskakuje mi komunikat jak na załączonum obrazku. Co moge zrobić żeby sie juz nigdy nie pojawiał. Wiem że za pomocą jakiegoś tweaka (ja mam FreshUI) można wyłączyć ochronę plików, ale to nie jest zalecane. Mi chodzi jedynie o to żeby ten komunikat sie nie pojawiał. Z góry dzięki za wszelkie porady.
Pozdro

+++LeWaP+++ 28.05.2003 23:45

-=może to coś pomoże, ułatwi dalsze poszukiwania =-
Krytyczne dla działania systemu pliki są chronione przed możliwością skasowania lub podmiany w trakcie instalacji dowolnej aplikacji.

Ponadto, w Konfiguracja Komputera/Szablony administracyjne/System/Ochrona plików systemu Windows modułu gpedit.msc (uruchamiamy go tak samo jak secpol.msc) znajdźmy opcję Ustaw skanowanie funkcji Ochrony Plików w systemie Windows (ang. skrót WFP). WFP moduł sprawdzający integralność systemu reagujący na próbę podmiany kluczowych jego plików. Różne poradniki wyciskania siódmych potów z XP zalecają wyłączenie WFP, my jednak ostrzegamy, że fakt ten zdecydowanie odbije się na stabilności i bezpieczeństwu. Dlatego też radzimy ustawić tą opcję na Włączone/Skanuj podczas uruchamiania, dzięki czemu sprawdzanie będzie dokonywane dodatkowo przy każdym restarcie.

GordonS 29.05.2003 11:17

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
Krytyczne dla działania systemu pliki są chronione przed możliwością skasowania lub podmiany w trakcie instalacji dowolnej aplikacji.

Ponadto, w Konfiguracja Komputera/Szablony administracyjne/System/Ochrona plików systemu Windows modułu gpedit.msc (uruchamiamy go tak samo jak secpol.msc) znajdźmy opcję Ustaw skanowanie funkcji Ochrony Plików w systemie Windows (ang. skrót WFP). WFP moduł sprawdzający integralność systemu reagujący na próbę podmiany kluczowych jego plików. Różne poradniki wyciskania siódmych potów z XP zalecają wyłączenie WFP, my jednak ostrzegamy, że fakt ten zdecydowanie odbije się na stabilności i bezpieczeństwu. Dlatego też radzimy ustawić tą opcję na Włączone/Skanuj podczas uruchamiania, dzięki czemu sprawdzanie będzie dokonywane dodatkowo przy każdym restarcie.

Dzięki, ale w dalszym ciągu nie wiem jak sie pozbyć tego komunikatu bez wyłączania systemu ochrony plików. Najdziwniejsze że zaczął sie pokazywać nagle, bez (tak mi sie wydaje) wyraźnego powodu. Bardzo mi to nie przeszkadza, ale jest troche wkurzające. Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł ???

esem 29.05.2003 11:25

Zapewne założyłeś sobie jakiś program ze szpiegiem typu Gator. Następnie próbowałeś Gatora usunąć - ale tak naprawdę do końca Ci się nie udało: teraz resztki Gatora nadpisują Ci pliki systemowe. I stąd ten komunikat. 8)

memorando 29.05.2003 12:13

Cytat:

GordonS napisa***322;(a)
Dzięki, ale w dalszym ciągu nie wiem jak sie pozbyć tego komunikatu bez wyłączania systemu ochrony plików. Najdziwniejsze że zaczął sie pokazywać nagle, bez (tak mi sie wydaje) wyraźnego powodu. Bardzo mi to nie przeszkadza, ale jest troche wkurzające. Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł ???
najpierw adaware 6 potem sfc /scannow potem sfc /purgecache

problem zniknie

memorando 29.05.2003 12:15

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)

to się nazywa wfp mechanizm sfc to mechanizm sprawdzający wfp ale tak naprawdę to jest sfc co on widzi

GordonS 29.05.2003 17:45

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
najpierw adaware 6 potem sfc /scannow potem sfc /purgecache

problem zniknie

Zrobiłem jak radziłeś, ale nie ma efektu. Szkoda, ale dzięki :(

memorando 29.05.2003 18:02

Cytat:

GordonS napisa***322;(a)
Zrobiłem jak radziłeś, ale nie ma efektu. Szkoda, ale dzięki :(
To zrób tak...
usuń wszystkie pliki z c:\windows\system32\dllcache\*.*
doslownie wszystkie wywal
potem wsadź cdka z win xp
potem w uruchom wpisz cmd

potem sfc /scannow

ona zacznie skanować masz teraz pewność że problem zniknie jak skończy skanować wpisz w uruchom cmd
sfc /cancel

on anulkuje wszystkie oczekujące skanowania ale nie wyłaczy ochrony to ręczę glową pozdrawiam zresetuj kompa po tym wszystkim
sprawdź sekscję autorun w rejestrze naklepiej użyj
jv16 power tools najlepiej

GordonS 29.05.2003 21:37

Cytat:

To zrób tak...

potem sfc /scannow

ona zacznie skanować masz teraz pewność że problem zniknie jak skończy skanować wpisz w uruchom cmd
sfc /cancel

on anulkuje wszystkie oczekujące skanowania ale nie wyłaczy ochrony to ręczę glową pozdrawiam zresetuj kompa po tym wszystkim

OK spróbuje, ale czy system mi sie nie rozkrzaczy jak wykasuje te pliki?

memorando 29.05.2003 22:18

Cytat:

GordonS napisa***322;(a)
OK spróbuje, ale czy system mi sie nie rozkrzaczy jak wykasuje te pliki?
Daję slową glowę że nic nie się nier wykrzaczy

memorando 29.05.2003 22:19

powinno być daję swoją glowę ale jestem zmęczony jutro mam zly dzień

GordonS 30.05.2003 00:10

Cytat:

To zrób tak...

potem sfc /scannow

sfc /cancel

No niestety tym razem także brak efektu. Trudno, chyba będę musiał sie przyzwyczaić. Dzięki memorando za chęć pomocy. Pozdrawiam.

memorando 30.05.2003 00:26

Cytat:

GordonS napisa***322;(a)
No niestety tym razem także brak efektu. Trudno, chyba będę musiał sie przyzwyczaić. Dzięki memorando za chęć pomocy. Pozdrawiam.
wsadź cd zabootuj z niego i napraw instalację nie reinstal ale napraw oczywiście service packi do gazu albo weź reinstal

GordonS 30.05.2003 11:05

Cytat:

wsadź cd zabootuj z niego i napraw instalację nie reinstal ale napraw oczywiście service packi do gazu albo weź reinstal
To była chyba pierwsza rzecz jaką zrobiłem. Nie pomogło :(

memorando 30.05.2003 11:24

Cytat:

GordonS napisa***322;(a)
To była chyba pierwsza rzecz jaką zrobiłem. Nie pomogło :(
odpal windowsa normalnie wsadź cdka i każ mu instalować z pozostawieniem ustawień potem daj wszystkie latki plus sp 1

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:45.